INDIË-DAGBOEK OUD BEESDENAAR GEPUBLICEERD
zondag 7 februari 2016, 17:20 | Lezersnieuws | Peter Penders
Han de Haas, geboren en opgegroeid in Beesd vertrok in 1947 als soldaat naar het toenmalig Nederlands-Indië en keerde pas in 1950 terug. Bij zijn terugkeer was heel Beesd in feeststemming. Na enkele dagen ging men over tot de orde van de dag en werd Indië naar de achtergrond geschoven. De werkelijkheid is echter anders. Tot op de dag van vandaag vindt er discussie plaats met als belangrijkste vraag: Wat is er in die tijd gebeurd? Sprak men nog voorheen over de 'politionele acties', tegenwoordig is het 'de koloniale oorlog'.
Met de Indiëtijd van Han de Haas was iets bijzonders, hij hield namelijk nauwgezet een dagboek bij en daarmee is er een antwoord mogelijk op de vraag wat er in die tijd gebeurd is. Ook bijzonder is dat hij gestationeerd was op Sumatra, waar ook zwaar gevochten is maar dat minder in de focus stond dan Java.
Bijna dagelijks vertelt hij over de gebeurtenissen in en rond Medan. Over de sleur en de verveling in de kazerne, maar vooral over de gevechtshandelingen. Hij was chauffeur in de verbindingstroepen en tijdens de politionele acties verplaatste hij zich in een gevechtswagen als onderdeel van een colonne. Hij vertelt dat het gevaar groter was als daarbuiten niet in colonne werd gereden want dan was men blootgesteld aan sluipschutters. Die hielden zich schuil in het oerwoud en verdwenen onmiddellijk in het niets. Bij de achtervolgingen kon het gebeuren dat onschuldige burgers het slachtoffer werden van de wraakzucht van de Nederlandse soldaten. Dit is een belangrijk aspekt van de discussie die thans plaatsvindt over de vraag of de Nederlandse troepen zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden.
De dagboekaantekeningen zijn gebundeld en worden uitgegeven door de uitgeverij Elikser onder de titel 'VELDPOST SUMATRA'. Het dagboek is bewerkt door Peter Penders. Hij publiceerde eerder 'Oorlog achter het front - Beesd in de Tweede Wereldoorlog.'
Naast de dagboekteksten bevat het boek een groot aantal unieke foto's, opgenomen in en rond de kazerne en tijdens de acties en ook achtergrondinformatie over de gebeurtenissen in die tijd.
Het boek zal op 12 maart 2016 om 13.00 uur worden gepresenteerd in café De Notenboom Middenstraat 8 in Beesd, waar de auteur een nadere toelichting zal geven. Ook is het boek daar te koop. U bent hierbij welkom.
Voor verdere informatie zie rond die datum de website www.veldpostsumatra.nl met foto's en teksten die niet in het boek zijn opgenomen.
Nieuwsblad Geldermalsen