Riem de Wolff (1943-2017) bleef altijd Ramona zingen
Eind oktober zou Riem de Wolff weer beginnen aan een korte theatertournee. De jongste van de twee Indisch-Nederlandse broers die ooit furore maakten als The Blue Diamonds beloofde een nostalgische muzikale reis. Maar De Wolff werd vorige week tot tweemaal toe getroffen door een hersenbloeding en belandde in het ziekenhuis. Vannacht is de 74-jarige zanger en gitarist 'rustig en in het bijzijn van zijn naaste familie' overleden.
Door: Iñaki Oñorbe Genovesi 12 september 2017, 18:53
Met zijn dood verliest de Indische gemeenschap in Nederland opnieuw een van zijn muzikale boegbeelden, nadat eerder dit jaar zangeres en tv-presentatrice Sandra Reemer is overleden en Anneke Grönloh vorige maand om gezondheidsredenen haar carrière na ruim zestig jaar moest beëindigen. Maar de dood van De Wolff zal ook de Hollandse babyboomgeneratie doen terugdenken aan de kleurrijke jaren zestig.
De broers Riem en Ruud de Wolff, op jonge leeftijd vanuit Nederlands-Indië naar Driebergen verhuisd, waren heuse wereldsterren. Wat begon als een gitaarbandje om indruk te maken op de plaatselijke schoolmeisjes groeide uit tot een succesvol duo dat ook wel geldt als het Nederlandse antwoord op The Everly Brothers. Sterker nog: de eerste nummers van de broers De Wolff waren covers van de Amerikanen: ('Till) I Kissed You, Cathy's Clown en Let It Be Me.
Ramona
Ramona, I hear the mission bells above
Ramona, they're ringing out our song of love
I press you, caress you, and bless the day you taught me to care
To always remember the rambling rose you wear in your hair
Dat deden ze toentertijd onder de naam The Blues Brothers, een sneer naar de term 'blauwe', die destijds in Nederland gold als een scheldnaam voor Indo's (mensen met gemengd Europees en Indisch bloed). De echte doorbraak van de broers volgde in 1960 met het nummer Ramona, afkomstig uit een Amerikaanse avonturenfilm uit 1928. 'Ouwe wijvenmuziek', oordeelden beide broers oorspronkelijk over de Engelse wals van Dolores del Río, die later ook door Gene Austin, Jim Reeves en Louis Armstrong op de plaat was gezet.
Toch gingen ze onder druk van hun vader akkoord en werd het liedje onder leiding van producent Jack Bulterman een uptempoversie. Ramona stond maandenlang in de hitlijsten. Wereldwijd werden zeven miljoen exemplaren verkocht.
Een verplichte pauze vanwege hun dienstplicht en de opkomst van buitenlandse acts als The Beatles knaagden aan hun sterrenstatus en echt grote hits zouden The Blue Diamonds niet meer scoren. Toch bleven de broers populair met hun oudere werk en traden ze geregeld op in Nederland en vooral in Indonesië.
Op 3 november 2000 stonden ze voor het laatst samen op het podium. Enkele weken later stierf Ruud na een langdurig ziekbed op 59-jarige leeftijd. Riem stortte in, maar wist met hulp van onder anderen Rob de Nijs, Mariska Veres, Oscar Harris en George Baker er weer bovenop te komen. Met hen maakte hij het album Out of the Blue. Vervolgens trad hij samen met zijn zoon Steffen als The New Diamonds weer op.
Binnenkort zou Riem de Wolff in het theater Indische liedjes zingen en anekdotes ophalen aan zijn Indische verleden. Uiteraard zou hij ook voor de zoveelste keer Ramona zingen. Waarom? Omdat hij naar eigen zeggen 'na al die jaren niet meer zonder haar kan'.
Volkskrant