Voor het eerst apenmalaria in Nederland
14 september 2009
(Novum) - Bij een 38-jarige man uit Borneo is voor het eerst in Nederland apenmalaria aangetroffen. De man is dit voorjaar in het Havenziekenhuis in Rotterdam behandeld, zo heeft het ziekenhuis maandag bekendgemaakt. Apenmalaria is zeldzaam en gevaarlijker dan gewone malaria, omdat de parasiet zich sneller vermenigvuldigt.
Veroorzakers van de ziekte zijn geïnfecteerde malariamuggen. Zij pikken de malariaparasieten via een prik van makaken op en kunnen apenmalaria op dezelfde manier overbrengen op de mens. Met name de Java-aap en de Lampong-aap, die diep in de oerwouden van Zuid-Oost Azië leven, zijn bekende bronnen van apenmalaria.
Apenmalaria komt regelmatig voor in landen als Maleisië, Birma, Thailand, de Filippijnen en Singapore. In 2006 werd de ziekte voor het eerst buiten Zuid-Oost Azië aangetroffen. Tot nu toe waren er slechts drie gevallen in Westerse landen bekend; in de USA, in Zweden en in Finland.
De 38-jarige man die zich dit voorjaar met apenmalaria bij de tropenpoli in het Rotterdamse ziekenhuis meldde, was een zeeman.
De verschijnselen van apenmalaria zijn dezelfde als bij gewone malaria: koorts, hoofdpijn, misselijkheid en soms braken en diarree. Een snelle diagnose en een behandeling in een gespecialiseerd centrum zijn volgens het ziekenhuis erg belangrijk, omdat het vanwege de zich sneller vermenigvuldigende parasiet gevaarlijker is. Met een standaard malariatest kan de ziekte gewoon worden gedetecteerd.
Trouw