woensdag 22 juni 2016, om 13:11 uur.
Rijkste koraalrif blijkt miljoenen jaren ouder
Het koraalrif rondom Borneo, het meest biodiverse koraalrif ter wereld, bereikte de huidige mate van biodiversiteit miljoenen jaren eerder dan gedacht. Dit blijkt uit nieuwe onderzoeksdata van onder andere promovendus Nathan Marshall van de Universiteit Utrecht. Marshall voerde zijn onderzoek uit met wetenschappers van Naturalis Biodiversity Center in Leiden en het Londense het Natural History Museum. Hij promoveert op 1 juli 2016 in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.
Het koraalrif met de grootste biodiversiteit ter wereld, de Coral Triangle, ligt in de zeeën rondom Indonesië. Er wordt relatief weinig onderzoek gedaan in dit gebied; toch leeft ruim driekwart van de koraalsoorten in de biodiversiteitshotspot.
Klimaatverschijnselen
De complexe wirwar van kanalen, zeestraten en ondiepe zeeën is de enige plek zijn waar de Grote en de Indische Oceaan elkaar ontmoeten, en worden daarom de Indonesian Throughflow (ITF) genoemd.
In het gebied wordt warmte en zout op enorme schaal uitgewisseld, en is daarom de bron voor veel wereldwijde klimaatverschijnselen zoals de Aziatische Moessons en El Niño. Het is dus van belang om te weten hoe dit biodiverse gebied is ontstaan.
Perfecte locatie
Centraal in de Coral Triangle ligt Borneo. Hoewel het nu het grootste eiland van Indonesië is, was het door zijn tektonische activiteit in de afgelopen 65 miljoen jaar verschillende malen verbonden aan de omliggende eilanden en het vasteland van Zuidoost-Azië. Kortom, Borneo is de perfecte locatie om te onderzoeken hoe de geologie, het klimaat en dus de flora en fauna van het gebied er in het verleden uitzagen.
Verbeterde methoden
“Tijdens mijn promotieonderzoek heb ik de methoden om fossielen te dateren verbeterd”, vertelt promovendus Nathan Marshall. “Van het bepalen van strontiumisotopen tot meten van magnetisme in gesteentes. Op die manier kan zowel het klimaat als de geologie beter gereconstrueerd worden.”
De verbeterde methoden hebben al tot een aantal noemenswaardige ontdekkingen geleid. Marshall: “We hebben veel nauwkeuriger kunnen achterhalen dat de Coral Triangle zijn uitgebreide biodiversiteit al veel eerder kreeg dan werd gedacht. Voorheen concludeerden wetenschappers dat de laatste twee ijstijden, dus tot twee miljoen jaar geleden, voor de biodiversiteitsexplosie hebben gezorgd.”
”Maar wij hebben bevestigd dat dit al miljoenen jaren eerder plaatsvond, tijdens het Middel Mioceen. Dit was een periode met veel tektonische activiteit waarbij de zeeën erg modderig waren. Het is niet gebruikelijk dat koraalriffen ontstaan in een modderige omgeving, maar bij de Coral Triangle was dit wel het geval.”
Bron: Universiteit Utrecht.
ouderenjournaal.nl