dinsdag 21 juli 2009
WEZEP - De zomermaanden zijn bij uitstek geschikt om er lekker op uit te trekken. In deze artikelenserie in het gemeentenieuws nemen wij u mee naar enkele bijzondere punten in de gemeente. Vandaag zijn we in Wezep en nemen we een kijkje bij het landgoed IJsselvliedt.
Eén van de opvallende monumenten in de gemeente is het landgoed IJsselvliedt. Het landgoed is rond 1650 ontstaan. Eén van de eerste eigenaar was Johan Beeldsnijder Steenbergen, burgemeester van Kampen. In 1824 werd het huidige landhuis gebouwd door Richard A.L. Nobel, vader van burgemeester Carel J.R. Nobel van Oldebroek in de periode van 1851 - 1881. Het landhuis werd vooral als zomerverblijf gebruikt. In de winter verbleef men in een herenhuis in Zwolle. Het landgoed werd in 1829 in tweeën gedeeld door de aanleg van de Zuiderzeestraatweg. Via de familie Van Palland kwam het landgoed in 1925 in het bezit van Johan Paul Graaf van Limburg Stirum.
Graaf van Limburg Stirum had snel carrière gemaakt in de diplomatieke dienst. In 1916 werd hij gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. In deze functie gaf hij de lokale inwoners meer vrijheid en heeft hij Indië economisch verder ontwikkeld. Na zijn vertrek uit Indië was hij in van 1925 tot 1936 gezant in Duitsland. Door zijn grote afkeer van alles dat met Hitler en het nationaal socialisme te maken had, werd hij in 1936 weggepromoveerd naar de ambassade in Londen. Door het vele verblijf in het buitenland werd IJsselvliedt gebruikt als tweede huis. De oorlogsjaren heeft het echtpaar Van Limburg Stirum doorgebracht op IJsselvliedt. De Graaf en Gravin van Limburg Stirum werden na hun overlijden begraven in hun mausoleum op het landgoed. Het mausoleum ligt tegenover de 19e eeuwse grafzerken van de Nobelfamilie.
In zijn testament had Van Limburg Stirum bepaald dat het landgoed in het bezit kwam van de Stichting IJsselvliedt. Doel van de stichting is het bijeenhouden van het landgoed. Ook werd in het testament bepaald dat IJsselvliedt een maatschappelijk doel moest dienen. In de jaren '50 en '60 werd het landgoed gebruikt voor het tijdelijk onderbrengen van Indonesiërs die in Nederland kwamen wonen. Vanaf 1972 huurt het Rode Kruis voor 1 gulden (na 2001 voor 1 Euro) per jaar het landhuis voor het organiseren van vakanties voor mensen met een handicap.
locomediagroep