De MS Oranje, passagiersschip met een roerige geschiedenis
REDACTIE - 20 AUGUSTUS 2018 - 16:20
Op 8 september 1938 werd de MS Oranje te water gelaten. Dit luxe passagiersschip werd gebouwd voor de lijndienst tussen Nederlands-Indië en Nederland, maar deed tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst als hospitaalschip. Na de oorlog ‘repatrieerden’ talloze personen met de Oranje van Indonesië naar Nederland op weg naar een nieuw ‘thuis’. Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam staat binnenkort in een tentoonstelling stil bij de bijzondere geschiedenis van het passagiersschip.
Het Scheepvaartmuseum spreekt van “het grootste, mooiste en snelste passagiersschip dat ooit op een Amsterdamse werf werd gebouwd”. Niet verwonderlijk dus dat de doop van het schip door koningin Wilhelmina tachtig jaar geleden een enorme gebeurtenis was, waar de hele hoofdstad voor uit liep. Er waren maar liefst 10.000 genodigden. De bouw van het schip, dat zevenhonderd passagiers kon herbergen, begon in april 1937 onder leiding van scheepsbouwkundig ingenieur en ontwerper ir. Huibert Nicolaas Prins (1888-1939). Anderhalf jaar later was het werk klaar. Het luxe schip kon de strijd met internationale concurrenten goed aan. Aan boord vond men onder meer een bioscoop, een zwembad en verschillende mooi ingerichte salons.
Visitekaartje
De MS Oranje werd beschouwd als hét visitekaartje van de Nederlandse scheepsbouw en er werd veel van verwacht. Reizen naar Nederlands-Indië duurden ongeveer een maand. De Oranje moest de tocht, mede dankzij die drie krachtige dieselmotoren, binnen drie weken kunnen voltooien.
Lees verder bij Historiek