Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Kabinet biedt hulp aan voor onderzoek Javazee

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Kabinet biedt hulp aan voor onderzoek Javazee  Empty
BerichtOnderwerp: Kabinet biedt hulp aan voor onderzoek Javazee    Kabinet biedt hulp aan voor onderzoek Javazee  Icon_minitimevr 2 feb 2018 - 13:58

Kabinet biedt hulp aan voor onderzoek Javazee

Gepubliceerd: 02 februari 2018 14:26
Laatste update: 02 februari 2018 14:33

Nederland heeft Indonesië hulp aangeboden bij de zoektocht naar de verdwenen oorlogswrakken in de Javazee. Het kabinet wil gezamenlijk onderzoek doen naar het illegaal bergen van de Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java en Hr. Ms. Kortenaer. Die verdwenen vermoedelijk in 2016.
Dat schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer.

Een eerder onderzoek van beide landen heeft geen spoor van de daders of de schepen opgeleverd. Daarna berichtten Indonesische media dat er vergunningen zouden zijn afgegeven voor bergingswerkzaamheden in het gebied waar de schepen lagen. Ook zouden menselijke resten in een verzamelgraf zijn begraven.

''We zetten in op gezamenlijk onderzoek en willen ter plekke kijken", aldus minister Ank Bijleveld (Defensie). Het vinden van mogelijke menselijke resten heeft daarbij ''echt prioriteit". Met de drie schepen gingen in 1942 tijdens de strijd met de Japanners ruim negenhonderd zeelieden van de Nederlandse marine ten onder.

Hoogste niveau
Volgens het kabinet vinden de gesprekken hierover ''op het hoogste niveau" plaats. ''Zo heeft de Nederlandse ambassadeur de ontwikkelingen onder meer besproken met de Indonesische minister van Transport en contact met de minister van Buitenlandse Zaken."

Indonesië heeft nogmaals laten weten dat er geen vergunningen zijn afgegeven voor berging op de locaties van de gezonken Nederlandse oorlogsschepen. In de regio worden veelvuldig gezonken schepen illegaal geborgen om het staal te verkopen.

Door: ANP
Nu.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Kabinet biedt hulp aan voor onderzoek Javazee  Empty
BerichtOnderwerp: Re: Kabinet biedt hulp aan voor onderzoek Javazee    Kabinet biedt hulp aan voor onderzoek Javazee  Icon_minitimevr 2 feb 2018 - 14:00

Grote druk op Indonesië om Javazee-wrakken
Door OLOF VAN JOOLEN

02-02-2018


Nederland heeft afgelopen week grote druk uitgeoefend op Indonesië om stoffelijke resten die werden aangetroffen tijdens het illegaal slopen van in de Javazee gezonken oorlogsschepen veilig te stellen. Het wachten is echter nog steeds op groen licht vanuit Indonesië.

Dat blijkt uit de beantwoording van Kamervragen door de ministers Bijleveld (Defensie) en Van Engelshoven (Cultuur). De belangrijkste stap waarover ze melding maken, is het versturen van een zogeheten note verbale. Dat is een officiële brief waarin Indonesië om opheldering wordt gevraagd. Het geldt binnen de diplomatie als een zwaar middel.

Botten, beenden en schedels
De bewindslieden stellen dat het voor nabestaanden zeer belangrijk is dat er snel duidelijkheid komt over de stoffelijke resten die in het dorp Brondong begraven liggen. Volgens lokale autoriteiten gaat het om botten, beenderen en schedels afkomstig uit oorlogsbodems die tot zinken werden gebracht tijdens de slag in de Javazee (1942). Dat zijn vooral Nederlandse en Britse schepen.

,,Nederland voert op dit ogenblik nauw overleg met de Indonesische autoriteiten over nader onderzoek ter plaatse om de vragen die naar aanleiding van de recente berichtgeving zijn gerezen zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden”, schrijven de bewindslieden. Ze verwijzen naar een gesprek tussen de Nederlandse ambassadeur en de Indonesische minister van transport. Dat had een week geleden plaats.

Hoge prioriteit
Over tastbare resultaten van dit en eventuele andere gesprekken staat niets in de brief. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie heeft de zaak echter zeer hoge prioriteit. Er zijn volgens hem dagelijks contacten over tussen de Nederlandse ambassadeur en hoge Indonesische functionarissen.

In de antwoorden op de vragen van leden Haga (VVD) en Belhaj (D66) proberen Bijleveld en Van Engelshoven wel de politieke binnenbrand te blussen die ontstond over het verlenen van vergunningen door Indonesië voor het ruimen van wrakken. Volgens het land is dit niet gebeurd en Nederland bevestigt dat nu door te wijzen op de coördinaten van de locaties waar mocht worden geruimd. Die liggen kilometers van waar de Britse HMS Elektra en de Hr.Ms. Kortenaer lagen.

Coördinaten
De Australische wrakdeskundige Scott Willan zegt daarvan op de hoogte te zijn geweest. Volgens hem interpreteren bergers dit soort coördinaten alleen veel ruimer en zullen ze daarom van mening zijn geweest legaal de Elektra en Kortenaer in delen naar boven te hebben gehaald.

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Kabinet biedt hulp aan voor onderzoek Javazee
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Rutte wil samen met Indonesië onderzoek naar scheepswrakken Javazee
» Pikulan - 'een draagstok die hulp biedt'
» Sion biedt medische hulp op Midden-Java
» Noodteam Leger des Heils biedt hulp bij overstromingen Semarang
» Kabinet: nieuw onderzoek naar geweld in Indonesië eind jaren veertig

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: