Indonesië: christelijke gouverneur beschuldigd van blasfemie
13 oktober 2016
Auteur: Redactie KN
De opmerking dat de Koran niet gebruikt moet worden voor niet-religieuze zaken is de christelijke gouverneur van Jakarta duur komen te staan. Basuki Purnama Tjahaja is door de nationale raad van moslimgeestelijken, de MUI, formeel aangeklaagd wegens blasfemie.
Tjahaja, ook bekend onder de naam 'Ahok', kreeg een golf van kritiek over zich heen nadat hij de 51e sura uit het vijfde hoofdstuk van de Koran citeerde. Daarin worden moslims gewaarschuwd geen medestander van “christenen en Joden” te worden. “Wie van jullie zich als medestander bij hen aansluit, die behoort bij hen”, aldus de Soera.
Komende verkiezingen
De Chinees-Indische politicus zei dat deze passage niet op niet-religieuze zaken zou moeten worden toegepast. Daarmee reageerde hij op moslims die de 51e soera tegen hem in het geding brachten in verband met de komende verkiezingen. Indonesië is voor het overgrote deel islamitisch.
Veroordeling geëist
Zijn kritiek wordt hoog opgenomen. De Indonesische Ulemaraad (MUI), de hoogste raad waarin de islamitische geestelijken zijn vertegenwoordigd, heeft bij de politie aangifte gedaan wegens belastering van de Koran. De jeugdafdeling van de Muhammadiyah, een gematigde moslimsorganisatie, wil dat de politicus wordt veroordeeld.
Excuses
De gouverneur heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en dat hij nooit de bedoeling heeft gehad de islam te beledigen. De MUI heeft zijn verontschuldigingen aanvaard, meldt AsiaNews.
Aanklacht blijft staan
Minister voor religieuze zaken Lukman Hakim Saiffudin prees de MUI voor het aanvaarden van de excuses. Hij sprak zijn vertrouwen uit dat justitie de zaak “op een beschaafde manier” zal oplossen “zonder dat moslims geprovoceerd en geëergerd worden”.
Witte raaf
Gouverneur Tjahaja is een van de weinige politieke leiders in Indonesië die opkomt voor gewetensvrijheid, aldus AsiaNews. Afgelopen zomer verzette hij zich tegen de verplichting voor vrouwelijke studenten om een hoofddoek te dragen.
Eerder kwam hij op voor de rechten van de Amadi's, een kleine religieuze gemeenschap die door de soennitische moslims als ketters worden beschouwd.
Peilingen
Volgens opiniepeilers is de populariteit van de gouverneur na zijn uitspraak dramatisch gedaald. Terwijl hij gold als een van de favoriten kan hij nog maar van de helft van de stemgeerechtigden goedkeuring wegdragen. In maart was dat nog 70%.
Niet de enige
Tjahaja is overigens niet de enige niet-moslim die op de korrel wordt genomen. Talloze moslimraden hebben de benoeming afgewezen van een niet-moslim als hoofd van politie in Oost-Java.
Katholiek Nieuwsblad