Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

  Gezinshuis Stellaluna zet zich in voor onderwijs aan dove kinderen

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

 Gezinshuis Stellaluna zet zich in voor onderwijs aan dove kinderen Empty
BerichtOnderwerp: Gezinshuis Stellaluna zet zich in voor onderwijs aan dove kinderen    Gezinshuis Stellaluna zet zich in voor onderwijs aan dove kinderen Icon_minitimedo 15 dec 2016 - 22:35

 Gezinshuis Stellaluna zet zich in voor onderwijs aan dove kinderen 16hpzi9

Paul en Greet met team en Nusrani Putu (eigen foto).

Gezinshuis Stellaluna zet zich in voor onderwijs aan dove kinderen

Artikel is geplaatst door kvanderweide op 15-12-2016 - 16:30

DE PUNT – Gezinshuis Stellaluna uit het Drentse de Punt zet zich in voor onderwijs aan dove kinderen in Indonesië. Sinds enige tijd zijn de gezinshuisouders in aanraking gekomen met Stichting Kolewa, die zich op Bali inzet voor een beter leven voor kinderen met een beperking. Stichting Kolewa is druk bezig sponsoren te vinden en Paul en Greet helpen daar van harte aan mee. Nu starten Greet en Paul Kool een actie onder hun uitgebreide netwerk in de dovenwereld om dove kinderen op Bali naar school te helpen. Greet: “Hebt u wat extra’s over deze kerst en bent u op zoek naar een mooi doel? Dan zij wij op zoek naar u!”

Gezinshuis Stellaluna

Greet en Paul Kool uit het Drentse de Punt zijn al vele jaren werkzaam als gezinshuisouders voor dove en slechthorende kinderen. Een gezinshuis is een huis waar twee ouders  zeven dagen per week en 24 uur per dag werken en kinderen opvangen die niet meer bij hun ouders kunnen wonen. Het gaat om kinderen die veel hebben meegemaakt, vaak ook nog met andere beperkingen. Voor dove en slechthorende kinderen is het extra belangrijk dat ze in een omgeving terechtkomen waar ze goed kunnen communiceren. Er zijn niet heel veel pleeggezinnen en gezinshuizen waar dove en slechthorende kinderen terecht kunnen. Paul en Greet Kool hebben in ruim 17 jaar tientallen kinderen een veilig huis geboden. Heel belangrijk daarbij was dat zij in de eigen taal van de kinderen: gebarentaal kunnen communiceren en zo goed bij de kinderen konden aansluiten. Daarnaast vormden zijn als dove ouders een rolmodel voor vele kinderen.

Haren

Greet en Paul zetten zich met hart en ziel in voor de kinderen. Ooit beginnen in het Noord – Hollandse Middenbeemster, als gezinshuis bij Kentalis, zijn ze een paar jaar geleden verhuisd naar de Punt. Daar gingen ze door als zelfstandig gezinshuis Stellaluna bij Ondernemersgroep de Driestroom in een prachtige boerderij. De verhuizing naar de Punt had alles te maken met de kinderen want  in Haren is goed dovenonderwijs aanwezig, en in Groningen is van oudsher een rijke dovencultuur. In 2012 ontvingen Paul en Greet een koninklijke onderscheiding.

Stichting Kolewa

Sinds enige tijd zijn de gezinshuisouders in aanraking gekomen met Stichting Kolewa, die zich op Bali inzet voor een beter leven voor kinderen met een beperking. Kolewa biedt kinderen met een beperking een nieuwe kans in de Indonesische samenleving. Het gaat om kinderen met o.a. schisis, open gehemelte, klompvoeten en gehoorproblemen uit de armste delen van Indonesië. Ze worden gescout op de eilanden, naar Bali gehaald en geholpen in Denpasar. Een belangrijk deel van de doelgroep is doof of slechthorend. Kolewa heeft een groep van zo’n 20 dove kinderen geholpen de afgelopen jaren. Nu zijn 8 kinderen er klaar voor naar school te gaan. Er is echter geen speciaal onderwijs beschikbaar in de buurt. Vanwege hun uitgebreide netwerk in de dovenwereld zijn Paul en Greet gevraagd of ze Kolewa in Nederland onder de aandacht willen brengen. Om eerst eens te zien wat Kolewa precies doet is het echtpaar Kool onlangs in hun vakantie naar Bali gegaan.  Ze zijn daar door de Stichting uitgebreid rondgeleid langs verschillende projecten en hebben kennisgemaakt met de groep dove kinderen.

Met eigen ogen

Paul en Greet hebben de kinderen bezocht in hun dorp, en ter plekke gezien hoeveel er al bereikt is. Greet: “Wanneer deze kinderen naar school gaan en nog beter leren gebaren, hebben ze later veel meer kansen op werk en een goed leven”. De afgelopen jaren is veel tijd, geld en energie gestoken in gehoortests, gehoorapparaten, gebarenlessen en logopedie. Paul: “Deze kinderen zijn echt toe aan een volgende stap. Er is een school voor speciaal onderwijs maar die ligt op anderhalf uur rijden. Dat betekent dat er vervoer geregeld en gefinancierd moet worden. Wij willen ons ervoor inzetten om sponsoren te vinden”. De ouders van deze kinderen kunnen de schoolkleding en onderwijs benodigdheden niet zelf betalen. Stichting Kolewa is druk bezig sponsoren te vinden en Paul en Greet helpen daar van harte aan mee. Juist omdat ze door hun eigen ervaring en werk weten hoe belangrijk passend onderwijs is zijn ze enthousiast geworden voor de actie. Nu starten ze een actie onder hun uitgebreide netwerk in de dovenwereld om dove kinderen op Bali naar school te helpen.

Schoolbus, schoolgeld, schoolboeken

Er is geld nodig om een bus aan te schaffen om de kinderen van en naar school te brengen. En daarnaast voor schoolgeld, uniformen, boeken etc. De kinderen komen uit de arme dorpen, hun ouders hebben geen geld voor onderwijs en er zijn verder geen voorzieningen. Stichting Kolewa is een stichting die werkt met een klein Indonesisch team en verder alles volledig met vrijwilligers doet. Paul en Greet hebben met hun gezinshuis gemerkt hoe belangrijk het is dat dove kinderen op hun eigen wijze leren communiceren, zodat ze later op eigen benen kunnen staan. Zij hebben zo al vele kinderen geholpen op weg naar zelfstandigheid. Hetzelfde willen ze nu doen voor deze kinderen op Bali. Greet: “Hebt u wat extra’s over deze kerst en bent u op zoek naar een mooi doel? Dan zij wij op zoek naar u!”.

Meer informatie over Kolewa kunt u vinden op www.kolewa.com of op Facebook: www.facebook.com/Kolewafoundation. (Rekeningnummer: NL79ABNA0980910668.
T.n.v. Stichting Kolewa, project Schoolbus)Voor meer informatie: www.kolewa.com

Harener Weekblad
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Gezinshuis Stellaluna zet zich in voor onderwijs aan dove kinderen
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: