Javaans schrift erkend door UnescoGepubliceerd : 6 november 2009 - 12:38 pm
Het Javaans schrift is begin november door de werelderfgoedorganisatie Unesco erkend. Voor het schrift is een zogenoemde Unicode gemaakt, waarmee de taal een officiële standaard voor computergebruik krijgt.
Voor Willem van der Molen van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde, heeft deze officiële erkenning twee betekenissen. “Het betekent een erkenning van een mooi en belangrijk facet van de Javaanse cultuur dat in de vergetelheid is geraakt. Daarnaast is het ook van praktische betekenis, want het schrift is nog steeds in gebruik in het onderwijs. Niet alleen op middelbare scholen in Indonesië, maar ook aan universiteiten bij studierichtingen waar Javaanse teksten worden gelezen. De officiële erkenning zal de internationale communicatie via internet - waarbij dit schrift een rol speelt - vergemakkelijken.”
GeschiedenisIn Suriname is het schrift in opkomst onder mensen die het Javanisme aanhangen. Het Javaans schrift heeft een lange geschiedenis die, volgens Van der Molen, teruggaat tot de 5e of zelfs de 4e eeuw. “Het schrift is geïmporteerd uit India. Door diverse lokale ontwikkelingen heeft het schrift een geheel eigen karakter gekregen en is het niet meer te herkennen of te lezen door iemand uit India die het oorspronkelijke schrift toevallig zou kennen.”
Door economische invloeden is het Javaans schrift vervangen door het Latijns schrift. “Je kunt op één bladzijde veel minder in tekst kwijt aan Javaans schrift dan in het Latijns schrift. Dit heeft er langzaam, maar zeker tot geleid dat definitief werd overgegaan op het Latijns schrift. En dan is er nog een culturele factor”, zegt Van der Molen. “Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zaten de Japanners in Indonesië en zij verboden het gebruik van inheemse schriften. Dat was de genadeslag. Na de oorlog is het niet meer teruggekomen.”
RNW