Mogelijk vervanging vergunningenstelsel Indonesië door importtarieven.
Mogelijk gaat Indonesië het vergunningenstelsel voor de import van verschillende voedselproducten vervangen door importtarieven. Het doel hiervan is om de economie meer open te stellen. Denni Purbasari, plaatsvervangend stafhoofd bij het kantoor van de president: "We herzien op dit moment het handelsregime voor belangrijke producten zoals rijst, suiker, rundvlees, chili, uien en nog 2 producten."
Op dit moment betalen consumenten een enorm hoge 'belasting' door de handelsrestricties en andere beleidsinterventies, meldt de Wereldbank. In 2015 kostte het systeem in totaal €33.000.000.000 voor Indonesische consumenten. Dit is zelfs een stuk hoger dan de schatting van €20.000.000.000 in de Europese Unie.
De Indonesische overheid werkt op dit moment met een quota systeem. De importquota's worden vastgesteld op basis van data over binnenlandse voedselproductie, opgesteld door het Ministerie van Landbouw. Een senior ambtenaar vertelde eerder dit jaar aan Reuters dat ambtenaren de data regelmatig naar boven aanpasten. Dit doen ze om een positief beeld te schetsen en te zorgen voor subsidies.
Volgens de Wereld Bank moet Indonesië een nieuwe balans zoeken in haar beleid voor voedselzekerheid. Hierbij moet niet enkel kritisch gekeken worden naar de handelsbarrières voor sommige producten, maar ook naar de overheidsuitgaven, gericht op het bevorderen van de productiviteit.
Bron: bangkokpost.com
Publicatiedatum: 27-10-2016
AGF