Vuilnis verkopen als energiebron
10-12-2009 09:43 | Jan Lepeltak
JAKARTA – Toen Sebastiaan Sauren in Jakarta twee internationale banken om steun vroeg, vonden ze zijn project te riskant. De ondernemer uit Utrecht wilde elektriciteit opwekken uit vuilnis en tegelijk geld verdienen aan carbokredieten.
Nu bezit de 38-jarige Nederlander na investeringen van in totaal 90 miljoen dollar (bijna 61 miljoen euro) twee grote energiecentrales in Jakarta én vakantieparadijs Bali.
„In Suwung, Bali, krijgen we dagelijks 800 ton vuilnis. In Jakarta is dat 5000 ton per dag”, lacht Sauren vanuit zijn kantoor in het zakendistrict van Jakarta.
Samen met zijn Oostenrijkse partner in het bedrijf –Navigat Energy met 200 man personeel– ontwikkelde hij een nieuwe methode om methaangas uit vuilnis te winnen. Met twee beproefde technieken haalt hij alle mogelijke energie uit de enorme ladingen vuilnis.
„Het vuilnis moet goed bedekt en zuurstofvrij zijn. Het methaangas in het vuilnis gaat naar een generator die het in electriciteit omzet. Dat verkopen we aan het Indonesische electriciteitsbedrijf PLN. De overgebleven compost wordt apart verkocht. Het non-organische afval kun je smelten en gebruiken voor asfalt”, aldus de ondernemer, die technische bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam studeerde.
De meeste winst echter komt straks uit de verkoop van carbonkredieten. Na een moeizaam bureaucratisch proces met de Verenigde Naties hoopt Sauren volgend jaar zijn carbonkredieten op de internationale markt te brengen.
„Jaarlijks voorkomen we dat 150.000 ton kooldioxide de lucht ingaat. We kunnen dat voor 15 euro per ton verkopen aan westerse bedrijven, dus 2,5 miljoen euro per jaar”, zegt hij.
Een groot Indonesisch concern stopte uiteindelijk geld in de vuilnisenergieprojecten van het Nederlands-Oostenrijkse bedrijf. Nieuwe energiemethodes zijn cruciaal voor Indonesië, waar 80 procent van alle elektriciteit uit sterk vervuilende koolcentrales komt.
Het realiseren van het project ging niet gemakkelijk. „Samenwerken met de Indonesische overheden is niet eenvoudig”, aldus Sauren.
Ref.Dagblad