SCHONE KLEREN CAMPAGNE PLEIT VOOR VEILIGE ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN TEXTIELINDUSTRIE
DOOR BERT VOS / 19 JULI 2018
Schone Kleren Campagne Jaba Garmindo ArbeidersGrote kledingwinkelketens houden door hun beleid slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie in Azië in stand. Ondanks beloftes voor verbetering. Dat concludeert Schone Kleren Campagne. Triest voorbeeld is het lot van de arbeiders van de Jaba Garmindo fabriek.
Sinds deze maand wordt de wereldberoemde tennisser Roger Federer gesponsord door kledingmerk UNIQLO, onderdeel van het Japanse modeconcern Fast Retailing Company. Hij zou een 10-jarig contract hebben afgesloten voor 300 miljoen dollar. Ondertussen wachten 2000 kledingarbeiders van de Jaba Garmindo fabriek in Indonesië, van wie 80% vrouwen, op onbetaalde lonen en ontslagvergoedingen. Zij werden in 2015 ontslagen toen UNIQLO plotseling haar orders terugtrok. Kort daarna ging de fabriek failliet.
MassaontslagenDe afgelopen jaren hebben de arbeidsters van de Jaba Garmindo fabriek hard gestreden voor hun rechten. Het recht op ontslagvergoeding in geval van massaontslagen wordt erkend in internationale verdragen en staat verankerd in de Indonesische wetgeving. Van grote multinationale ondernemingen wordt verwacht dat ze preventief optreden om de mogelijke negatieve gevolgen van terugtrekking uit een fabriek van tevoren goed in de schatten en zo nodig te beperken. In het geval van Jaba Garmindo heeft UNIQLO de officiële vakbonden van de fabriek niet eens geïnformeerd over de geplande terugtrekking. Naast dit Japanse merk produceerden ook een aantal internationale merken zoals, Sir Oliver, Gerry Weber en Jack Wolfskin in de fabriek.
In de officiële welkomsttekst voor Roger Federer, de nieuwe ambassadeur van het merk, benadrukt de oprichter van UNIQLO, Tadashi Yanai, dat Federer en hij samen hetzelfde doel nastreven: ‘making positive change in the world’. Dit geldt klaarblijkelijk niet voor de kledingarbeidsters die al drie jaar wachten om eindelijk uitbetaald worden.
H&M: eerlijk leefbaar loonIn 2013 kondigde H&M aan dat 850.000 arbeiders in Azie een ‘eerlijk leefbaar loon’ gaan ontvangen in 2018. In plaats van dit uit te werken, is de belofte verdwenen uit de communicatie en van de website. Het bedrijf verwijst nu naar een ‘Fair Wage Method’.
In april publiceerde het bedrijf informatie over lonen in verschillende landen waar de keten inkoopt. H&M benadrukt daarbij het verschil tussen het minimumloon en de gemiddeld hogere lonen die H&M in fabrieken betaalt. Maar het minimumloon is nog lang geen leefbaar loon en het is volstrekt onduidelijk hoe dit wordt berekend. Overuren en bonussen zouden bijvoorbeeld geen onderdeel mogen uitmaken van de lonen. Anannya Bhattacharjee van de Asia Floor Wage Alliance (AFWA) vermoedt dat met cijfers wordt gerommeld en deze bonussen wel zijn opgenomen in de lonen.
H&M betaalt Leefbaar loon (AFWA)
Bangladesh $95 $448
Cambodja $199 $475
Indonesië $177 $422
India (Bangalore) $133 $335
Vakbonden aangesloten bij de AFWA hebben H&M in 2016 benaderd om samen te werken aan uitbetaling van een leefbaar loon. “In plaats van in te gaan op dat aanbod, verschuilt de kledingzaak zich achter ontransparante experimenten”, zegt een woordvoerder van AFWA.
Leefbaar loonTara Scally, woordvoerder Schone Kleren Campagne: “H&M heeft geprofiteerd van de goede naam die zij heeft opgedaan na de presentatie van haar leefbaar loon. Duizenden werknemer kregen hoop op een doorbraak. Het is oneerlijk om stilzwijgend je doelstellingen aan te passen. Als de belofte te ambitieus blijkt, toon dan aan waar het mis gaat. Zoals wij het nu narekenen is er genoeg ruimte om een leefbaar loon uit te betalen. Een voorbeeld: H&M’s nettowinst was in 2016 meer dan 2 miljard dollar (18,636 SEK). Slechts 1.9 % van die winst is genoeg om al haar arbeiders in Cambodja een leefbaar loon te betalen.”
IkeaIn juni trad het ‘2018 Akkoord’ in werking. Een initiatief dat werkt aan het veiliger maken van Bengaalse kleding- en textielfabrieken. 175 bedrijven hebben getekend. IKEA, een van de grootste bedrijven ter wereld, weigert dit en laat haar arbeiders, zo zegt Schone Kleren Campagne, daarmee onder risicovolle omstandigheden werken. Daarbij profiteert het merk van de inspanningen van concurrenten. Twee van de vijf fabrieken waar IKEA haar producten laat maken vallen wel onder het Akkoord maar dit komt door de investeringen van andere bedrijven.
Na de dodelijke Rana Plaza Ramp in 2013 in Dhaka werd het eerste Bangladesh Akkoord opgesteld. Het 2018 Akkoord zal dit werk voortzetten en voegt een aantal elementen toe. De overeenkomst verwelkomt naast kledingfabrieken nu ook producenten van huishoudelijk textiel en gebreide accessoires. Dit betekent dat meer bedrijven zich kunnen aansluiten en meer arbeiders beschermd kunnen worden. IKEA, het grootste meubelbedrijf ter wereld, weigert echter om haar textielfabrieken onder de bescherming van het Akkoord te laten vallen.
TextielindustrieVolgens IKEA is de gedragsscore ‘the IKEA Way’ (IWAY) van voldoende kwaliteit om veilige werkplekken te garanderen. Volgens het bedrijf zijn er meerdere wegen om fabrieken veiliger te maken. Wat Schone Kleren Campagne betreft is het Bangladesh Akkoord het enige betrouwbare middel voor de textielindustrie. “Het Akkoord is transparant en maakt alle vooruitgang inzichtelijk. Dit ontbreekt bij IKEA, waardoor hun beloofde verbeteringen niet gecontroleerd kunnen worden. Een ander groot verschil tussen IWAY en het Akkoord is dat deze laatste alle fabrieken inspecteert waar aangesloten bedrijven producten laten of lieten maken. Het Zweedse bedrijf voert haar audits uit bij hoofdleveranciers en stelt hen zelf verantwoordelijk om onderaannemers te controleren.
Schone Kleren CampagneHet 2018 Transitie Akkoord is onder meer ondertekend door Primark, H&M, C&A en Aldi. Meer dan 13.000 fabrieken en Schone Kleren Campagneongeveer 2 miljoen arbeiders hebben hier baat bij. Naast IKEA weigeren ook Abercrombie & Fitch en GAP hun medewerking.
“Het is echter nog niet te laat, zegt woordvoerder Tara Scally. “Ook na de startdatum kunnen bedrijven zich aansluiten. Het is nooit vroeg genoeg om de levens van arbeiders te gaan beschermen.”
Bron: www.schonekleren.nl
Trefpunt Azië