Uitstoot CO2 Indonesië veel hoger dan gemeld
ANP
Gepubliceerd op 21 september 2009 17:57, bijgewerkt op 18:01
WASHINGTON - De Indonesische regering heeft in een nog vertrouwelijk rapport voor het eerst bevestigd dat de uitstoot van broeikasgassen veel hoger ligt dan ze eerder wilde toegeven. In het rapport van de Nationale Raad ten aanzien van Klimaatverandering staat dat Indonesië jaarlijks 2,3 miljard ton koolstofdioxide uitstoot, in plaats van de eerder genoemde 0,4 miljard ton.
Dat stelde maandag Wetlands International, een internationale non-profitorganisatie die zich richt op duurzaam beheer van draslanden. Indonesië is met 2,3 miljard ton de derde vervuiler ter wereld en verantwoordelijk voor 8 procent van de emissies wereldwijd. Nog alarmerender noemt Wetlands de voorspelde groei naar 3,6 miljard ton in 2030.
Het overgrote deel van de uitstoot, 80 procent, wordt veroorzaakt door vernietiging van veenmoerassen en bossen. Volgens Wetlands International moeten die gebieden plaatsmaken voor onder meer palmboomplantages. Binnen de Europese Unie is Nederland de belangrijkste importeur van palmolie. De olie wordt onder meer gebruikt in koekjes, margarine en chips. Ook wordt palmolie gebruikt als biobrandstof.
Reden voor de plotselinge openheid kan een ontwikkelingsplan zijn dat mogelijk van start gaat na de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in het Deense Kopenhagen. Hierin krijgen ontwikkelingslanden een financiële prikkel om de uitstoot van broeikasgassen door ontbossing tegen te gaan, aldus een woordvoerder van Wetlands. Hij acht de huidige cijfers wel betrouwbaar, want die zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Volgens Wetlands valt ontginning van veenmoerassen niet binnen de VN-klimaatafspraken, zoals bij ontbossing. De non-profitorganisatie vreest dat ook bij de klimaattop in Kopenhagen de uitstoot door de vernietiging van veenmoerassen opnieuw buiten beschouwing valt.
Volgens de zegsman kunnen de veenemissies met weinig kosten worden verminderd. Indonesië wil de drainage van veengronden daarentegen juist uitbreiden, zoals de regering eerder dit jaar per decreet mogelijk maakte.
Volkskrant