Jakarta zinkt in recordtempo
Jakarta, de hoofdstad van Indonesië hoofdstad met zo'n tien miljoen inwoners, zinkt in hoog tempo onder zeeniveau. Voor de helft van de stad is dat al een feit. Grote delen zullen tegen 2050 naar verwachting zelfs helemaal weggezonken zijn, als er niet snel iets aan gedaan wordt.
Buitenlandredactie 13-08-18, 16:22 Laatste update: 14-08-18, 10:09
Met name in Noord-Jakarta gaat het hard. Delen van dit gebied, waar miljoenen mensen wonen, zonken in de afgelopen tien jaar al 2,5 meter. ,,Onze modellen laten zien dat Noord-Jakarta tegen 2050 voor 95 procent onder water zal liggen”, vertelt Heri Andreas, wetenschapper aan de het Bandung Institute of Technology.
Jakarta is gebouwd op moerasgrond. Het hoge tempo waarmee de stad de grond inzakt, wordt onder meer veroorzaakt doordat het grondwater op grote schaal wordt opgepompt. Zo’n 60 procent van de inwoners is afhankelijk van het grondwater, omdat het ontbreekt aan een goed drinkwatersysteem. De bodem kan bovendien amper aangevuld worden met regenwater omdat 97 procent van de oppervlakte van Jakarta uit beton en asfalt bestaat. Wanneer het dan regent, ontstaan er overstromingen.
40 miljard dollar
De Indonesische overheid hoopt haar hoofdstad te redden met de bouw van een 32 kilometer lange zeemuur rond de baai van Jakarta. Deze kunstmatig gecreëerde lagune zou het waterpeil naar beneden kunnen halen.
Experts twijfelen echter of dit 40 miljard dollar (35 miljard euro) kostende project op de lange termijn effectief zal blijken. Er is maar één oplossing, betogen zij: zo snel mogelijk stoppen met grondwater oppompen.
AD