Eigen Molukse republiek niet langer heilig
Geplaatst: 17 augustus 2009 07:15, laatste wijziging: 17 augustus 2009 07:38
van onze redactie binnenland
AMSTERDAM - De nieuwe president van de Molukse regering in ballingschap verlegt de koers. Tot dusver had de RMS-regering een zelfstandige Molukse republiek als enige doel voor ogen.
1 waardering
Nu zegt John Wattilete dat de bevolking op de Molukken zelf zich in alle vrijheid over haar toekomstideaal moet kunnen uitspreken. Zowel de RMS-regering in ballingschap als de Indonesische regering moet zich aan de uitkomst daarvan committeren, zo zegt Wattilete maandag in het Nederlands Dagblad.
Dit najaar neemt John Wattilete (54) het presidentschap van de Molukse regering in ballingschap over van Frans Tutuhatunewa. Hij is de eerste president van de tweede generatie Molukkers in Nederland.
Sinds 1966 streeft de RMS-regering vanuit Nederland naar herstel van de op 25 april 1950 uitgeroepen Republik Maluku Selatan (RMS).
In het interview zegt Wattilete bereid te zijn de toekomst van dit streven in handen te leggen van de bevolking op de eilandengroep, die nu bij Indonesië hoort. Mocht de Molukse bevolking aangeven niet langer te streven naar een eigen staat, dan is Wattilete ,,bereid daar consequenties aan te verbinden''.
Een volksraadpleging is volgens hem echter nog ver weg, omdat de Indonesische regering voorstanders van een Molukse republiek stelselmatig onderdrukt. Hij doet een beroep op Nederland om de Indonesische regering te bewegen tot meer vrijheid van meningsuiting op de eilanden.
Autonomie
In het spoor van zijn voorgangers blijft Wattilete in de eerste plaats streven naar een eigen staat. Toch is hij bereid water bij de wijn te doen en in ruil voor autonomie onderdeel van de Indonesische staat te blijven, zoals op Atjeh ook is gebeurd. ,,Het belangrijkste is dat wij het zelf voor het zeggen hebben op de Molukken.''
De nieuwe visie van Wattilete werd deels al in de jaren zeventig aangehangen door een groep Molukse jongeren die zich afkeerden van de treinkapingen.
Cultureel antropoloog Elias Rinsampessy was een van hen. Inmiddels zet hij zich met zijn stichting Muhabbat in voor het welzijn van Molukkers in Nederland en Indonesië.
,,Het is goed dat de RMS-regering in ballingschap deze stap nu ook maakt'', zegt hij. ,,Maar wij zijn inmiddels al een stap verder. De RMS wil te veel via de politieke weg haar doelen bereiken. Ik deel zijn visie dat we ons moeten inzetten voor het welzijn van de Molukkers in Indonesië. Ik probeer dit alleen via een bredere weg. Het gaat ook om economische macht. De Molukse bevolking moet meer autonomie krijgen, maar dat moet beginnen met de mogelijkheid de welvaart op de eigen eilanden te houden, in plaats van dat alle winsten naar Java gaan.''
Rinsampessy verwacht niet dat de nieuwe weg die Wattilete inslaat tot een grote omslag zal leiden. ,,Ik ben blij dat hij gekozen is. Wattilete komt van de tweede generatie en denkt een stuk pragmatischer dan de leiders tot nu toe. Ik ben alleen bang dat hij niet zo'n krachtige leider is dat hij ook echt iets kan veranderen op politiek gebied.''
Het volledige interview kunt u lezen in het Nederlands Dagblad van maandag 17 augustus 2009. Vanaf maandag 17 augustus 2009 kunt u deze krant kopen via de losse verkoop of de digitale editie.
ND