Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Samenwerking bij bescherming Nederlandse oorlogswrakken

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Samenwerking bij bescherming Nederlandse oorlogswrakken Empty
BerichtOnderwerp: Samenwerking bij bescherming Nederlandse oorlogswrakken   Samenwerking bij bescherming Nederlandse oorlogswrakken Icon_minitimeza 20 jan 2018 - 9:10

Samenwerking bij bescherming Nederlandse oorlogswrakken

Door: Redactie DHA Datum:19 jan 18 - 17:06

Den Helder – Onderzoek door Nederlandse en Indonesische experts toonde aan dat de oorlogswrakken van Hr. Ms. De Ruyter en Hr. Ms. Java volledig zijn verdwenen, en dat Hr. Ms. Kortenaer grotendeels is verdwenen. Het is helaas niet mogelijk vast te stellen wie de schepen heeft geborgen. Indonesië en Nederland hebben afgesproken om nauw samen te werken om Nederlands maritiem erfgoed te behouden en te beschermen.

Deze afspraken tot verdere samenwerking zijn in februari vorig jaar vastgelegd in een Memorandum of Understanding tussen Nederland en Indonesië. Dit schrijven minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten en minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer welke zij mede namens minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra stuurden.

In november 2016 bleek tijdens een duikexpeditie van het Karel Doorman Fonds dat de scheepswrakken (gedeeltelijk) zijn verdwenen. Indonesië en Nederland hebben vastgesteld dat de wrakken zonder vergunning van de Indonesische autoriteiten op industriële wijze zijn geborgen. Indonesische autoriteiten verklaarden dat ze niets verdachts zagen in de dichtstbijzijnde havens in de periode dat de wrakken waarschijnlijk zijn geborgen. Volgens de Indonesische autoriteiten is er, voor zover na te gaan, lokaal geen schroot van de wrakken aangeboden. In Zuidoost-Azië is vaker sprake van (grootschalige) illegale berging.

De ministers vinden het jammer dat er geen duidelijke antwoorden zijn te geven op de vraag hoe deze scheepswrakken zijn verdwenen. “De nauwe samenwerking met Indonesië is echter gewaardeerd en heeft het wederzijds begrip vergroot over de waarde van oorlogsgraven en de uitdagingen die er zijn bij het beschermen hiervan”, schrijft minister Bijleveld. Het gezamenlijke onderzoek legde een stevige basis voor een nauwere samenwerking.

Historische scheepswrakken

Op verzoek van Nederland staan de locaties waar de De Ruyter, de Java en de Kortenaer lagen sinds 7 juli 2017 als ‘historic shipwreck’ op nautische kaarten van Indonesië. Dat betekent dat er niet meer mag worden gedoken, geankerd of gevist op of rondom de locaties. Beide landen bekijken nog of de locaties van de scheepswrakken ook kunnen worden aangemerkt als Cultural Heritage en plek van herinnering.

Indonesische en Nederlandse deskundigen hebben de suggestie gedaan de locaties van de wrakken verder te onderzoeken, informatie over de locaties van scheepswrakken uit te wisselen en de rechten en plichten van de kuststaat en vlagstaat bij de bescherming van scheepswrakken gezamenlijk verder uit te werken.

Maleisië
In de zeeën rondom Maleisië ligt een aantal Nederlandse onderzeeboten. Ook dit zijn oorlogsgraven. Eén van deze wrakken is zwaar beschadigd door een illegale bergingsoperatie. Om de wrakken te beschermen tegen verdere beschadiging overlegt Nederland met Maleisië over bescherming van de wrakken.

Den Helder Actueel
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Samenwerking bij bescherming Nederlandse oorlogswrakken Empty
BerichtOnderwerp: Re: Samenwerking bij bescherming Nederlandse oorlogswrakken   Samenwerking bij bescherming Nederlandse oorlogswrakken Icon_minitimezo 21 jan 2018 - 9:32


As usual:

Als het kalf verzopen is, dempt men de put.

Ben zooooo verschrikkelijk moe van al dat achteraf geleuter, gebazel en ge OH van de verantwoordelijken, terwijl men jaren eerder al werd gewaarschuwd.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Samenwerking bij bescherming Nederlandse oorlogswrakken Empty
BerichtOnderwerp: Re: Samenwerking bij bescherming Nederlandse oorlogswrakken   Samenwerking bij bescherming Nederlandse oorlogswrakken Icon_minitimezo 21 jan 2018 - 11:08

Evil or Very Mad
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud

Samenwerking bij bescherming Nederlandse oorlogswrakken Empty
BerichtOnderwerp: Re: Samenwerking bij bescherming Nederlandse oorlogswrakken   Samenwerking bij bescherming Nederlandse oorlogswrakken Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Samenwerking bij bescherming Nederlandse oorlogswrakken
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Indonesië verlengt bescherming van wouden
» Ministers praten over bescherming tijgers
» Plan bescherming van haaien mislukt
» Start van miljardenproject voor bescherming Jakarta tegen water
» Indonesische kerken vragen bescherming tegen aanslagen

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: