Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Marcel Jansen en Hans Walrave benoemd tot ereburger tijdens Veteranendag

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Marcel Jansen en Hans Walrave benoemd tot ereburger tijdens Veteranendag Empty
BerichtOnderwerp: Marcel Jansen en Hans Walrave benoemd tot ereburger tijdens Veteranendag   Marcel Jansen en Hans Walrave benoemd tot ereburger tijdens Veteranendag Icon_minitimema 20 jun 2016 - 16:09

Marcel Jansen en Hans Walrave benoemd tot ereburger tijdens Veteranendag
REGIO | 18 juni 2016 Door de Dichtbijredactie (Nieuwsblad voor Castricum)

Marcel Jansen en Hans Walrave benoemd tot ereburger tijdens Veteranendag 2zejpkl
Veteraan Klaas de Goede met links Marcel Jansen en rechts Hans Walrave, resp. voorzitter en secretaris van het Veteranen Comité Castricum. Foto: Hans Boot


CASTRICUM - De gebruikelijke Castricumse Veteranendag kende zaterdag een regionaal tintje doordat ook Uitgeest bij het evenement werd betrokken. Ook dit keer waren er weer veel activiteiten in het kader van respect en waardering voor oud-militairen die zich in oorlogstijd op bijzondere wijze hebben ingezet. Voor de organisatoren had burgemeester Mans nog een verrassing in petto.

Secretaris Hans Walrave van het Veteranen Comité Gemeente Castricum legt uit waarom de jaarlijkse Veteranendag nu samen met Uitgeest wordt gevierd: "Omdat Castricum ambtelijk wil gaan samenwerken met Bergen, Uitgeest en Heiloo, willen we van een lokale dag naar een regionale dag. Het is de bedoeling dat volgend jaar Heiloo erbij wordt betrokken en het jaar daarop Bergen. Vandaag zijn er 48 veteranen die gehoor hebben gegeven aan onze uitnodiging."

Intocht

Zoals gebruikelijk begon de dag met de intocht van historische legerwagens en motoren, die bij Hotel Het Oude Raadhuis werd begeleid door muziekvereniging Emergo. De eigenaren van het hotel trakteerden de veteranen en de chauffeurs op een kopje koffie met een chocolaatje. Daarna begaf de colonne zich naar het gemeentehuis, waar de genodigden bij de ingang aan de Smeetslaan werden ontvangen door de burgemeesters van Castricum en Uitgeest. Ook Cock Hageman is een van de veteranen die door de schooljeugd een anjer kreeg opgespeld. De 91-jarige Bakkummer vertelde het volgende: "In de oorlog heb ik mij op 19-jarige leeftijd aangemeld als oorlogsvrijwilliger, omdat we met een groep van circa 25 man naar Nederlands-Indië wilden om daar de orde en vrede te herstellen. In september '45 werden we bij de Koninklijke Landmacht ingedeeld, maar we zijn altijd vrijwilliger gebleven. Na onze opleiding in Engeland kwamen we via Malakka eind maart '46 in Ned.-Indië aan, waar we 18 keer van standplaats zijn verhuisd. In de zomer van '48 zat onze tijd er op en werden we door dienstplichtigen afgelost. Ik neem nu voor de derde keer deel aan de Veteranendag en dat stel ik zeer op prijs, omdat je het toch als een soort waardering kunt beschouwen."

Burgemeester Verkley van Uitgeest opende rond het middaguur de bijeenkomst in de raadzaal, waarna een minuut stilte werd gehouden voor de overleden veteranen. Daarna zong men met begeleiding van Emergo twee coupletten van het Wilhelmus. Vervolgens hield kolonel-arts professor Dr. Vermetten, psychiater van het Centraal Militair Hospitaal Utrecht, een interessante lezing over de mentale gevolgen van het werken in oorlogsgebieden. Burgemeester Mans sprak nog een dankwoord en reikte Hans Walrave en Marcel Jansen de ereburgerspeld uit van de gemeente Castricum voor hun vrijwillige inzet vanaf 2007 tot heden voor de jaarlijkse veteranendag en de herdenkingen op 4 en 5 mei, waarbij zij zorgden voor het ophalen van het vredesvuur uit Wageningen. Beide heren ontvingen ook nog een bloemstuk en het boek 'Oorlogen en Vredesmissies'.

Tot slot was het tijd voor het nuttigen van de gebruikelijk Indische rijsttafel en kon de veteranenvlag op het gemeentehuis worden gestreken. De 86-jarige Klaas de Goede uit Limmen wilde nog wel even met de organisatoren op de foto. "Ik zat van '49 tot '51 als foerier van de stafcompagnie in Ned.-Indië, waarvan acht maanden in Nieuw Guinea" vertelt de veteraan. "Tot nu toe heb ik elk jaar deelgenomen aan deze dag. En dat is leuk, omdat je verschillende veteranen ontmoet waarmee je herinneringen kunt ophalen." (tekst Hans Boot)

Dichtbij.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Marcel Jansen en Hans Walrave benoemd tot ereburger tijdens Veteranendag
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: