Kennismaking met Kembang Baru in Holtenbroek
woensdag 04 november 2009
Zwolle - Vrijdag 13 november en woensdag 18 november kunnen belangstellenden een kijkje nemen in Kembang Baru.
Dit appartementencomplex voor Indische en Molukse senioren zet haar symbolische deuren wagenwijd open om andere Zwollenaren met trots hun thuis te laten zien. De rondleidingen worden georganiseerd in het kader van de landelijke bibliotheekcampagne ‘Nederland leest’.
Kembang Baru betekent ‘nieuwe bloem’ en is een appartementengebouw voor ouderen van Indische en Molukse afkomst in Holtenbroek. Het gebouw is een ontwerp van architect Bert Bulthuis en bestaat uit koop- en huurappartementen, een gemeenschappelijke ruimte en binnentuin. Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van het gebouw zijn invloeden uit de Indische cultuur te zien. Opvallend zijn de batikmotieven op de muren en de metershoge teakhouten deuren. Ook de binnentuin, mede aangelegd door de bewoners zelf, straalt een Indische sfeer uit. Kembang Baru werd 9 april 2009 op traditionele wijze officieel geopend.
Jil Frederik, Audry Nowack, Grace van Heerdt en Peter van Geldere van Stichting Kembang Baru hebben hun ziel in dit project gelegd. Jil en Audrey hebben nu een eigen bedrijf Semangat Dua. Zij zetten zich in om elders in Nederland (o.a. Arnhem, Almere, Hengelo, Delfzijl, Sneek en Groningen) vergelijkbare appartementencomplexen voor Indische en Molukse ouderen te realiseren.
“De bewoners voelen zich senang en gelukkig in dit gebouw. We mogen met ons allen trots zijn op wat hier nu aan de Händellaan is gerealiseerd. Een stuk geschiedenis, Tempo Doeloe, een klein beetje Nederlands-Indië, maar met name Indische mensen die eindelijk voor zich zelf zijn opgekomen."
Symbolische deuren
De metershoge deuren van Kembang Baru zijn handgemaakt op Bali. Dit was ook de wens van de bewoners: 'iets specifieks en unieks dat het gebouw Kembang Baru helemaal afmaakt'. Het verhaal op de deuren in houtsnijwerk vertelt de sage van het Koningspaar Rama en Sita en beslaat vier episoden. De carver op Bali heeft bijna driedimensionaal de episodes uitgesneden in acht centimeter dik oud teakhout. Op elke kant van de deur wordt een volledige episode verteld. De sage van Rama en Sita wordt tijdens de rondleidingen vertelt.
Zelf dit unieke gebouw bewonderen? Dat kan! Op vrijdagmiddag 13 november (tussen 13.30 en 16.30 uur) en op woensdagochtend 18 november (tussen 10.00 en 12.00 uur) word je door de bewoners hartelijk ontvangen om deel te nemen aan een rondleiding. Deelname is gratis, maar het is wel zeer gewenst als de te verwachtte belangstelling vooraf bij Bibliotheek Zwolle bekend is. Reserveren is mogelijk via www.bibliotheekzwolle.nl.
Weblog Zwolle