Jan Tomasowa presenteert nieuwe roman bij Ana Upu
01-06-2018, 06:13 | Van de redactie
LUNTEREN De oud-Lunteraan Jan Tomasowa presenteert zaterdag 2 juni om 13.00 uur in het gebouw van Stichting Ana Upu in Lunteren zijn nieuwe roman 'Het lied van Ezra Radja Da Costa Makakea Poeta'. De roman is het laatste deel van de trilogie over 200 jaar geschiedenis van de Molukse familie Radja Da Costa Makakea Poeta.
Tomasowa beschrijft aan de hand van een trilogie drie belangrijke fases in de 200 jaar geschiedenis van het geslacht Radja Da Costa Makakea Poeta. In zijn factfiction romans verweeft hij daarbij historische feitelijkheden met de belevenissen van personages van de fictieve Molukse familieleden Radja Da Costa Makakea Poeta. In het laatste deel worden veel verhalen verteld over de Molukse bewoners van kamp de Biezen, ooit gelegen tussen Barneveld en Lunteren.
KNIL In het derde boek 'Het lied van Ezra Makakea Poeta', de hekkensluiter van de trilogie, komt de geschiedenis van de exodus in 1951 van de Molukse KNIL-militairen uit Indonesië naar Nederland en het verhaal over hun nazaten in Nederland aan de orde.
De schrijver verweeft het levensverhaal van Ezra Radja Da Costa Makakea Poeta met dramatische gebeurtenissen tijdens de oorlog in 1950 op de Molukken en de exodus van de duizenden Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen naar Nederland.
BITTERE JAREN Hij schrijft onder meer over de schrijnende levensomstandigheden van de Molukse kampbewoners in kamp De Biezen in Barneveld en over Bung die deelneemt aan de bezetting van de Indonesische ambassadeurswoning in Wassenaar. Tijdens de bittere jaren van gijzelingen door Molukse gijzelnemers zet Ezra jarenlang zich in om het lot van ex-gedetineerden en werklozen te verbeteren. De roman vertelt ook het verhaal over Ezra's avontuurlijke zwerftochten door Nederland en andere Europese landen. En over zijn liefde voor de Molukse jonge vrouw Kariawatti en het Nederlandse vrijgevochten hippiemeisje Carla om uiteindelijk zijn geluk te vinden bij zijn Molukse collega en vriendin Eleonoor.
De nu 75-jarige Jan Tomasowa leidde een avontuurlijk leven. Hij werd op Java geboren tijdens de Japanse bezetting van Indië. Zijn vader diende bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger en verbleef tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim drie jaar als krijgsgevangene in een Japans interneringskamp. In 1951 vertrok het gezin Tomasowa naar Nederland, waar het terecht kwam in het Molukse kamp De Biezen; hier groeide Jan Tomasowa op. Hij kijkt met plezier terug op de tijd in De Biezen.
In Indonesië werkten hij en zijn vrouw Dolly Hitipeuw respectievelijk als community developmentworker en als vrouwenwerkster van niet gouvernementele organisaties te midden van arme boeren op Lombok en Irian Jaya. Jan werkte ook als docent bij Universitas Pattimura op Ambon, als projectevaluator van buitenlandse hulporganisaties en als onderzoeker. Zijn vrouw en Jan Tomasowa waren verder als opbouwwerker en maatschappelijk werkster werkzaam bij het Moluks wijkcentrum Ina Ama in Lunteren.
Ede Stad