Aantal berichten : 1008 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Shariawetgeving in Atjeh aangescherpt di 15 sep 2009 - 6:09
Shariawetgeving in Atjeh aangescherpt Van onze correspondent Michel Maas Gepubliceerd op 14 september 2009 22:00, bijgewerkt op 14 september 2009 22:34
JAKARTA - Steniging wordt in de Indonesische provincie Atjeh de nieuwe straf voor overspel. Het parlement van de provincie heeft daartoe maandag unaniem een wet aangenomen.
De wet introduceert niet alleen steniging, maar ook zweepslagen als straf. Seks voor het huwelijk kan volgens de nieuwe wet worden bestraft met honderd zweepslagen. Atjeh kende sinds enkele jaren al stokslagen.
Buiten het parlement van Atjeh demonstreerden maandag vijftig mensen tegen de invoering van de draconische wet, maar evenveel mensen demonstreerden vóór invoering van de steniging.
Door het parlementsbesluit zal de wet binnen dertig dagen van kracht worden, ondanks fel verzet van het kantoor van de gouverneur van de provincie. Vicegouverneur Muhamad Nazar zei maandag dat de gouverneur geen juridische mogelijkheden heeft om invoering van de wet tegen te houden.
De nieuwe wet is een verdere stap op weg naar de geleidelijke invoering van islamitische wetgeving. Een eerste stap werd eerder gezet, toen Atjeh stokslagen invoerde als straf voor kleinere vergrijpen als gokken en het drinken van alcohol.
Die stokslagen bleken in de praktijk mee te vallen: de slagen waren niet al te hard, en de bestraffing leek vooral bedoeld om de gestrafte publiekelijk te kijk te zetten. Optimisten hopen nu dat het met die steniging ook zal gaan meevallen. Zij putten hoop uit het feit dat de wet eist dat het overspel bewezen wordt door ten minste vier ooggetuigen, die het delict met eigen ogen gezien moeten hebben.
Atjeh is de enige provincie in Indonesië die de islamitische wetgeving hanteert. Indonesië heeft in 2001 de provincie speciale autonomie ‘geschonken’ – en de sharia.
In Atjeh woedde destijds een verbeten onafhankelijkheidsoorlog. Aan die oorlog kwam in 2005 een einde, maar invoering van de islamitische wetgeving ging gestaag door. Atjeh heeft nu als enige provincie een shariapolitie, die toeziet op de naleving van de religieuze wetten, en shariarechtbanken.
Indonesië is het land met de meeste moslims. 80 procent van de 230 miljoen Indonesiërs is moslim, maar voor het overgrote deel belijden zij een gematigde versie van de islam. Religie en staat zijn in Indonesië grotendeels gescheiden.
Volkskrant
Henri R. Cingoor
Aantal berichten : 2328 Registratiedatum : 04-01-09 Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas
Onderwerp: Re: Shariawetgeving in Atjeh aangescherpt di 15 sep 2009 - 10:38
Citaat:....Optimisten hopen nu dat het met die steniging ook zal gaan meevallen. Zij putten hoop uit het feit dat de wet eist dat het overspel bewezen wordt door ten minste vier ooggetuigen, die het delict met eigen ogen gezien moeten hebben.
Stel deze situatie voor:
Mina heeft zin om 's lekker vreemd te gaan. Mina waarschuwt buurvrouw Tuti en nog 3 vriendinnen. "Meiden, ik ga zodadelijk 's lekker van jeweetwel. Komen jullie alsjeblieft NIET allevier tegelijk kijken, want dan zijn er vier getuigen. Dus om de beurt ff koekeloeren jullie ja, dan ontspring ik de dans der kali keien." Buurvrouw zegt dan: "Hé mag ik dan daarna, want anders gaan we alle vier tegelijk kijken als ik niet mag, dus...."
En die andere 3 vriendinnen: "Ik ook alsjeblieft, ik ook."
En zo hebben we de sharia wet toch omzeild?
wujud Admin
Aantal berichten : 1008 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Shariawetgeving in Atjeh aangescherpt di 15 sep 2009 - 11:57
...wel een omslachtig gedoe, om steeds de wet te moeten omzeilen
Zouden toeristen ook wat van die wetgeving merken?
wujud Admin
Aantal berichten : 1008 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Shariawetgeving in Atjeh aangescherpt di 15 sep 2009 - 12:13
Extreme straffen in Atjeh geen reden om banden aan te passen door Berend van de Sande. dinsdag 15 september 2009 | 08:00
APELDOORN - Nieuwe, omstreden wetgeving in Banda Atjeh is voor de gemeente Apeldoorn geen aanleiding de vriendschapsbanden met die stad en regio aan te passen. ''Je kunt niet gaan, maar dan verandert er niets. Je kunt ook werken aan de emancipatie van de politiek en samenleving, daar hebben wij voor gekozen'', zegt wethouder Rob Metz.
Het deel van Indonesië staat in het nieuws omdat het parlement bij overspel straffen wil geven variërend van honderd stokslagen tot steniging met de dood tot gevolg. De gemeente heeft een bijzondere band met Sumatra sinds de tsunami. Een ambtenaar is er twee jaar gestationeerd, Apeldoorn heeft er een project rond afvalverwerking en het is de bedoeling dat raadsleden uit Atjeh hier op bezoek komen. Metz wil de berichten over Banda Atjeh niet zomaar wegpoetsen, maar volgens hem valt het met het opleggen van extreme straffen erg mee. Metz is zelf vijf à zes keer in Atjeh geweest, waarbij hij telkens de sharia, de strenge islamitische wetgeving, aan de orde stelde. Volgens de Apeldoornse wethouder is de theorie van de sharia overigens heel wat strenger dan de praktijk. ''Je ziet shariapolitie, helemaal in het zwart en in zwarte auto's. Dat komt best intimiderend over. Ik heb één keer gezien dat ze bij een uitvalsweg controleerden of mensen goed waren gekleed, maar dat ging in een lacherige sfeer. Ik heb zelf de indruk dat het om een kleine minderheid van extreme mensen gaat.'' De berichten in de media hebben Metz verbaasd. ''Ik heb de indruk dat de invloed van de sharia juist afneemt. In 2005 was er geen druppel alcohol verkrijgbaar, nu wel in hotels en restaurants in een steeds grotere mate van openheid. Dat komt door de aanwezigheid van buitenlanders.''
De Stentor
wujud Admin
Aantal berichten : 1008 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Shariawetgeving in Atjeh aangescherpt di 15 sep 2009 - 12:14
Activisten tegen stenigingswet Atjeh dinsdag 15 september 2009 | 08:29
Tekstgrootte JAKARTA (ANP) - Indonesische mensenrechtenactivisten veroordelen dinsdag de nieuwe wet in de provincie Atjeh waardoor ontrouwe echtelieden kunnen worden veroordeeld tot steniging. Het hoofd van de Nationale Commissie voor Mensenrechten noemde de maandag aangenomen wetgeving op Sumatra ,,wreed en vernederend''.
Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn de islamitische wetten in strijd met het seculiere karakter van Indonesië. De organisatie roept president Susilo Bambang Yudhoyono daarom op de nieuwe wet te herzien.
In de nieuwe wet krijgen ongetrouwde overspelplegers met honderd zweepslagen een fiks pak rammel. Getrouwde paren worden gestenigd tot de dood erop volgt. Daarnaast kunnen verkrachters, alcoholdrinkers, gokkers en homoseksuelen die geslachtsgemeenschap hebben met mannen worden veroordeeld tot vierhonderd zweepslagen.
PZC
Henri R. Cingoor
Aantal berichten : 2328 Registratiedatum : 04-01-09 Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas
Onderwerp: Re: Shariawetgeving in Atjeh aangescherpt di 15 sep 2009 - 13:22
.....wel een omslachtig gedoe, om steeds de wet te moeten omzeilen ....van Mod Wujud.
Niet omslachtig. Het getal 4 speelt hierbij een rol, maar dan bekeken van de andere sekse (vrouwenkant).
wujud Admin
Aantal berichten : 1008 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Shariawetgeving in Atjeh aangescherpt wo 16 sep 2009 - 9:58
Atjeh ziet het een tijdje aan met de sharia
Dat een Indonesische provincie steniging invoert als straf voor overspel, schaadt het imago van het land. Toch is het in Jakarta geen groot nieuws. Door Michel Maas
Jakarta - Atjeh voert binnenkort steniging in als straf voor overspel, maar de Indonesische media besteden er nauwelijks aandacht aan. De televisie negeert het, net als de helft van de kranten. Maar toch is het schadelijk voor het imago van Indonesië.
Zelfs een vooraanstaand minister uit het kabinet van Susilo Bambang Yudhoyono blijkt dinsdagavond nog geen idee te hebben van wat zich in Indonesiës noordelijkste provincie afspeelt. "Wat is er in Atjeh?", vraagt de minister verbaasd. "Steniging? O, mijn God!"
De desinteresse van de Indonesische media benadrukt vooral hoever Atjeh van Jakarta ligt. De provincie, waar altijd alleen maar slecht nieuws vandaan komt, behoort tot een wereld waarvoor de Javanen in de hoofdstad weinig belangstelling hebben. De invoering van steniging is geen nieuws: Atjeh wilde immers de islamitische shariawetgeving? Maar het "O, mijn God!" van de minister geeft aan dat het invoeren van middeleeuwse lijstraffen misschien toch belangrijker is dan de media denken. Want opnieuw staat Indonesië te kijk als een land waar de nare kanten van de islam nadrukkelijk aanwezig zijn. En dat is een imago waar president Yudhoyono juist zo graag van af wil.
Atjeh kreeg de sharia in 2001 door Jakarta in de schoot geworpen. De onafhankelijkheisstrijd in Atjeh had net een nieuw hoogtepunt bereikt, en Jakarta dacht met de Sharia de vrome moslims in de provincie een plezier te doen, en hun drang tot onafhankelijkheid te dempen.
De Sharia bracht de vrede geen stap dichterbij. Aan de oorlog kwam pas een einde nadat een tsunami op één dag 180 duizend Atjeeërs had gedood. Schriftgeleerden, ambtenaren en andere deskundigen waren echter al begonnen de wetboeken te schrijven, en die worden nu ingevoerd.
Atjeh kreeg stokslagen, een shariapolitie en shariarechtbanken, en nu krijgt de provincie daar ook steniging en zweepslagen bij. Wie overspel pleegt kan worden gestenigd, wie seks heeft voor het huwelijk wacht honderd zweepslagen, en homoseksuelen kunnen 8 jaar de gevangenis in.
Wat bezielt de Atjeeërs? Zelfs de Atjeeërs blijven het antwoord op die vraag schuldig. Zij hebben niets tegen homo's, en zij zullen de laatsten zijn om iemand met stenen te bekogelen tot de dood erop volgt. Dat blijkt alleen al uit de halfslachtige manier waarop zij stokslagen uitdelen aan kleine gokkers en scharrelaars. De straf lijkt meer bedoeld om de zondaars te kijk te zetten dan om ze pijn te doen. De shariapolitie treedt al net zo halfhartig op: zij deelt waarschuwingen uit aan vrouwen die geen hoofddoek dragen, maar heeft nog nooit een vrouw daarvoor bestraft.
Maar Atjeeërs zijn, behalve tolerant, ook devote moslims. De provincie heet niet voor niets 'de veranda naar Mekka'. In hun devotie durven zij de wetboeken, de 'Qanuns', niet af te wijzen. Dan zouden zij immers wel eens als slechte moslims te boek kunnen komen te staan. Dus voeren zij wel draconische wetten in, maar hopen zij dat die nooit worden toegepast. "Laten we eerst maar eens zien", is dinsdag de meest gehoorde reactie in Banda Atjeh.
Het kan inderdaad nog wel even duren voordat de eerste steen in Atjeh wordt geworpen. Om iemand te kunnen stenigen zijn vier ooggetuigen nodig. En zelfs met getuigen moeten er heel wat rechtszaken en procedures worden afgewerkt. Misschien wordt de hele wet voor die tijd afgeschoten, omdat hij in strijd is met de grondwet, of misschien haalt het volgende Atjeese parlement, dat over een maand aantreedt, de wet onderuit.
Volkskrant, 16-09-2009
wujud Admin
Aantal berichten : 1008 Registratiedatum : 08-12-08
Atjeh gaat overspeligen stenigen 25-09-2009 10:30 | Van onze correspondent
In Atjeh is een nieuwe wet aangenomen die stenigen autoriseert. Moslimpolitici in Indonesië noemen de nieuwe wet een geschenk. Gouverneur Irwandy Yusuf weigert elke medewerking.
„Is de wet al aangenomen. Dat kan niet. Wanneer?” De christelijke Atjeher Ali schrikt zichtbaar als hij het nieuws hoort. Hij woont al zijn hele leven in Atjeh. Maar dat hij nog de steniging van mensen in zijn stad Banda Atjeh zou meemaken, had hij nooit gedacht.
De stenigingswet is op 14 september door het parlement van Atjeh aangenomen en zaaide meteen de nodige paniek. „Hoe kunnen we een wet goedkeuren die het stenigen van mensen ondersteunt?”, vragen veel Indonesiërs zich af.
De wet liegt er niet om. Getrouwde mensen die overspel plegen, riskeren honderd maal met stenen bekogeld te worden. Het is feitelijk een doodvonnis. Liefdesaffaires van ongetrouwde personen kunnen met honderd zweepslagen worden bestraft. De op de islamitische shariatwetgeving gebaseerde wet geldt voor zowel moslims als niet-moslims en straft ook homoseksualiteit met jarenlange gevangenisstraffen. De wet zal dertig dagen na de goedkeuring door het parlement in werking treden.
„Terwijl de mensen in Atjeh zelf niet eens van de sharia houden”, zegt Ali hoofdschuddend. Hij werkt al jaren als notaris in Banda Atjeh en is actief lid van de christelijke Partij voor Vrede en Welvaart (PDS). Sinds 2001 was hij getuige van de vergaande islamisering van het lokale bestuur en de wetgeving in Atjeh, waar een speciale autonomie-status geldt.
De nieuwe stenigingswet vormt de voorlopige climax in de invoering van rigide shariawetgeving door een kleine elite van moslimpolitici, islamitische rechtsgeleerden en geestelijken. Het is een unicum in de geschiedenis van Indonesië. „Ze zijn al langer bezig. Vlak voor de regionale parlementsverkiezingen stak opeens een nieuw wetsvoorstel de kop op. Politici mochten zich alleen kandidaat stellen als ze de Koran konden lezen. Dit betekende dat niet-islamitische politici zich wettelijk gezien nooit kandidaat konden stellen. Dit is toen op het nippertje veranderd. Christenen kregen vrijstelling”, aldus Ali.
De stenigingswet stuit in Atjeh op grote tegenstand. Gouverneur Irwandy Yusuf heeft geweigerd zijn handtekening te zetten. Maar de Indonesische wet gebiedt dat het decreet op 14 oktober van kracht wordt, dertig dagen na goedkeuring door het parlement.
Ref. Dagblad
Gesponsorde inhoud
Onderwerp: Re: Shariawetgeving in Atjeh aangescherpt