Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Friesland College steunt beroepsopleiding drie kansarme jongeren in Indonesië

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Friesland College steunt beroepsopleiding drie kansarme jongeren in Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Friesland College steunt beroepsopleiding drie kansarme jongeren in Indonesië   Friesland College steunt beroepsopleiding drie kansarme jongeren in Indonesië Icon_minitimevr 15 apr 2016 - 15:01

Friesland College steunt beroepsopleiding drie kansarme jongeren in Indonesië


Geplaatst op 15 april 2016

Friesland College steunt beroepsopleiding drie kansarme jongeren in Indonesië 2a643kn

Het Friesland College steunt vanaf komend studiejaar de opleiding van drie Indonesische jongeren tot sportleraar. Het project in Sulawesi is opgezet door CIOS-studenten die er dit jaar stage liepen in een tehuis voor kansarme jongeren. De jongeren geven straks meteen sportles op de ‘playground’ van dit internaat, waarmee het Friesland College door de stichting Amurang nauwe banden heeft.

Ternauwernood rondkomen
De zeventienjarige Yustina So’o wil graag sportleraar worden. Maar een opleiding, dat zit er niet in. Haar ouders komen ternauwernood rond met een maandinkomen van 67 euro uit de landbouw. Zij leert en leeft in het internaat in Tondano, waar jaarlijks een aantal Friesland College-studenten stage loopt via stichting Amurang.

Erkend leerbedrijf
Deze organisatie, twaalf jaar geleden opgericht in Leeuwarden, is onder de hoede van Ritsko van Vliet en oud-docent Gerard Draaisma uitgegroeid tot een erkend leerbedrijf voor stages in Indonesië. Vanuit verschillende Friesland College-opleidingen gaat geregeld een groepje mbo’ers voor drie maanden naar Sulawesi.

Dromen waarmaken
Marsel Sumigas en Angga Kumolontang zitten in hetzelfde tehuis en willen - net als Yustina - graag verder in de sport, maar hun ouders hebben evenmin de financiële ruimte hen een beroepsopleiding te laten doen. Toch kunnen zij straks hun dromen waarmaken door een project van CIOS-studenten Amber Bethlehem, Dewi Deinum en Janneke van der Meer.

Slim plan
Het Friese drietal bedacht een slim sponsorplan. Zij zochten in Friesland naar een instelling of bedrijf dat deels de opleiding wil betalen van de drie Indonesische jongeren, die als tegenprestatie dan snel gaan lesgeven op de ‘playground’van het internaat. Dit sportveld is vorig jaar aangelegd met geld dat Friesland College-studenten met acties bijeen sprokkelden en Dewi zorgde voor materialen door een sponsorloop.

Geadopteerd
De CIOS-studentes sluiten hiermee aan bij het sponsorplan, waarmee schoolgenoot Denise Stinstra in 2015 een FC-Award won als beloning voor een uitmuntend project. Verschillende bedrijven en instellingen in Friesland hebben inmiddels via stichting Amurang de opleiding van een of meer jongeren in het tehuis ‘geadopteerd’ om hen zicht te geven op een mooie toekomst. Voor een aantal ambitieuze jongeren in Indonesië zoekt de stichting nieuwe bedrijven.

Vierjarige opleiding
Het Friesland College kan niet achterblijven. Het roc gaat de opleiding van Yustina, Marsel en Angga in Indonesië sponsoren. Marsel begint in het komend studiejaar, hierna volgt Yustina en dan Angga. Zij doen hun opleiding op een school in Indonesië. Door een bijdrage van 600 euro per jaar kunnen zij er in een vierjarige opleiding een diploma verwerven, waarmee zij een goede toekomst kunnen opbouwen in Indonesië.

Open blik
CIOS-studenten die in de komende jaren voor een stage naar Sulawesi staan, zorgen voor een deel van de begeleiding - vooral in activiteiten die de jongeren organiseren op de ‘playground’. Hiermee is sprake van een mooi partnerschap, dat verder gaat dan financiële ondersteuning. Het is meteen een investering in de ontwikkeling van goed beroepsonderwijs en een uitdagende praktijkervaring van studenten. Bovendien past het project goed bij de open blik die het Friesland College naar de wereld wil hebben.

Op vrijdag 15 april tekenden Ritsko van Vliet (voorzitter van stichting Amurang) en Jan Dijksma (directeur communicatie bij het Friesland College) een overeenkomst.

Friesland College
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Friesland College steunt beroepsopleiding drie kansarme jongeren in Indonesië
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: