Vondst stenen werktuigen wijst op mysterieuze menssoort in Indonesië
in: Archeologie Robin de Boer 19 januari 2016 07:30
Uit stenen werktuigen blijkt dat het Indonesische eiland Sulawesi 200.000 jaar geleden al werd bewoond. De ontdekking ontkracht de theorie dat het eiland tussen 50.000 en 60.000 jaar geleden voor het eerst werd bereikt door Homo sapiens afkomstig uit Afrika.
De ontdekking wijst erop dat het eiland ver voor de komst van Homo sapiens werd bewoond door een nog onbekende menssoort. Hoofdonderzoeker Gerrit van den Bergh van de Universiteit van Wollongong zei dat de makers mogelijk verwant zijn aan de minimensen die op Flores leefden (Homo floresiensis), een eiland ten zuiden van Sulawesi.
Nog ouder
Van den Bergh stuitte in 2007 op de vindplaats. Tussen 2009 en 2012 verrichte hij met zijn collega’s opgravingen. Er werden in die periode meer dan 200 voorwerpen gevonden. Dr. Bo Li van de Universiteit van Wollongong was in 2011 in staat om te bepalen wanneer de werktuigen voor het laatst waren blootgesteld aan zonlicht.
Op basis van verschillende dateringsmethodes werd vastgesteld dat de stenen gereedschappen minstens 200.000 jaar oud zijn. Er zijn ook voorwerpen gevonden die waarschijnlijk nog ouder zijn.
Dichte begroeiing
Op basis van grotschilderingen hebben archeologen bepaald dat de moderne mens zo’n 40.000 jaar geleden op Sulawesi woonde. Wat er in de tussenliggende periode is gebeurd weet Van den Bergh niet. Door de dichte begroeiing in het gebied is het lastig om fossiele resten van mensen te vinden.
Het onderzoek is verschenen in Nature.
ninefornews.nl