Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Nederland vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Nederland vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee Empty
BerichtOnderwerp: Nederland vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee   Nederland vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee Icon_minitimedi 23 jan 2018 - 16:05

Nederland vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee

Nederland heeft de Indonesische autoriteiten om opheldering gevraagd over de Nederlandse oorlogsschepen die vorig jaar verdwenen van de bodem van de Javazee. Dat heeft minister Halbe Zijlstra vandaag laten weten, in reactie op berichten in de media.

ANP/David van der Heeden 23-01-18, 14:50 Laatste update: 15:05

Het Nederlands-Indonesische onderzoek naar wie de, door de Japanners tot zinken gebrachte, oorlogsschepen De Ruyter, Java en Kortenaer in de Javazee heeft geborgen, leverde geen spoor van de daders of de schepen op.

Indonesië zegt er zeker van te zijn dat er geen aanwijzingen zijn die in de richting van de daders wijzen, maar de Indonesische nieuwssite Tirto.id berichtte de afgelopen dagen wel over het lot van de verdwenen oorlogsschepen en de resten van de militairen die met hun schip ten onder gingen.

De uitkomst van het officiële onderzoek klopt volgens de nieuwssite niet. Er zouden toch vergunningen zijn afgegeven voor bergingswerkzaamheden in het gebied waar de schepen lagen. Ook zouden menselijke resten in een verzamelgraf zijn begraven.

Weten hoe het zit
,,We willen graag weten hoe het zit'', zei Zijlstra. ,,We hebben nu informatie, we moeten kijken of die klopt, kijken wat dat betekent voor het onderzoek. Maar die antwoorden hebben we nog niet.''

Ook in de Tweede Kamer willen partijen opheldering. Wybren van Haga van de VVD gaat Kamervragen over de kwestie stellen. Ook Lilianne Ploumen (PvdA) wil weten hoe het zit. Zij is ,,geschrokken" van de berichtgeving.

Eind vorige week meldde het kabinet nog dat onderzoek naar het verdwijnen van de scheepswrakken geen spoor van de daders of de wrakken heeft opgeleverd. In de regio worden veelvuldig gezonken schepen illegaal geborgen om het staal te verkopen. Op de lokale markt is voor zover bekend bij de Indonesische autoriteiten geen schroot van de schepen aangeboden, aldus het rapport. In die tijd dat de schepen verdwenen zouden geen vergunningen zijn afgegeven om in het gebied waar de schepen lagen bergingen uit te voeren.

Nabestaanden willen dat de menselijke resten die vermoedelijk in een graf zijn gestort, nadat ze illegaal uit de oorlogswrakken werden gehaald, weer worden opgegraven en op een respectvolle manier moeten worden herbegraven.

AD
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Nederland vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee Empty
BerichtOnderwerp: Re: Nederland vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee   Nederland vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee Icon_minitimewo 24 jan 2018 - 8:14

.... ,,We willen graag weten hoe het zit'', zei Zijlstra. ,,We hebben nu informatie, we moeten kijken of die klopt, kijken wat dat betekent voor het onderzoek. Maar die antwoorden hebben we nog niet.'' ....


Er was toch een delegatie naar Indonesia gegaan begin 2017?
Als men nu de juiste mensen in die delegatie had meegestuurd destijds, dan had de minister allang zijn rapportje op zijn bureau gekregen en had hij de kranten niet hoeven te lezen om nieuws over deze kwestie te weten/verkrijgen....

Niet te geloven: Het hele regeerzooitje in Den Haag is nu ineens weer druk aan het kakelen, lijken wel loopse kippen....maar daden? Ho maar. Stel bleekscheterige oelewappers....

En eer de minister NU via deze "onverwachte" weg zijn antwoordjes krijgt, zijn we al weer een paar maandjes verder en dan is een ieder (die er geen belang bij heeft) natuurlijk het hele gebeuren al weer glad vergeten en gaat de map met dikke rotzooi weer in de stoflade onder de kolong van het bed. Wederom de zoveelste (Indo)volksverlakkerij eerste klas....


Mijn advies aan de minister:
Zoek een vent op, die het taaltje spreekt, die weet hoe je de zaken lokaal moet oplossen, die een paar vriendjes daar heeft lopen die de weg weten en een zak met wat losse Rupiah's om de monden te openen en je hebt het hele verhaal binnen een week op tafel.
Oh ja, dat mannetje moet wel in bezit zijn van een fototoestelletje, anders moet ie er ééntje lenen van iemand uit Den Haag.
Zo werkt het daar minister Zijlstra !!!!
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Nederland vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee Empty
BerichtOnderwerp: Re: Nederland vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee   Nederland vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee Icon_minitimewo 24 jan 2018 - 10:59

TELEGRAAF 24 JANUARI 2018.

’Stel lichamen uit
de Javazee veilig’
Nabestaanden: herbegrafenis op ereveld
Amsterdam
door Olof van Joolen

De Indonesische regering moet zo snel mogelijk zorgen dat de stoffelijke resten uit illegaal geborgen scheepswrakken worden veiliggesteld. Nabestaanden zien ze het liefst herbegraven op het Nederlandse ereveld in Soerabaja.

Dit klemmende appel doet Theo Doorman, zoon van schout-bij-nacht en commandant van de geallieerde schepen tijdens de slag in de Javazee. Zijn vader Karel Doorman was een van de mannen die met Hr.Ms. De Ruyter ten onder ging. Het wrak was zijn zeemansgraf.

Zijn zoon komt met de oproep nadat de Indonesische nieuwswebsite Tirto.id het bestaan van een massagraf onthulde. Hierin werden menselijke resten begraven die werden gevonden tijdens het slopen van wrakdelen bij de havenplaats Brodong.

Volgens de grafdelver van de begraafplaats die vlak bij het dorpje Brodong ligt, is er afgelopen dagen na het bekend worden van het nieuws ter plekke niets gebeurd of veranderd.

Nederland liet gisteren de ambassadeur in Jakarta de autoriteiten om opheldering vragen. „We willen graag weten hoe het zit”, zei minister Zijlstra (Buitenlandse Zaken). „We hebben informatie, we moeten kijken of die klopt. Kijken wat dat betekent voor het onderzoek.” Hij hoopt snel antwoord te krijgen omdat het voor de nabestaanden een ’buitengewoon kwalijke zaak is dat hier zo veel onduidelijkheid over is’.

„Iedereen wil weten wat er is gebeurd, behalve de Indonesiërs”, reageert Doorman. Hij bracht zijn eerste levensjaren door in Nederlands-Indië. „Er heerst een schaamtecultuur waarbij het niet mogelijk is terug te komen op eerder gedane uitspraken”, zegt hij, verwijzend naar het officiële Nederlands-Indonesische onderzoek, waarin staat dat er geen aanwijzingen bestaan over waar de wrakstukken en menselijke resten zich bevinden.

„Persoonlijk interesseert het me niet waar de wrakstukken zijn gebleven en wie er bij de berging betrokken was. Het was een geldkwestie”, zegt Theo Doorman. „Alles moet zich nu richten op het veiligstellen van de menselijke resten. Die liggen op Indonesisch grondgebied. Het is aan Indonesië om tenminste toe te geven dat die zich daar bevinden en passende maatregelen te nemen.”


„Het beste zou zijn wanneer er werd samengewerkt met de deskundige medewerkers van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting. Zij beheren het ereveld Kembang Kuning in Soerabaja, waar ook het monument voor de slag in de Javazee staat. Wanneer de menselijke resten daar in een verzamelgraf voor de onbekende zeeman zouden kunnen komen, is dat een waardige afsluiting van een bijzonder pijnlijke episode.”

De Oorlogsgravenstichting zegt meer dan bereid te zijn tot een herbegrafenis op Kembang Kuning. „Daar zijn de menselijke resten het beste op hun plaats”, erkent een zegsvrouw van de organisatie. Voor zo’n herbegrafenis is een officieel verzoek nodig van de Nederlandse overheid.

------------

Mijn comments:

(Persoonlijke noot van de webmaster van deze site: Schaamte cultuur??? Bij wie? Ik denk toch dan wel bij Nederland zelf, omdat het in 2014 al bekend was, dat er geroofd werd...Dan kan men op zijn vingers natellen, dat er menselijke resten bij betrokken waren. U leest het goed: TWINTIG VEERTIEN !!!!!!. Van Indonesia is bekend dat corruptie daar hoogtij viert, dus dat was te verwachten dat het rapport uit 2017 onwaarheden zou bevatten en zeker als er big momey mee gemoeid is...... En wederom was Nederland te laks om het grondig te onderzoeken.)
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Nederland vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee Empty
BerichtOnderwerp: Re: Nederland vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee   Nederland vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee Icon_minitimewo 24 jan 2018 - 11:01

Correctie op bovenstaand comment in ROOD:

Het gequote stukje kommentaar in rood is van mijn website afkomstig en derhalve staat er: webmaster van deze site. Excuses. Bedoeld wordt: webmaster van www.imexbo.nl.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Nederland vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee Empty
BerichtOnderwerp: Re: Nederland vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee   Nederland vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee Icon_minitimedo 25 jan 2018 - 17:38

Nader onderzoek naar verdwenen Nederlandse schepen Javazee

Defensie gaat verder onderzoek doen naar de drie verdwenen wrakken van marineschepen in de Javazee. Met de verdwijning van de schepen verdwenen ook de zeemansgraven. Bij het vergaan van drie Nederlandse marineschepen in de Tweede Wereldoorlog verloren ook honderden Nederlandse en Indonesische militairen de dood.

Hanneke Keultjes 25-01-18, 13:22 Laatste update: 14:21

De berichtgeving in Indonesische media, vorige week, over de omgang met de menselijke resten die mogelijk uit de Nederlandse schepen kwamen, roept vragen ‘en begrijpelijke emoties op’. Dat schrijft minister Ank Bijleveld van Defensie vandaag aan de Tweede Kamer. ,,Alle gesneuvelde militairen verdienen een respectvolle laatste rustplaats. Voor de nabestaanden is dit zeer belangrijk, want ook zij verdienen rust. Daar zet het kabinet zich voor in.''

Toch is er voor Bijleveld geen directe aanleiding tot zorg. De wrakken waarover Indonesische media berichtten zijn volgens haar al eerder door Defensie onderzocht. ,,De conclusie was dat er op de onderzochte beelden geen bewijs kon worden gevonden voor de aanwezigheid van wrakstukken van de Nederlandse oorlogsschepen Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java of Hr. Ms. Kortenaer.''

Defensie deed, samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, al eerder onderzoek naar de verdwenen scheepswrakken. Eind 2016 werd na een duikexpeditie duidelijk dat de Hr. Ms. De Ruyter en Hr. Ms. Java, die meevochten in de slag om de Javazee in 1942, compleet waren verdwenen. Het derde schip, de Hr. Ms. Kortenaer, was gedeeltelijk onvindbaar. Vorige week rapporteerde minister Bijleveld nog over het onderzoek aan de Tweede Kamer dat de Kortenaer voor 80 procent weg is. Volgens de Defensie is niet te achterhalen wie de wrakken illegaal heeft geborgen.

AD
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Nederland vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee Empty
BerichtOnderwerp: Re: Nederland vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee   Nederland vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee Icon_minitimevr 26 jan 2018 - 4:35

Blijven voortborduren op het gel....l over de wrakken.... De wrakken zijn slechts stukken oud ijzer, die veni vidi voetsie zijn.

Onderneem stappen om de resten van de gesneuvelden hun laatste eer en respect te tonen. Daar wordt weinig tot nietszeggend over geschreven.

Stap naar de OGS toe, want die heeft al een aanbod gedaan om de resten van dat kerkhof te halen en een keurige plaats op Kembang Kuning te bezorgen. Ze wachten slechts op een verzoek van de regering.Wat is daar nu toch voor moeilijks aan...Onbegrijpelijk dat gekrakeel van die regerings-jongetjes en meisjes.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Gesponsorde inhoud

Nederland vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee Empty
BerichtOnderwerp: Re: Nederland vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee   Nederland vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Nederland vraagt Indonesië om opheldering over schepen Javazee
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Kamer praat over verdwenen schepen Javazee
» Indonesië waarschuwt Chinese schepen
» VN-chef vraagt Indonesië te stoppen met executies
» Rutte wil samen met Indonesië onderzoek naar scheepswrakken Javazee
» Indonesië vindt mogelijk stoffelijke resten Nederlandse soldaten slag Javazee

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: