De Uiver
De Uiver Het bekendste toestel van de KLM is de Uiver, vernoemd naar de Betuwse naam voor ooievaar. In 1934 doet het toestel mee aan een luchtrace van 18.000 kilometer tussen Londen en Melbourne, vanwege het 100-jarig bestaan van Melbourne. De Uiver komt ondanks een noodlanding als tweede aan. Door dat succes ontstaat er in Nederland een Uiver-rage. Zelfs Louis Davids bezingt het toestel: 'Daar komt een Uiver gevlogen en heel de lucht hoort aan hem: het zijn de Hollandsche jongen van onze pracht-KLM'.
Drie maanden later, tijdens de tweede vlucht van de Uiver stort het toestel echter neer. Vanwege de kerstpost vindt er een extra vlucht plaats in slechte weersomstandigheden. Het toestel verongelukt in de Syrische woestijn met de Indonesische mediatycoon Dominique Willem Berretty en 350 kilo post aan boord.
dit bovenstaande is te lezen op Historiek:
geschiedenis van de KLM oh ja, die meneer Berretty had een leuk huisje in Bandoeng, aan de Jl Setiabudhi richting Lembang:
Villa Isola, van architect C.P. Wolff Schoemaker (1932).
Raadsels rond slachtoffer van vliegramp:Het succes van het KLM-toestel Uiver had in oktober en november 1934 de gemoederen hevig beroerd. Op 21 december van dat jaar trok de Uiver opnieuw de aandacht: die dag stortte het toestel neer. Alle zeven inzittenden kwamen daarbij om en het prestige van de KLM wankelde. Tot de slachtoffers behoorde de oprichter en directeur van het Indische persbureau Aneta, D. W. Berretty. Weldra deden in de toch al roddelzieke Indische samenleving de wildste geruchten over Berretty de ronde. Dat Aneta hem geen windeieren had gelegd stond wel vast; maar zijn reusachtige villa in het riante Lembang (bij Bandoeng) riep het vermoeden wakker dat hij ook uit andere bronnen inkomsten had genoten. Er werd zelfs gefluisterd dat Berretty, immers de best ingelichte man van Indië, zich aan spionage schuldig had gemaakt. Bewezen werd er niets; het bleef bij de gebruikelijke roddel, achterklap en speculaties aan de borreltafel
(uit: het aanzien van Nederlands Indië)