Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Stichting wil helden eervol herbegraven

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Stichting wil helden eervol herbegraven Empty
BerichtOnderwerp: Stichting wil helden eervol herbegraven   Stichting wil helden eervol herbegraven Icon_minitimeza 27 jan 2018 - 11:57

Stichting wil helden eervol herbegraven
Door ONZE SPECIALE VERSLAGGEVER

27-01-2018, 03:15 in BINNENLAND


SOERABAJA - De Nederlandse Oorlogsgravenstichting is de meest geëigende partij om de stoffelijke resten uit Brondong weg te halen en veilig te stellen. De organisatie moet alleen pas op de plaats maken totdat de Indonesische autoriteiten hun medewerking verlenen.

De stichting heeft een eigen vertegenwoordiger ter plekke en beheert onder andere het ereveld Kembang Kuning in Soerabaja. Hier liggen in toenmalig Nederlands-Indië gesneuvelde Hollandse militairen. Ook staat er het monument voor de gevallenen van de slag in de Javazee.

Nabestaanden lieten eerder deze week weten dat ze erg blij zouden zijn wanneer de stoffelijke resten naar Kembang Kuning zouden gaan. De zoon van schout-bij-nacht en zeeheld Karel Doorman noemde het een positief einde van een nare situatie. De Oorlogsgravenstichting liet weten erg graag aan de wens te willen voldoen. Meer wil de organisatie er in dit stadium niet over kwijt.

Voor het zover is, moet de Oorlogsgravenstichting echter groen licht krijgen van de Indonesiërs. Die staan onder druk van minister Zijlstra (Buitenlandse Zaken). Hij liet de ambassadeur in Jakarta om opheldering vragen. De gezant sprak daarop afgelopen donderdag met de minister van Transport, onder wie het heikele dossier nu valt.

Wanneer er groen licht komt, kan de Oorlogsgravenstichting een beroep doen op identificatiemedewerkers van defensie. Zij hebben veel ervaring in het veilig stellen van stoffelijke resten. In Nederland gebeurt dat bijvoorbeeld met overblijfselen in vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog die nu pas kunnen worden geborgen.

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Stichting wil helden eervol herbegraven Empty
BerichtOnderwerp: Re: Stichting wil helden eervol herbegraven   Stichting wil helden eervol herbegraven Icon_minitimeza 27 jan 2018 - 12:18


Schandaal Javazee wordt groter


Gesol met zeehelden: ’Menselijke resten op drie plekken’

Door OLOF VAN JOOLEN

Updated 57 min geleden
27-01-2018, 03:15 in BINNENLAND


BRONDONG - Menselijke resten die zijn gevonden tijdens het illegaal slopen van scheepswrakken uit de Javazee zouden op nog drie plekken in en rond de Indonesische havenplaats Brondong liggen.

Stichting wil helden eervol herbegraven 214
De grafdelver van de begraafplaats in het Indonesisiche kustplaatsje Brondong op Java, zegt dat hier menselijke resten liggen begraven.Ⓒ DE TELEGRAAF

Het zou volgens de gemeentesecretaris van Brondong en de grafdelver gaan om een plek op of bij een vuilnisbelt en twee locaties in het havengebied.

Nederland vroeg Indonesië afgelopen week om aanvullend onderzoek. Daarvan is momenteel op de begraafplaats van Brondong, waar de meeste menselijke resten in een verzamelgraf werden begraven, nog niks te merken.

Opzichter in vizier
De Nederlandse Oorlogsgravenstichting wil de stoffelijke resten erg graag voor de nabestaanden veiligstellen en herbegraven. „Alleen is daar toestemming van de autoriteiten voor nodig.”

Bij de lokale politie zijn er wel signalen dat de situatie inmiddels wordt onderkend. Vanuit het korps komt informatie dat er wordt uitgekeken naar de opzichter van de sloperij die tussen 2014 en 2016 operationeel was.

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Stichting wil helden eervol herbegraven Empty
BerichtOnderwerp: Re: Stichting wil helden eervol herbegraven   Stichting wil helden eervol herbegraven Icon_minitimeza 27 jan 2018 - 12:24

Video bij de Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Stichting wil helden eervol herbegraven Empty
BerichtOnderwerp: Re: Stichting wil helden eervol herbegraven   Stichting wil helden eervol herbegraven Icon_minitimeza 27 jan 2018 - 12:28

Wachten op nieuws over gesloopte zeewrakken

Kabinet: kunnen niets anders doen dan afwachten


Door ONZE PARLEMENTAIRE REDACTIE

Updated 57 min geleden
27-01-2018


DEN HAAG - Het ministerie van Defensie zegt niks anders te kunnen doen dan wachten tot Indonesië zelf met nieuws komt over de gesloopte scheepswrakken. Een zoektocht naar de menselijke resten van omgekomen Nederlandse zeehelden zou nu niet afgedwongen kunnen worden.


Deze krant onthulde vanochtend dat er volgens lokale autoriteiten op meerdere plekken in Indonesië menselijke resten zijn gedumpt die afkomstig waren uit illegaal gesloopte wrakken. Bovendien heeft De Telegraaf het vergunningenregister in handen waaruit blijkt dat het Indonesische ministerie van Transport vergunningen heeft verleend voor het bergen van wrakken, uitgerekend in het gebied waar Nederlandse oorlogsschepen lagen.

Toen deze Nederlandse wrakken - gezonken tijdens WOII in een slag in de Javazee - tijdens een duikexpeditie verdwenen bleken, speelde Indonesië nog de vermoorde onschuld over hoe dit had kunnen gebeuren. Het Nederlandse kabinet ging toen mee in het verhaal van Indonesië. Inmiddels zijn er veel aanwijzingen dat de schepen zijn gelicht, illegaal gesloopt en de menselijke resten gedumpt.

Indonesië is nu de Nederlandse vragen hierover aan het uitzoeken, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. „Verder kunnen we niks doen dan afwachten.” Nederland kan in een ander soeverein land nu niks afdwingen, zegt de woordvoerder. „Wel hebben we onze hulp aangeboden bij de zoektocht. Het is nu aan Indonesië om daar wel of niet op in te gaan.”

Op vragen van deze krant over het register waaruit blijkt dat er wel degelijk vergunningen zijn afgegeven en wat dit zegt over de Indonesische inzet bij het onderzoek, stelt het ministerie nu niet veel te kunnen zeggen. Enkel: „We wachten af wat de antwoorden op onze vragen zijn.”

Over wanneer er begonnen wordt met het veilig stellen van de gedumpte, menselijke resten, is nog niks te zeggen volgens het ministerie. „Daar zijn nog geen signalen over geweest.”

Defensie zegt te snappen dat er bij mensen, zeker nabestaanden van de Nederlandse zeehelden, „verschrikkelijk veel emotie” zit bij dit onderwerp. Maar helaas zou er momenteel dus niets meer gedaan kunnen worden dan wachten.

Wel blijkt uit het eerste onderzoek van enkele Indonesische beelden van schepen die gesloopt werden, dat dit geen beeldmateriaal was van de drie gezonken Nederlandse oorlogsschepen, zegt het departement. Maar dat zegt nog niks over wat er wel met de gezonken oorlogsschepen is gebeurd en daar wordt dus verder onderzoek naar gedaan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken reageert zelf niet op het nieuws uit De Telegraaf, maar verwijst naar de reactie van het ministerie van Defensie.

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Stichting wil helden eervol herbegraven Empty
BerichtOnderwerp: Re: Stichting wil helden eervol herbegraven   Stichting wil helden eervol herbegraven Icon_minitimeza 27 jan 2018 - 13:41Ik ben er gewoon kotsmisselijk van al dat gelieg en gedraai van dat stel zakkenvullers en nietsdoeners die hun salaris krijgen van de pot van onze belastingcenten.

1) Wachten tot Indonesia komt. Kan je lang wachten dus.
2) OGS is ter plekke en heeft het ter plekke geregeld. Neen, zegt kabinet, er moet een officieel verzoek van kabinet aan OGS komen.
3) Een zoektocht kan niet worden afgedwongen.... wat voor een zoektocht? Is al kant en klaar op het bordje gepresenteerd waar wat ligt.
4) BZ wacht op MinDef.....

5) Tot slot: Er begrijpt iemand de emoties van nabestaanden...
Dat is diezelfde iemand die deze woorden sprak na de ramp met de MH70.....
"al moet de onderste steen bovenkomen..." Hij is trouwens nog steeds aan het zoeken naar die steen.

Ongelooflijk wat een zooitje ongeregeld daar zit te lapzwanzen....

Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Stichting wil helden eervol herbegraven Empty
BerichtOnderwerp: Re: Stichting wil helden eervol herbegraven   Stichting wil helden eervol herbegraven Icon_minitimeza 27 jan 2018 - 16:49

Kamerleden: druk op Indonesië opvoeren
Door VAN ONZE PARLEMENTAIRE REDACTIE

Updated 46 min geleden
27-01-2018


DEN HAAG - Kamerleden willen dat Nederland de druk op Indonesië opvoert. Er moet volgens de parlementariërs alles aan gedaan worden om zo snel mogelijk de waarheid boven tafel te krijgen over wat er is gebeurd met gezonken Nederlandse oorlogsschepen en de overblijfselen van onze overleden zeehelden.


Dat zeggen de Kamerleden in reactie op onthullingen van De Telegraaf. „De nieuwe informatie is stuitend. Het is vreselijk hoe er met de stoffelijke overschotten is omgegaan, hopelijk kan er nog iets worden veiliggesteld”, zegt bijvoorbeeld VVD-Kamerlid Wybren van Haga. De Nederlandse regering wacht nu op antwoorden vanuit Indonesië over de nieuwe onthullingen, maar de liberaal wil niet alleen afwachten en wil snel een goed onderzoek en de lichamen veiligstellen: „We moeten de druk opvoeren.”

Deze krant meldde vanochtend dat er volgens lokale autoriteiten op meerdere plekken in Indonesië menselijke resten zijn gedumpt die afkomstig waren uit illegaal gesloopte wrakken. Zelfs bij een vuilnisbelt zouden ze liggen. Bovendien heeft De Telegraaf het vergunningenregister in handen waaruit blijkt dat het Indonesische ministerie van Transport vergunningen heeft verleend voor het bergen van wrakken, uitgerekend in het gebied waar Nederlandse oorlogsschepen lagen.

Dat is zeer opmerkelijk want toen deze Nederlandse wrakken - gezonken tijdens WOII in een slag in de Javazee - tijdens een duikexpeditie verdwenen bleken, speelde Indonesië nog de vermoorde onschuld over hoe dit had kunnen gebeuren. Het Nederlandse kabinet ging toen mee in het verhaal van Indonesië en alles leek te wijzen op illegale roof van de wrakken, zo werd gemeld. Inmiddels zijn er veel aanwijzingen dat de schepen zijn gelicht, illegaal gesloopt en de menselijke resten gedumpt, wellicht dus zelfs met bureaucratische goedkeuring.

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot vindt het „schokkend dat er zo met mensen wordt omgegaan die zijn overleden.” „Het is zo volledig respectloos.” Ze wil dat ’alles op alles wordt gezet om een laatste rustplaats te regelen voor de overledenen’. Bovendien wil ze de toezegging dat de Oorlogsgravenstichting daar een rol in mag spelen. Van de Nederlandse regering verwacht ze dat er ’volop druk’ wordt gezet achter de schermen op de Indonesische autoriteiten ’om nu echt de feiten boven tafel te krijgen’.

PVV-Kamerlid Gabriëlle Popken vindt het ’schandelijk’ als het waar is dat Indonesië gewoon vergunningen afgaf voor het schenden van de zeemansgraven. „Dat zijn onze militaire helden.” Ook zij wil diplomatieke druk en wil het liefst dat Nederland mee kan kijken bij het nieuwe Indonesische onderzoek, in plaats van alleen afwachten. Ze wijst er op dat Indonesië er belang bij heeft om te vertellen dat dat land echt geen vergunning heeft afgegeven voor het bergen van wrakken, een praktijk waarmee via de verkoop van staal geld te verdienen valt. „Het liefst wil ik dat we meekijken over de schouder.”

GL-Kamerlid Isabelle Diks vindt de eerdere communicatie van het kabinet, dat het boek al wilde sluiten, ’richting de nabestaanden erg onzorgvuldig’. „Het moet snel helder worden hoe dit allemaal is gegaan. Het is ongelooflijk akelig dat nu voor de prijs van het staal, graven worden geschonden.” Ze hoopt dat er plaatselijk actie wordt genomen om schepen te beschermen die er nog wél liggen.

D66-Kamerlid Salima Belhaj vindt het verhaal ’vreselijk voor de nabestaanden’. Ze hoopt in het vragenuurtje aan de minister van Defensie te kunnen vragen hoe die het onderzoek ’zo spoedig mogelijk’ in gang kan laten zetten.

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud

Stichting wil helden eervol herbegraven Empty
BerichtOnderwerp: Re: Stichting wil helden eervol herbegraven   Stichting wil helden eervol herbegraven Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Stichting wil helden eervol herbegraven
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Helden met bloed aan de handen
» 'Soekarno en Hatta 'helden van de natie'
» Pikulan - 'een draagstok die hulp biedt'
» Portretten van Molukse helden - V. Joseph en W. Manuhutu
» 'Bloedkoraal of De echte helden van de Batavia', nieuw jeugdboek van André Nuyens

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: