Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 „Staat doet afstand van Radio Kootwijk”

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

„Staat doet afstand van Radio Kootwijk” Empty
BerichtOnderwerp: „Staat doet afstand van Radio Kootwijk”   „Staat doet afstand van Radio Kootwijk” Icon_minitimevr 6 nov 2009 - 10:36

„Staat doet afstand van Radio Kootwijk”
06-11-2009 10:53 | Van onze verslaggever

ARNHEM – De gebouwen van het voormalige zendstation Radio Kootwijk worden gerestaureerd en gaan dienst doen voor muziekuitvoeringen, theatervoorstellingen, tentoonstellingen en congressen.

Dat maakte Staatsbosbeheer (SBB) gisteren bekend. De provincie Gelderland en het college van B en W van de gemeente Apeldoorn stemden deze week in met de overdracht van het terrein aan Staatsbosbeheer.

De gemeenteraad van Apeldoorn en de huidige eigenaar, het ministerie van Landbouw, moeten het plan nog goedkeuren. Als dat naar verwachting eind deze maand gebeurt, kan de overdracht in december plaatshebben.

Radio Kootwijk is de voormalige zender waarmee Nederland vanaf de jaren 30 een telefoonverbinding onderhield met Nederlands-Indië. Radio Kootwijk wordt gevormd door een aantal gebouwen, waaronder het monumentale hoofdgebouw, en 37 woningen.

De toekomstige eigenaar, Staatsbosbeheer, presenteerde gisteren zijn plannen. Het zelfstandige bestuursorgaan wil het hoofdgebouw gaan verhuren voor kortstondige culturele en educatieve evenementen.

Daarnaast wil SBB een aantal gebouwen restaureren en andere afbreken. Zo moet het in 2005 uitgebrande hotel weer zijn oorspronkelijke functie krijgen.

Het huidige bezoekersaantal van 150.000 bezoekers per jaar moet in fases groeien tot 250.000 à 300.000, aldus SBB-projectleider Theo Meeuwissen. Verhoging van het aantal bezoekers is nodig om het project rendabel te maken. De huidige inkomsten bedragen 250.000 euro per jaar, maar die moeten worden opgeschroefd naar 400.000 euro, aldus Meeuwissen.

Hij schat dat SBB in totaal 10 miljoen euro moet investeren om alle plannen te realiseren. Daarvan is al 1 miljoen in kas.

Om de rest te verkrijgen gaat SBB projectsubsidies bij de landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden aanvragen. Ook verwacht de nieuwe eigenaar nog verzekeringsgelden van de twee afgebrande gebouwen.

De dorpsraad, die in 2006 een stokje stak voor het plan om van Radio Kootwijk een Europees videogamecentrum te maken, is voorzichtig positief over het plan. „Als die maar in dezelfde richting gaat als we in eerdere besprekingen hebben aangegeven”, aldus voorzitter Cees Poortman. Hij accepteert de verwachte toenemende verkeerstromen, mits die beperkt blijven.

Ref.Dagblad
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

„Staat doet afstand van Radio Kootwijk” Empty
BerichtOnderwerp: Re: „Staat doet afstand van Radio Kootwijk”   „Staat doet afstand van Radio Kootwijk” Icon_minitimevr 6 nov 2009 - 10:39

„Hallo Bandoeng, hoort u mij!”
06-11-2009 11:27| gewijzigd 06-11-2009 11:30 | Gijsbert Wolvers

„Staat doet afstand van Radio Kootwijk” 25i0y6q
Het hoofdgebouw van het voormalige zendcomplex Radio Kootwijk heet dan ook de Kathedraal van Kootwijk.

HOOG SOEREN – Het is een schitterend gezicht. Na de knik in de Radioweg doemt midden op de hei een magistraal gebouw op. Het hoofdgebouw van het voormalige zendcomplex Radio Kootwijk heet dan ook de Kathedraal van Kootwijk.

Het gebouw vormt het hart van het voormalige radiostation, dat een bewogen geschiedenis achter de rug heeft.

Koningin-moeder Emma opende in 1929 de telefoonlijn naar de kolonie Nederlands-Indië met de historische woorden: „Hallo Bandoeng, hallo Bandoeng, hoort u mij!” Zij vormen inmiddels het motto van het nieuwe plan: ”Hallo Bandoeng, hier Radio Kootwijk”.

De telefoonlijn was een teken van de vooruitgang van Nederland. Goedkoop was bellen met Indië echter niet: 3 minuten kostten 33 gulden, terwijl een gemiddeld weekloon 25 gulden bedroeg.

De Duitse bezetter maakte dankbaar gebruik van de zendcapaciteit. Luchtafweergeschut verscheen op de gebouwen. Tijdens hun aftocht probeerden Duitse soldaten het hoofdgebouw te vernielen door er een zendmast op te laten vallen. De mastodont van gewapend beton liep geen schrammetje op. Wel namen de Duitsers en passant de zendinstallatie mee, maar die werd teruggevonden en in 1947 herplaatst.

Door nieuwe telefonietechnieken verloor Radio Kootwijk vanaf de jaren 60 langzaam zijn functie. Zendmast 1 sneuvelt in 1966, nummer 2 in 1980.

KPN verkoopt in 2001 het gebouw aan de staat. Van de 450 hectare gaat er 400 hectare meteen naar Staatsbosbeheer. Op de overige 50 hectare staan de gebouwen en het dorp.

De mediaondernemers Visser en De Winter mochten in 2005 een exploitatieplan maken. Ze wilden van Radio Kootwijk de „Europese bakermat voor videogaming” maken. Dat zou zeer veel onrust en verkeer in het natuurgebied brengen. De omwonenden reageerden woedend. Er was namelijk afgesproken dat Radio Kootwijk rustig en natuurlijk moest blijven.

In hetzelfde jaar werd het hoofdgebouw gekraakt door een kunstenaar, die er een jaar later weer wordt uitgezet.

Gelderland laat in 2006 een commissie iets nieuws bedenken. Staatsbosbeheer wordt de nieuwe eigenaar. SBB presenteert vol enthousiasme nieuwe plannen. Eén ding staat daarin voor SBB-projectleider Meeuwissen voorop: „Handhaving van de rust, de ruimte én de duisternis.”




--------------------------------------------------------------------------------

Radio Kootwijk diende als telefoonlijn met Nederlands-Indië. Een overzicht van de historie.


1917: De PTT koopt op de Veluwe een stuk bos en hei van zo’n 450 hectare groot.

1918: De PTT start met de bouw van Radio Kootwijk en van werknemerswoningen.

1923: Radio Kootwijk wordt in gebruik genomen als langegolfzender voor morseseinen.

1925: Overstap naar zenden via de korte golf.

1929: Koningin-moeder Emma opent op 7 januari het eerste officiële telefoongesprek met Nederlands-Indië.

1940-1945: De Duitsers gebruik de zender voor contact met duikboten.

1966: Nieuwe telecommunicatietechnieken nemen de positie van Radio Kootwijk steeds meer over. Een van de twee zendmastenwordt neergehaald.

1980: Ook de tweede zendmast verdwijnt.

2001: De Dienst Landelijk Gebied (DLG) koopt het terrein in opdracht van de staat.

2005: De 4 kilometer lange hekken rond het terrein worden weggehaald.

2006: Twee bijgebouwen worden verwoest door brand(stichting).

2008: Een bestuurlijke commissie wijst Staatsbosbeheer als nieuwe eigenaar aan.

2009: Staatsbosbeheer presenteert nieuwe plannen. Radio Kootwijk wordt een centrum voor cultuur en congressen.

Ref.Dagblad
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
„Staat doet afstand van Radio Kootwijk”
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» 'Radio Kootwijk gonst' op 5 mei
» Rondleidingen Radio Kootwijk
» Radio Kootwijk zendt weer uit
» Radio Kootwijk beschermd gezicht
» 'MONUMENT IN GEWAPEND BETON' - Radio Kootwijk

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: