Zwitsers springen het verst met hun loon Verzend Zürich of Genève mogen dan erg dure steden zijn, de lonen zijn er navenant waardoor de Zwitsers de grootste koopkracht hebben.(tijd) - Een New-Yorker met een gemiddeld loon, kan zich na negen uur werken een iPod Nano (8GB) aanschaffen. In Mumbai kost die muziekspeler het equivalent van 20 dagen werk.
In Jakarta moeten mensen gemiddeld 80 minuten werken om een kilogram brood te kopen, in Brussel 13 minuten. Ook een kilo rijst vergt in Jakarta nog 47 minuten werken, tegen 11 in Brussel. Een basisoutfit voor een man koop je dan weer best niet in Tokyo en de Duitsers hebben de duurste treintickets van West-Europa.
Zulke weetjes snort de studieafdeling van UBS driejaarlijks op in een onderzoek in 73 steden. Waar verdien je het meest, waar kost het leven het meest en waar kan je met je loon het meest kopen? Bij de koplopers twee constanten: Zürich en Genève. Die Zwitsers verdienen veel en houden er na belastingen nog veel van over, genoeg om zelfs in hun dure steden ver te springen met hun loon.
Goedkoop leven is het in Manila, Delhi en Mumbai, maar de lonen zijn er jammer genoeg navenant nog lager, wat resulteert in een koopkracht die slechts 10 à 15 procent is van die in Zürich.
Vaak hoef je maar een paar honderd kilometer te rijden om heel andere prijzen te vinden. Bijvoorbeeld van West- naar Oost-Europa: de goederen- en dienstenkorf kost in het voormalige Oostblok nog steeds gemiddeld 35 procent minder dan in West-Europa.
ER
14:03 - 19/08/2009 Copyright
De Tijd