Verhalencafés over Moluks-Groningse geschiedenis
Artikel is geplaatst door Arjan Brondijk op 27-03-2018 - 14:33
FINSTERWOLDE/APPINGEDAM – De Verhalen van Groningen organiseert twee verhalencafés over de Moluks-Groningse geschiedenis. Op woensdag 4 april Appingedam en op 6 april in Marum.
In 1951 arriveerden zo’n 550 Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen in Groningen. Ze werden ondergebracht in voormalige werkkampen in Nuis en in de Carel Coenraadpolder. De Ambonezen, zoals ze toen werden genoemd, hadden aan Nederlandse zijde meegevochten in de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Ze rekenden op terugkeer en hoopten op de stichting van hun eigen staat. Hun verblijf in de kampen zou tijdelijk zijn en koffers bleven onuitgepakt. Maar het tijdelijke verblijf groeide voor velen uit tot permanente vestiging.
Gastheer Theo de Groot, theatermaker en docent Groninger taal- en letterkunde, gaat in gesprek met gasten en met het publiek. Hoe was het in de woonoorden? Hoe was het contact met de Nederlandse bevolking? Hoe was het dagelijks leven, de persoonlijke beslommeringen, maar ook: hoe werd er gefeest en welke bijzondere gebeurtenissen vonden er plaats? Welke idealen vervaagden, welke bleven behouden?
Verhalen vastleggen
De Verhalen van Groningen zal de verhalen vastleggen. Bij de verhalencafés is iedereen welkom die, Nederlands of Moluks, een verhaal over of herinnering heeft aan Molukkers in Groningen, de Moluks- Groningse geschiedenis of het leven als eerste generatie Molukker in de woonoorden in de provincie Groningen. Deelname is gratis, een avond vol bijzondere verhalen is gegarandeerd.
De verhalen zullen gepubliceerd worden op de website van De Verhalen van Groningen en vormen een inspiratiebron voor een theatervoorstelling van Stichting Gedeelde Verhalen.
Theatervoorstelling
De verhalencafés over de Moluks-Groningse geschiedenis vormen een aanloop naar de theatervoorstelling Aan de andere kant van Stichting Gedeelde Verhalen. Mensen van Molukse komaf en niet-Molukkers maken samen een theatervoorstelling waarbij beide kanten van de gedeelde geschiedenis belicht worden en aan elkaar worden verbonden. Het is de bedoeling dat tot 2020 drie voorstellingen worden gemaakt rondom dit onderwerp. Het eerste zal te zien zijn in september 2018 en gaat over de komst van oud KNIL-soldaten uit de Molukken naar Nederland voor wat een tijdelijk verblijf zou zijn.
De voorstellingen in september worden gespeeld op locaties in Hoogkerk, Appingedam en Bovensmilde, drie plaatsen met een grote Molukse gemeenschap en een rijke gedeelde Moluks-Nederlandse geschiedenis.
Data en locaties
De verhalencafés vinden plaats op 4 april in de bibliotheek van Appingedam aan de Professor R.P. Cleveringaplein 5, van 20.00 tot 22.00 uur (focus Carel Coenraadpolder) en op 6 april van 20.00 tot 22.00 uur in de bbliotheek van Marum aan de Molenstraat 34 (focus Kamp Nuis). Inloop op beide avonden vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. Graag van tevoren aanmelden via info@deverhalenvangroningen.nl of bij de balies van de bibliotheken.
Streekblad