Overgenomen van RNW 11 nov 2009
----------------------------
Ruim zestig jaar na dato is de Nederlands-Chinese John Lie postuum tot nationale held in Indonesië uitgeroepen. Hij hielp tijdens de revolutie eind jaren veertig mee aan Indonesische zijde. Na de capitulatie van de Japanners riep Indonesië de onafhankelijkheid uit, maar Nederland accepteerde dat toen nog niet.
De weduwe Margareta Dharma heeft deze week de onderscheiding in ontvangst genomen. Zij wilde als eerste vrouwelijke predikant in Indonesië eigenlijk niks weten van de marine, maar ontdekte zijn avonturen door verhalen van vrienden en dankzij de boeken die over hem geschreven zijn. John Lie werkte tijdens de oorlog tegen Japan bij de KPM, de Koninklijke Parket Vaart. Toen het te gevaarlijk was om met zijn schip terug te keren naar Jakarta is hij bij de Engelse marine aan boord gegaan.
Zijn ervaringen kwamen hem goed van pas toen hij de strijd voor onafhankelijkheid in Indonesië ging steunen. Zijn weduwe Margareta Dharma vertelt in het radioprogramma Nieuwslijn Supplement dat hij zeer gewiekst was en dat hij de Nederlanders telkens weer in de war wist te brengen met zijn tactieken: "Nooit zijn de Hollanders erin geslaag om hem te pakken te krijgen. Hij stond nummer één op de opsporingslijst, Want John Lie was de grootste oproerkraaier voor de Hollanders, maar ze hebben hem nooit te pakken gekregen".
John Lie was vaker voorgedragen om tot nationale held benoemd te worden. Het heeft waarschijnlijk zo lang geduurd, omdat hij Chinees bloed had en een christelijke achtergrond in een vooral islamitisch land.