Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Eigen Molukse republiek niet langer heilig

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
LL
Admin
LL


Aantal berichten : 1026
Registratiedatum : 07-12-08

Eigen Molukse republiek niet langer heilig Empty
BerichtOnderwerp: Eigen Molukse republiek niet langer heilig   Eigen Molukse republiek niet langer heilig Icon_minitimema 17 aug 2009 - 7:05

Eigen Molukse republiek niet langer heilig
Geplaatst: 17 augustus 2009 07:15, laatste wijziging: 17 augustus 2009 07:38

van onze redactie binnenland

AMSTERDAM - De nieuwe president van de Molukse regering in ballingschap verlegt de koers. Tot dusver had de RMS-regering een zelfstandige Molukse republiek als enige doel voor ogen.


1 waardering


Nu zegt John Wattilete dat de bevolking op de Molukken zelf zich in alle vrijheid over haar toekomstideaal moet kunnen uitspreken. Zowel de RMS-regering in ballingschap als de Indonesische regering moet zich aan de uitkomst daarvan committeren, zo zegt Wattilete maandag in het Nederlands Dagblad.

Dit najaar neemt John Wattilete (54) het presidentschap van de Molukse regering in ballingschap over van Frans Tutuhatunewa. Hij is de eerste president van de tweede generatie Molukkers in Nederland.

Sinds 1966 streeft de RMS-regering vanuit Nederland naar herstel van de op 25 april 1950 uitgeroepen Republik Maluku Selatan (RMS).

In het interview zegt Wattilete bereid te zijn de toekomst van dit streven in handen te leggen van de bevolking op de eilandengroep, die nu bij Indonesië hoort. Mocht de Molukse bevolking aangeven niet langer te streven naar een eigen staat, dan is Wattilete ,,bereid daar consequenties aan te verbinden''.

Een volksraadpleging is volgens hem echter nog ver weg, omdat de Indonesische regering voorstanders van een Molukse republiek stelselmatig onderdrukt. Hij doet een beroep op Nederland om de Indonesische regering te bewegen tot meer vrijheid van meningsuiting op de eilanden.

Autonomie
In het spoor van zijn voorgangers blijft Wattilete in de eerste plaats streven naar een eigen staat. Toch is hij bereid water bij de wijn te doen en in ruil voor autonomie onderdeel van de Indonesische staat te blijven, zoals op Atjeh ook is gebeurd. ,,Het belangrijkste is dat wij het zelf voor het zeggen hebben op de Molukken.''

De nieuwe visie van Wattilete werd deels al in de jaren zeventig aangehangen door een groep Molukse jongeren die zich afkeerden van de treinkapingen.

Cultureel antropoloog Elias Rinsampessy was een van hen. Inmiddels zet hij zich met zijn stichting Muhabbat in voor het welzijn van Molukkers in Nederland en Indonesië.

,,Het is goed dat de RMS-regering in ballingschap deze stap nu ook maakt'', zegt hij. ,,Maar wij zijn inmiddels al een stap verder. De RMS wil te veel via de politieke weg haar doelen bereiken. Ik deel zijn visie dat we ons moeten inzetten voor het welzijn van de Molukkers in Indonesië. Ik probeer dit alleen via een bredere weg. Het gaat ook om economische macht. De Molukse bevolking moet meer autonomie krijgen, maar dat moet beginnen met de mogelijkheid de welvaart op de eigen eilanden te houden, in plaats van dat alle winsten naar Java gaan.''

Rinsampessy verwacht niet dat de nieuwe weg die Wattilete inslaat tot een grote omslag zal leiden. ,,Ik ben blij dat hij gekozen is. Wattilete komt van de tweede generatie en denkt een stuk pragmatischer dan de leiders tot nu toe. Ik ben alleen bang dat hij niet zo'n krachtige leider is dat hij ook echt iets kan veranderen op politiek gebied.''



Het volledige interview kunt u lezen in het Nederlands Dagblad van maandag 17 augustus 2009. Vanaf maandag 17 augustus 2009 kunt u deze krant kopen via de losse verkoop of de digitale editie.

ND
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Duinkonijn

Duinkonijn


Aantal berichten : 1148
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 80
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

Eigen Molukse republiek niet langer heilig Empty
BerichtOnderwerp: 12 september 2009 presenteert Stichting AMAA het cultureel evenement ‘Best of Both Worlds’ in Paradiso Amsterdam.   Eigen Molukse republiek niet langer heilig Icon_minitimema 17 aug 2009 - 20:43

12 september 2009 presenteert Stichting AMAA het cultureel evenement ‘Best of Both Worlds’ in Paradiso Amsterdam.
‘Best of Both Worlds’ heeft als hoofddoelstelling Molukkers en niet Molukkers op een feestelijke manier bij elkaar te brengen door middel van Muziek, Kunst en Cultuur. Tegelijkertijd biedt dit evenement jonge professionele Molukse muzikanten vanuit heel Nederland de mogelijkheid op meer naamsbekendheid.


STichting Anak Maluku Aktivitas di Amsterdam is een samenwerkingsverband tussen tweede en derde generatie Molukkers uit Amsterdam en omgeving.

Het bestuur van Stichting AMAA bestaat uit een viertal zeer betrokken leden, die een podium aan talentvolle (Molukse) jongeren willen bieden.

Voor meer informatie: http://www.stamaa.nl/
Terug naar boven Ga naar beneden
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
LL
Admin
LL


Aantal berichten : 1026
Registratiedatum : 07-12-08

Eigen Molukse republiek niet langer heilig Empty
BerichtOnderwerp: Re: Eigen Molukse republiek niet langer heilig   Eigen Molukse republiek niet langer heilig Icon_minitimewo 19 aug 2009 - 14:07

Molukse leiders blij om koerswijziging RMS
19-08-2009 11:26 | Van onze correspondent

JAKARTA – Molukse leiders op Ambon reageren verheugd op het nieuws dat de RMS in Nederland een punt wil zetten achter de strijd voor een onafhankelijke Molukse republiek. „Ze willen eindelijk de Molukken echt gaan helpen.”

In een interview met het Nederlands Dagblad heeft de RMS-president in Nederland, John Wattilete, zaterdag verklaard dat zijn organisatie geen Molukse onafhankelijkheid meer ambieert, mits de Molukkers op Ambon vinden dat zij voldoende zelfbestuur hebben.

De burgemeester van Ambon, Markus Papila, beter bekend als ”Oom Jopie”, vindt dat inderdaad. Hij is blij met het bericht uit Nederland. „De RMS-beweging in Nederland lijkt realistischer geworden. Ik zeg het al sinds 1998. Als je de Molukken echt wilt helpen, streef je niet naar de oprichting van een eigen staat. Is Oost-Timor nu beter ontwikkeld? Nee toch?”

De voormalige docent economie aan de Pattimura-universiteit wil in zijn tweede ambtstermijn vooral de economie van Ambon versterken. „Als je Ambon echt wilt helpen vanuit Nederland, kun je de samenwerking met Nederlandse en Europese organisaties verstevigen, om jonge Ambonezen studiebeurzen in het buitenland aan te bieden”, oppert hij.

Onder de stabiele regeerperiode van president Yudhoyono plukt ook Ambon de vruchten van nieuwe economische welvaart. Steeds meer Molukkers maken succesvol deel uit van de Indonesische economie. Een belangrijk symptoom van deze groei zijn de verkeersfiles in Ambon. „Het is al net zo erg in Jakarta”, zegt Febry Tetelepta, het Molukse raadslid van het Verbond van Indonesische Kerken (PGI). Het aantal extreem arme Ambonezen bevindt zich beneden de 10 procent.

Tetelepta gelooft dat de Ambonese jeugd een nieuw nationalistisch gevoel voor Indonesië heeft ontwikkeld. „Het belangrijkste is dat de Ambonezen voelen dat er werkelijk gerechtigheid heerst op de Molukken. Het gaat erom dat er geen discriminatie meer is en zowel op politiek als economisch gebied voor ieder in dit land dezelfde rechten gelden.”


De inwoners van Ambon zijn niet bang voor de RMS, aldus Tetelepta. De RMS is volgens hem geen organisatie meer die de wapens opneemt tegen Jakarta. „De RMS op Ambon is een culturele strijd gewikkeld. Het is een symbool voor gerechtigheid”, aldus Tetelepta. Maar hij wijst ook op de kwetsbaarheid van de rust. „Als het sociaaleconomisch weer slechter gaat op Ambon, kan het geweld zo weer terugkeren.”

Ref.Dag.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud





Eigen Molukse republiek niet langer heilig Empty
BerichtOnderwerp: Re: Eigen Molukse republiek niet langer heilig   Eigen Molukse republiek niet langer heilig Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Eigen Molukse republiek niet langer heilig
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Internationale school in Indonesië niet langer internationaal
» 'Herdenken op eigen manier, maar niet alleen'
» Indonesië niet langer glimlachende gezicht van islam
» Grafrechten Molukse treinkapers à 18.000 euro niet betaald
» Molukse Kerk begint eigen theologieopleiding

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: