NIEUWE MULTIMEDIAPRESENTATIES IN MARINE MUSEUM DEN HELDER
DIT ARTIKEL IS GEPLAATST OP 15 JUNI 2016.
Den Helder - Via het interactieve herdenkingsraam ‘De KXVIII wereldberoemd’ volgt het publiek de onderzeeboot Hr.Ms KXVIII, die op 14 november 1934 vertrok voor de langste zeereis ooit door een onderzeeër gemaakt.
Aan boord was professor Felix Vening Meinesz die meeging om onderzoek te doen naar de verborgen vormen en afmetingen van de aarde onder het zeeoppervlak. Het interactieve raam is een interpretatie van het originele herdenkingsraam dat in 1935 door het Comité Onze Marine werd geschonken aan de onderzeedienstkazerne in Den Helder, ter herinnering aan de bijzondere expeditie van de KXVIII.
Gedenkraam.
Het herdenkingsraam is onderdeel van de vaste expositie Schip en Werf in de Geschutmakerij. Het raam is tot stand gekomen in samenwerking met de TU Delft, studenten van de afdeling Publieksgeschiedenis van de UVA en studio Louter.
Een grenzeloos conflict 1930-1955 is een bijzondere tentoonstelling. Het is een zogenoemde cross mediale presentatie, die aan de hand van vijftig beslissende momenten wereldwijd laat zien hoe alomvattend de Tweede Wereldoorlog was. Via een grote multimediatafel volgen bezoekers de levens van drie hoofdpersonen door de tijd en over de wereld.
De eerste hoofdpersoon is de joodse rabbijn Chaim Nussbaum die werd geboren in Auschwitz en opgroeide in Nederland. In mei 1940 vluchtte hij via Litouwen en Japan naar Nederlands-Indië. Na de Japanse inval daar werd hij als krijgsgevangene tewerkgesteld aan de Birma-spoorlijn.
Een ander verhaal is dat van Theophilia Berkenveld. Zij groeide op in Paramaribo en werd vrijwilliger in het Vrouwenkorps van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Via de Verenigde Staten en Australië reisde ze met haar eenheid naar Nederland-Indië. Ze trouwde in Batavia met een Nederlandse militair en woonde afwisselend in Indië en Suriname.
De reis van Jan Rudolf Hommes is de derde rode draad door de tentoonstelling. Hij vocht als fanatieke SS'er aan het Oostfront en voer als oorlogsjournalist mee op een U-boot naar de Caraïben. In 1944 pakten de Canadezen hem op bij de Slag om Arnhem. Na de oorlog zat hij zijn straf uit, werkte als juridisch adviseur van de Nederlandse gouverneur in Nieuw-Guinea en werd uiteindelijk hooggeplaatst ambtenaar op het Ministerie van Landbouw en bij de Europese Gemeenschap.
De multimediatafel staat t/m 31 december 2016 in de Geschutmakerij. Een grenzeloos conflict is s een initiatief van Perspekt (concept, ontwerp en projectleiding), NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (inhoud) en Kiss the Frog (concept en interactief ontwerp). Voor het film- en geluidsmateriaal is een partnerschap aangegaan met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De presentatie reist sinds 2015 langs musea en culturele instellingen in heel Nederland
rtvnordkop.nl