Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Illegale vogelhandel Indonesië bedreigt vogels

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Illegale vogelhandel Indonesië bedreigt vogels Empty
BerichtOnderwerp: Illegale vogelhandel Indonesië bedreigt vogels   Illegale vogelhandel Indonesië bedreigt vogels Icon_minitimezo 29 mei 2016 - 7:42

Illegale vogelhandel Indonesië bedreigt vogels
29 mei 2016

Illegale vogelhandel in Indonesië: het is misschien bij wet verboden om op vogels te jagen en ze te verkopen, maar het gebeurt toch. Dit is ook te zien in Indonesische steden, waar de vogelmarkten nog vrij hun gang kunnen gaan.

Illegale vogelhandel Indonesië bedreigt vogels Htw84o
De Javaanse kuifarend, nu een bedreigde vogelsoort


Door: Valerie Krul

Het land heeft een rijke biodiversiteit met vele verschillende vogelsoorten. Die vogels als huisdier houden gebeurt al zo lang dat het een onderdeel is geworden van de nationale cultuur. Vogels in kooien zijn zeker ook geen onbekend fenomeen in huizen, winkels en op straat in Indonesië. Wie van de Indonesië-gangers is niet de gekleurde kuikentjes in kooitjes tegengekomen tijdens zijn of haar reis?

Bedreigde vogelsoorten

Die illegale vogelhandel begint, niet geheel onverwacht, zijn tol te eisen. De populaties van sommige vogelsoorten zijn drastisch gedaald. Volgens een wereldwijde pol zijn er in totaal 28 Indonesische bedreigde vogelsoorten. Bij 13 soorten is de situatie zelfs zo slecht dat zij nu met uitsterven worden bedreigd. Het gaat hier om de balispreeuw, de zwartvleugelspreeuw, de helmneushoornvogel, de Forstens regenbooglori, de kleine geelkuif kaketoe, de zilverduif, de kortstaartkitta, de rijstvogel, de zwartwitte lijstergaai, de Javaanse lijstergaai, de Javaanse brilvogel, de geelkruinbuulbuul en de Javaanse kuifarend, de nationale vogel die als inspiratie diende voor de mythische Garuda die het wapen van Indonesië siert.

Eén van de oorzaken van de bedreiging van deze vogelsoorten is de grote vraag naar zangvogels in Indonesië. Men kan namelijk behoorlijk veel verdienen met dat soort vogels in zangvogelcompetities. En dat geld draagt weer bij aan de Indonesische economie. Daarnaast houdt men graag vogels als huisdier. Maar er is ook een andere reden waarom bepaalde vogelsoorten gewild zijn. De bedreigde helmneushoornvogel werd vroeger vooral gedood, omdat de hoorn op de snavel door inheemse stammen werd gebruikt als medicatie. Tegenwoordig wordt de hoorn gezien als het ‘nieuwe ivoor’ door de Chinezen. Op de illegale markt wordt het aangeprezen als ‘Gouden Ivoor’, ‘Rood Ivoor’ en ‘Gouden Jade’. Heel speciaal is de hoorn niet qua samenstelling. Die bestaat gewoon uit keratine, net als de haren en nagels van de mens.


Illegale miljoenenindustrie

De handel in zangvogels heeft echter niet alleen effect op de vogelpopulaties in Indonesië, maar ook de populaties in andere Zuidoost-Aziatische landen als Thailand en Maleisië. Er gaat volgens TRAFFIC, een organisatie die zich inzet tegen illegale dierenhandel, gaat er heel veel geld om deze illegale vogelhandel. “Het is een multi-million-dollar industry, er is een zwaar crimineel element en veel mensen profiteren van deze industrie op een illegale manier,” aldus Chris Sheperd, regionaal directeur van TRAFFIC in Zuidoost-Azië. Dit is dezelfde organisatie die erachter kwam dat er via Facebook veel wordt gehandeld in dieren, onder andere in Maleisië. Dat de vogels tijdens die handel niet altijd goed worden behandeld, blijkt wel uit de ontdekking afgelopen april van 22 kleine geelkuif kaketoes die in plastic waterflesjes waren gepropt, zodat ze van West-Papua naar Surabaya gesmokkeld konden worden.


Kritiek

Critici geven aan dat er wel een wet is die deze illegale vogelhandel verbiedt, maar dat die gewoonweg wordt genegeerd. Bovendien was er kritiek op de bescherming van vogelsoorten. Die zou tekort schieten, doordat er bij de bescherming van bedreigde diersoorten voornamelijk wordt gefocust op orang-oetans, tijgers en olifanten. TRAFFIC roept daarom op tot oplossingen, zoals verbeterde rechtshandhaving en bewustmakingscampagnes.

De Aziatische Tijger
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Illegale vogelhandel Indonesië bedreigt vogels
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: