Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Bejo steunt trainingsprogramma telers Indonesië

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Bejo steunt trainingsprogramma telers Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Bejo steunt trainingsprogramma telers Indonesië   Bejo steunt trainingsprogramma telers Indonesië Icon_minitimevr 19 feb 2016 - 14:06

Bejo steunt trainingsprogramma telers Indonesië

Voordat de telers uit Enkerang (Zuid-Sulawesi) samen wortelen gingen verbouwen voor supermarkten in Makassar, waren het telers zoals zovelen in Indonesië met hoogstens een hectare voor koffieplanten en wat groenten als kool en tomaten.

"Dankzij een groepstraining leveren tien telers nu gezamenlijk verpakte wortelen aan een handelaar," vertelt Huib Hengsdijk, onderzoekcoördinator van het Nederlands-Indonesische onderzoeksprogramma vegIMPACT. "De hoogste kwaliteit gaat naar supermarkten in Makassar. Iets mindere kwaliteit naar lokale markten."

Samenwerking
Een samenwerking van zes Nederlandse zaadbedrijven en Indonesische partners, waaronder het Vegetable Research Institute (Ivegri) en Fresh Dynamics Asia helpen de Indonesische boeren met de teelt en het op de markt brengen van groenten. De doelstelling is om vóór 2018 zo'n tienduizend groententelers te hebben getraind op dezelfde wijze als bij de worteltelers in Enkerang.

De zaden voor de wortels van Enkerang komen van Bejo. "Wij kiezen ervoor dicht bij de klanten te staan," verklaart Luc Driessen, area business manager in Singapore. "In overleg met de klant adviseren wij hybriderassen specifiek veredeld voor de klimatologische omstandigheden en met de gewenste producteigenschappen als resistentie, kwaliteit, uniformiteit en opbrengst. Daarnaast is het delen van kennis over de teelt van groot belang voor het succes."

In Indonesië werkt Bejo met een agrarisch distributeur, die 150 mensen in dienst heeft. Die helpen de telers, ook in Enkerang, met zaad- en teeltadvies.

Gezamenlijk plantschema
Met hulp van vegIMPACT hebben de boeren in Enkerang nu een contract gesloten met een afnemer. Voor hun wortelen krijgen ze een gegarandeerde prijs. Maar dan moeten ze wel de afgesproken hoeveelheid leveren. Ook mogen de wortels geen insecten bevatten, en moeten de bestrijdingsmiddelenresiduen onder de Indonesische norm blijven.

Cruciaal in dit proces bleek het opstellen van een gezamenlijk plantschema: de ene week zaait teler A de wortelen, de volgende week teler B. Het schema garandeert een continue aanvoer voor de supermarkten. "Eén teler levert onvoldoende, dus moeten de boeren wel samenwerken," zegt Driessen. Dat tien telers in Enkerang dit nu doen is een begin, stelt hij. "We hebben een lange adem."

Bejo is een voorstander van initiatieven met een lange termijn visie en bevordering van samenwerking in de keten, net als vegIMPACT. "Wij verlenen graag onze steun aan dit programma."

Voor meer informatie:
Bejo Zaden
Trambaan 1
1749 CZ Warmenhuizen

Postbus 50
1749 ZH Warmenhuizen

T 0226 - 39 61 62
F 0226 - 39 35 04
www.bejo.nl

Publicatiedatum: 19-2-2016
Groentennieuws
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Bejo steunt trainingsprogramma telers Indonesië
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: