Projectteam NL ministerie blij nieuwe EU ban list
Joeri van Ormondt 17/06/2016
De Nederlandse projectgroep die Indonesië technische ondersteuning verleent zegt tegen Up in the Sky blij te zijn met het schrappen van vier Indonesische maatschappijen van de EU zwarte lijst. Tegelijk is het land er nog niet.
Projectgroep
Vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) is sinds 2008 technische assistentie verleend aan de Indonesische luchtvaartautoriteit. “Dit is toentertijd gedaan op verzoek van de Indonesische regering”, zegt projectleider Hans de Jong. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is er ook financieel nauw bij betrokken zodat alle geplande missies konden plaatsvinden.
“Doel van de assistentie was om het niveau van toezicht op de Indonesische luchtvaartmaatschappijen op de door ICAO bepaalde internationale standaard te brengen. De afgelopen jaren hebben verschillende missies plaatsgevonden en met name is door Nederland gefocust op het operationele toezicht zoals neergelegd in de annexen 1, 6 en 8 van de Chicago Conventie”, aldus De Jong.
Nederland heeft dat samen met een team van ICAO specialisten gedaan. Beide partijen hebben Indonesië sinds 2008 geholpen en iets meer dan een jaar geleden heeft de Franse overheid ook een aantal missies naar Jakarta georganiseerd. De Franse expert heeft met name geholpen met het certificeringsproces en het toezicht op het onderhoud. Dit is van belang om de levering van een grote hoeveelheid Airbussen aan de snel groeiende Indonesische luchtvaartmaatschappijen zoals Lion Air en AirAsia te faciliteren en te begeleiden.
Rol Nederland
Nederland heeft met name zich toegelegd op het operationele toezicht en training van inspecteurs. “Daarnaast heeft het team zich ook bezig gehouden met meer alledaagse zaken zoals het op orde brengen van inspectierapporten, filing en dergelijk”, zegt De Jong.
Blij
De Jong zegt verheugd te zijn met het besluit, maar dat er ook nog veel moet gebeuren. “Uiteraard is Nederland blij met het besluit van de Aviation Safety Committee, op voorstel van de EU Commissie dat besloten is weer vier luchtvaartmaatschappijen van de lijst af te halen, maar we zijn er nog niet. de Indonesische luchtvaartsector groeit snel en het is van belang dat de toezichthouder zowel in kwalitatieve als in kwantitatieve zin mee groeit met de groei van de luchtvaartmaatschappijen. ICAO heeft eind september een afsluitende missie om te bezien of de bevindingen die deze organisatie in 2015 deed inmiddels tot tevredenheid zijn opgelost.”
Daarnaast heeft de Amerikaanse FAA inmiddels geconstateerd dat een groot deel van haar bevindingen door Directorate General of Civil Aviation (DGCA) zijn opgelost. De Jong: “Met al deze inspanningen en aandacht lijkt Indonesië op de goede weg om boven het mondiale gemiddelde te komen voor wat betreft de kwaliteit van het luchtvaartveiligheid toezicht.”
Werk aan de winkel
Indonesië is er nog niet, er is nog wel het nodige werk aan de winkel. “Een belangrijk aspect dat aandacht verdient, en dat inmiddels onder andere in Europa goed geregeld is, zijn de werk- en rusttijden voor cockpit en cabin crew. In september gaat IenM daarvoor technische assistentie verlenen aan DGCA en de grotere luchtvaartmaatschappijen. Met dat project komt er eind 2016 een einde aan de inspanningen van Nederland en “te hopen is dat Indonesië medio 2017 van de veiligheidslijst kan worden geschrapt”, aldus De Jong tegen Up.
upinthesky.nl