Bronbeek: 150 jaar veteranenverhalen (met video)
Nieuwsbericht | 19-02-2013
“Bronbeek is hét symbool van onze veteranenzorg en het besef dat we goed voor onze gewonde militairen moeten zorgen”. Dat zei Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vandaag in Arnhem bij het 150-jarig jubileum van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek.
Bronbeek opende zijn deuren op 19 februari 1863. Tegenwoordig biedt het inwoning en zorg aan 50 veteranen van alle krijgsmachtdelen en het voormalig Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Het museum heeft een collectie van 45.000 stukken en houdt met tentoonstellingen en activiteiten de koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië en het KNIL levend.
ga naar de
site om deze video te bekijken of te downloaden
Ontberingen, moed en kameraadschap
Volgens Middendorp hebben alle bewoners van Bronbeek een eigen verhaal. “Verhalen over wat het betekent om het vaderland te dienen, ontberingen mee te maken en hoe het is om je leven in de waagschaal te stellen. Maar ook verhalen over moed, kameraadschap en bijzondere contacten met de lokale bevolking. Verhalen die gehoord mogen worden.”
Die verhalen verklaren volgens Middendorp de vrijheid en welvaart van vandaag de dag. “Deze mannen leverden daaraan een bijdrage. En wie dat doet, verdient de beste nazorg. Bronbeek biedt die, en is daardoor niet meer weg te denken uit het hedendaagse veteranenbeleid.
Nederlands hoogste generaal refereerde in dit verband ook aan een trouwe gast van het huis, de afgelopen vrijdag overleden Ridder Militaire Willems-Orde kapitein der mariniers b.d. Giovanni Hakkenberg.
Wonen tussen trofeeën
Bij een museumjubileum hoort ook een expositie. Secretaris-generaal Erik Akerboom gaf vandaag het startsein voor ‘150 jaar Bronbeek, wonen tussen trofeeën’. De museale collectie trekt jaarlijks zo’n 30.000 bezoekers. De jubileumtentoonstelling doet dat aantal zeker overstijgen.
Koningin Beatrix
Als Beschermvrouwe bezoekt koningin Beatrix, samen met Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert, Bronbeek op 27 februari aanstaande. Het landgoed was eigendom van koning Willem III, die het afstond aan de Staat op voorwaarde dat het een woonplek voor oud-KNIL-militairen zou worden.
Rijksoverheid.nl