Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Vrijwilligers ontsluiten bijna 7.000 landkaarten

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Vrijwilligers ontsluiten bijna 7.000 landkaarten Empty
BerichtOnderwerp: Vrijwilligers ontsluiten bijna 7.000 landkaarten   Vrijwilligers ontsluiten bijna 7.000 landkaarten Icon_minitimewo 26 okt 2016 - 11:40

Vrijwilligers ontsluiten bijna 7.000 landkaarten
Gepubliceerd op 24 oktober 2016

Met hulp van het publiek zijn de afgelopen maanden bijna 7.000 gedigitaliseerde kaarten van Nederlands-Indië ontsloten. Op 17 november bedankt de Universiteitsbibliotheek de vrijwilligers tijdens een feestelijke bijeenkomst.

De oude kaarten zijn afkomstig uit de collecties van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), waarvan de archieven en bibliotheekcollecties in beheer zijn bij de Universiteitsbibliotheek. De kaarten waren eerder al gedigitaliseerd, maar het ontbrak nog aan een koppeling met de moderne topografische kaart in Google Maps. Dankzij deze koppeling is het kaartmateriaal beter geschikt voor onderwijs en onderzoek.

Crowdsourcing
Met behulp van crowdsourcing zijn nu bijna 7.000 oude kaarten van Nederlands-Indië voorzien van een georeferentie. De 197 vrijwilligers konden de oude kaarten van een nieuwe locatie voorzien dankzij een speciale applicatie. Via die applicatie werd steeds een scan van een oude kaart geprojecteerd naast een moderne kaartweergave in Google Maps. Koppelden de vrijwilligers de oude kaart op de juiste manier, dan werd de gegeorefereerde kaart als een oplegvel getoond in Google Maps.

Afsluiting
Tijdens de openbare afsluitende bijeenkomst op 17 november bedanken de initiatiefnemers de vrijwilligers voor hun bijdrage. Ook maken zij bekend welke 10 vrijwilligers de meeste kaarten hebben ontsloten.

Aanmelden
Belangstellenden worden verzocht zich aan te melden via aanmelding@library.leidenuniv.nl (graag o.v.v. Maps in the Crowd) of telefonisch via ons secretariaat: 071-5272832.

Universiteit Leiden
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Vrijwilligers ontsluiten bijna 7.000 landkaarten Empty
BerichtOnderwerp: Re: Vrijwilligers ontsluiten bijna 7.000 landkaarten   Vrijwilligers ontsluiten bijna 7.000 landkaarten Icon_minitimewo 26 okt 2016 - 11:42

Uitnodiging Maps in the Crowd
Nederlands-Indië


Kurt De Belder, Bibliothecaris van de Universiteit, nodigt u uit voor een feestelijke bijeenkomst ter afsluiting van het project Maps in the Crowd, op donderdag 17 november a.s. om 15:00 uur. De bijeenkomst wordt gehouden in de Vossiuszaal van de Universiteitsbibliotheek Leiden aan de Witte Singel 27.

Met hulp van het publiek zijn bijna 7.000 gedigitaliseerde kaarten van Nederlands-Indië in slechts zeven maanden tijd ontsloten. De kaarten zijn afkomstig uit de collecties van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), waarvan de archieven en bibliotheekcollecties door de UBL worden beheerd.

Voor het publiek werd een speciale applicatie ontwikkeld die het mogelijk maakt om de gedigitaliseerde oude kaarten te koppelen -georefereren- aan de moderne topografische kaart in Google Maps. Via de applicatie werd steeds een scan van een oude kaart geprojecteerd naast een moderne kaartweergave in Google Maps.


Programma


·         Welkomstwoord projectleiders Patrick Gouw / Martijn Storms


·         Key-note lezing Frank Okker (biograaf van G.P. Rouffaer) “Rouffaer speelt open kaart” “Gerret Pieter Rouffaer was één van de laatste ontdekkingsreizigers van Indonesië en verzamelaar van kaartmateriaal voor het KITLV


·         Paneldiscussie met winnaars (Top 10 georefereerders) en prijsuitreiking


·         Borrel en mogelijkheid tot bezoek pop-up tentoonstelling KITLV kaarten
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Vrijwilligers ontsluiten bijna 7.000 landkaarten
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: