Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Geredja Protestan Maluku Hoogeveen viert groot feest

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Geredja Protestan Maluku Hoogeveen viert groot feest Empty
BerichtOnderwerp: Geredja Protestan Maluku Hoogeveen viert groot feest   Geredja Protestan Maluku Hoogeveen viert groot feest Icon_minitimema 27 aug 2018 - 11:27

Geredja Protestan Maluku Hoogeveen viert groot feest

Geplaatst op zondag 26 augustus 2018 11:04


Hoogeveen - De Geredja Protestan Maluku Hoogeveen (GPM Hoogeveen), oftewel de Molukse Protestantse Kerk in Hoogeveen, bestaat 50 jaar en dat wordt zondag 2 september gevierd met een feestelijk programma.

Op maandag 6 augustus werd er officieel stilgestaan middels een speciale kerkdienst, daar het op die dag precies 50 jaar geleden was dat de GPM in Hoogeveen werd opgericht. Toen eind 1962 de eerste Molukse gezinnen zich vestigden in wijk Venesluis in Hoogeveen was er sprake van één Molukse Evangelische Kerk.

Roerige tijden braken aan
Na een aantal jaren braken er rumoerige tijden aan met betrekking tot politiek en religie. Een deel binnen de Molukse gemeenschap was van mening dat het één zich niet met het andere moest mengen en andersom. Helaas bleek in de praktijk het tegenovergestelde. Het gevolg was dat er ca. 40 gezinnen zich lieten uitschrijven en opriepen om een nieuwe kerk in het leven te roepen. De lange discussie, die destijds in de Tamboer plaatsvond, had als resultaat dat op 6 augustus 1968 de Geredja Protestan Maluku, de Molukse Protestantse Kerk, in Hoogeveen werd opgericht. Op zich niet nieuw, daar de benaming reeds gehanteerd werd (en nog steeds) op de Molukken, die in 1935 op Ambon werd uitgeroepen. Een tweede oprichting werd niet noodzakelijk geacht, met dien verstande dat de GPM in Hoogeveen in ere werd hersteld. In 1995 werd het 25-jarig bestaan uitgebreid gevierd en dat gold 10 jaar geleden ook tijdens het 40-jarig bestaan.

Reeds maanden is de organisatie bezig met de voorbereidingen voor de viering op zondag 2 september. Voor het 50-jarig bestaan is gekozen voor het thema Verbinding. God is altijd online. Het woord verbinding hangt in de lucht en neemt, mede door de opkomst van sociale media, zoals Facebook en Twitter, steeds nieuwe vormen aan van verbinding tussen mensen. Denk hierbij aan het digitaal uitbreiden van je netwerk of het maken van nieuwe vriendschappen. Voor veel mensen is God offline en daar hopen dominee en kerkenraad en de organisatie met het gekozen thema een stukje bewustwording te krijgen bij de leden en gasten die voor de viering op 2 september uitgenodigd zijn.

De feestelijkheden worden voorafgegaan door een kerkdienst. Na de officiële opening en een presentatie zal er een heerlijke Molukse maaltijd geserveerd worden. Aansluitend zijn er kinderactiviteiten, workshops, mini-markt, online bijbelquiz en een loterij.

Organisatie kijkt uit naar grote dag
Voor de workshops zijn diverse creatieve activiteiten uitgezet, die gelinkt zijn aan een Bijbelverhaal of in relatie tot religie. Tijdens de online bijbelquiz dienen de deelnemers, door middel van hun mobiele telefoon, online antwoord te geven op de vragen met betrekking tot de GPM in Hoogeveen. De organisatie ziet uit naar de grote dag en is verheugt met de inzet van de vele vrijwilligers, die de feestelijke dag mede mogelijk maken.

Sinds de oprichting van de GPM Hoogeveen is er door de jaren heen gebruik gemaakt van verschillende kerkgebouwen in Hoogeveen. Sinds 1981 vinden de zondagsdiensten plaats in Kerkelijk Centrum de Vredehorst. Hier zal eveneens de viering van het 50-jarig op zondag 2 september plaatsvinden.

Hoogeveensche Courant
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Geredja Protestan Maluku Hoogeveen viert groot feest
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Molukse belijdenis is groot feest
» Pasar Maluku viert eerste lustrum
» Langweerder viert 50e verjaardag met Indonesisch feest
» Ultra’s nu ook gesignaleerd in Indonesië, maken er een groot feest van
» Wieteke van Dort viert feest op 24 juni 2013

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: