'Meer Indonesische alcoholdoden door alcoholverbod'
22-02-2016, 17:42
Het ziet eruit als koffie in een zakje, maar het is vele malen sterker. 'Oplosan', is een mengsel van alcohol, koffiemelk, een smaakje naar keuze en honing. Het kan worden aangelengd met methanol, spiritus of zelfs muggenverdelger als een klant het alcoholpercentage van 40 procent niet voldoende vindt.
Het goedje wordt in Indonesië op straat verkocht om het alcoholverbod in winkels te omzeilen. Soms met desastreuze gevolgen. In Yogyakarta overleden onlangs 26 studenten in een weekend na het drinken van verkeerd gemengde 'oplosan'.
40 procent omzet
In januari 2015 werd van de ene op de andere dag de verkoop van alcohol in buurtwinkels en kleine strandtenten verboden. Dat verbod kostte Heineken-dochter Bintang het afgelopen jaar al zo'n 40 procent aan omzet en de onderneming moest de bouw van een nieuwe fabriek stilleggen.
Bier is nu alleen nog te koop in grote supermarkten en in café's De gemiddelde Indonesiër komt daar niet, dus die moet zijn toevlucht nemen tot de illegaal gestookte alcohol, de 'oplosan'.
In het parlement ligt nu een wetsontwerp klaar waarmee alcohol in Indonesië helemaal verboden wordt. Michael Chang, de topman van Multi Bintang probeert het parlement op andere gedachten te brengen. "Het probleem in Indonesië is de illegale alcohol, niet de legale", zegt hij.
Een verbod op bier zal volgens hem niet helpen. "Integendeel. De geschiedenis leert dat een verbod op alcohol automatisch leidt tot een toename van illegale alcohol. Het beste voorbeeld daarvan is de drooglegging in de jaren 30 in Amerika."
Volgens de parlementariër die de wet heeft ingediend, horen Indonesiërs helemaal niet te drinken. "Dat is een kwestie van geloof. 98 procent van de bevolking is gelovig en alle godsdiensten verbieden alcoholmisbruik."
Andere landen zouden voor zo'n cijfer hun handen dichtknijpen.
NOS-correspondent Michel Maas
Ook moet de jeugd beschermd worden tegen de gevolgen van alcohol. In Indonesië heeft 0,12 procent van de bevolking onder de 18 jaar ooit alcohol geproefd. Een heel laag percentage, maar op een bevolking van 250 miljoen mensen is dat toch een grote groep.
"Andere landen zouden voor zo'n cijfer hun handen dichtknijpen, maar de indieners van de wet noemen het een alcohol-noodtoestand", zegt Indonesië-correspondent Michel Maas. "Dus verbieden ze bier terwijl het echte gevaar, de 'oplosan', de markt overspoelt. 26 doden verandert daar niets aan."
Filmpje bij de NOS