Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Burgemeester breekt overleg over demonstratie bij Indiëherdenking af

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Burgemeester breekt overleg over demonstratie bij Indiëherdenking af Empty
BerichtOnderwerp: Burgemeester breekt overleg over demonstratie bij Indiëherdenking af   Burgemeester breekt overleg over demonstratie bij Indiëherdenking af Icon_minitimevr 31 aug 2018 - 19:49

Burgemeester breekt overleg over demonstratie bij Indiëherdenking af
29-08-2018 om 20:35

Burgemeester breekt overleg over demonstratie bij Indiëherdenking af 113
AFBEELDING: DE LIMBURGER/LORAINE BODEWES

Burgemeester Rianne Donders van Roermond heeft woensdagavond voortijdig een overleg afgebroken dat ze had met organisaties die zaterdag willen demonstreren tegen herdenking bij het Nationaal Indiëmonument in haar stad.
De organisatie AFVN-Bond van Antifascistische Oud-verzetsstrijders wil samen met het Comité van Waakzaamheid tegen Herlevend Fascisme, en het Comité Nederlandse Ereschulden demonstreren tegen de in hun ogen koloniale herdenking. Demonstranten willen tijdens de herdenking met sandwichborden tussen het publiek lopen. Op de sandwichborden komt de tekst ‘Indische veteranen: oorlogsmisdadigers’.

Niet zinvol
De organisaties stellen dat Donders uit het overleg is weggelopen. Volgens een woordvoerder van Donders is de burgemeester niet weggelopen, maar heeft ze het overleg beëindigd toen het gesprek niet zinvol meer was.

De organisaties wilden dat Donders weg zou blijven bij de herdenking. Volgens de woordvoerder heeft de burgemeester al voor het overleg aangegeven dat daar geen sprake van kan zijn. “Bij de herdenking bij een nationaal monument is het altijd vanzelfsprekend geweest dat de burgemeester aanwezig is. Dat geldt dus ook voor deze editie van de herdenking in Roermond.”

Omstreden
De organisaties vinden dat de jaarlijkse herdenking, die zaterdag voor de 31e keer wordt gehouden en duizenden oud-strijders en familieleden naar Roermond trekt, steeds meer omstreden raakt door de verhalen over misstanden die de laatste jaren naar buiten komen. Uit diverse studies wordt duidelijk dat groepen Nederlandse militairen zich in de overzeese gebieden hebben misdragen. Volgens de organisaties is de herdenking in Roermond daarom kolonialistisch en racistisch.

In een reactie stelt de gemeente: “Uiteraard is het ons bekend dat er discussie is over de rol van Nederlandse militairen in die periode. Die discussie moet gevoerd worden en dat gebeurt ook, op nationaal niveau. De regering heeft in december 2016 ingestemd met een onafhankelijk onderzoek naar deze periode in voormalig Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea. Als dat onderzoek leidt tot andere inzichten, dan is het eveneens vanzelfsprekend dat de burgemeester van Roermond de consequenties daarvan aanvaardt.”

Onthulling
Zaterdag staat de onthulling van een ‘verbindend monument’ op het programma. Dit nieuwe monument moet een brug slaan tussen het Nationale Indiëmonument en het Monument voor Vredesoperaties dat een stukje verderop ligt. Onder anderen staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is daarbij aanwezig.

Volgens de gemeente is er geen officiële melding binnengekomen voor de geplande demonstratie. Omdat het terrein van het monument formeel een evenemententerrein is, zijn demonstraties daar ook niet toegestaan.

Door Paul Bots
De Limburger Mobile
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Burgemeester breekt overleg over demonstratie bij Indiëherdenking af
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Indonesië: multilateraal overleg over asielzoekers
» Coach breekt met Kromowidjojo
» Vijf uur ’s ochtends, de hel breekt los
» Indiëherdenking in Binnenmaas
» 17 april 2018: DEMONSTRATIE 4 generaties Nederlanders uit voormalig Nederlands-Indië

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: