Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 NSB in Nederlands-Indië

Ga naar beneden 
+2
Henri R. Cingoor
ElEl
6 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

NSB in Nederlands-Indië Empty
BerichtOnderwerp: NSB in Nederlands-Indië   NSB in Nederlands-Indië Icon_minitimedo 7 jan 2010 - 19:12

NSB in Nederlands-Indië
on donderdag 7 januari 2010

Op haar hoogtepunt, in 1937, telde de NSB in Nederlands-Indië ongeveer 5000 leden. Op 10 mei 1940 werden veel leden opgepakt en gevangen genomen en werden hun vermogens afgenomen. Met de Japanse inval op Java in maart 1942 werden de meeste NSB'ers weer vrijgelaten om aan het einde van dat jaar, samen met de overige Europeanen, weer vastgezet te worden. Na de Japanse capitulatie kwamen de meeste NSB'ers terug naar Nederland.

NSB in Nederlands-Indië 2vv2rma
Volk en Vaderland wordt gelezen in Nederlands-Indië. Bron: Beeldbank WOII, NIOD

De Indische afdeling van de NSB begon zich eind 1933 te ontplooien. Na een bezoek van Mussert in 1935 steeg de aanhang van de Indische NSB behoorlijk; op haar hoogtepunt in 1937 telde ze ongeveer 5000 leden. In tegenstelling tot de NSB in Nederland nam de Indische NSB een gezagsgetrouwe, dus anti-Japanse houding aan. Daarnaast was van racisme in nationaal-socialistische zin nauwelijks sprake, gezien het feit dat vele gemengdbloedigen lid waren van de NSB.

In Indië was de NSB veel meer een ultranationalistische groep mensen, die Indië als kolonie van Nederland wilde behouden. Toch verloor de NSB eind jaren dertig veel van haar leden toen duidelijk werd dat zij zich toch steeds meer op raszuiverheid richtte. In mei 1940 was het aantal leden van de NSB teruggelopen tot 1100.

Na de Duitse aanval op Nederland, op 10 mei 1940, gaf gouverneur-generaal Tjarda van Starkenborgh het bevel om alle Duitsers in Nederlands-Indië ter internering op te pakken. Op dezelfde dag werd in Bandoeng het kringhuis van de NSB bestormd en werden vijftien NSB’ers gearresteerd. In de dagen die volgden werden mensen opgepakt die ervan verdacht werden lid te zijn of te sympathiseren met de NSB. De NSB’ers werden het doelwit van een ware haatcampagne onder de bevolking en de Nederlandse pers in Indië. Het oppakken van NSB’ers gebeurde vrij willekeurig. Mensen die een hekel hadden aan hun buren konden dezen aangeven; onder de gearresteerden bevonden zich dan ook verschillende mensen die nooit lid waren geweest van de NSB.

Vermoedelijk zijn er in die dagen meer dan 500 leden van de Indische NSB opgepakt. Bovendien werden de vermogens van alle leden en begunstigers in beslag genomen en werden ze oneervol uit hun functies ontslagen. Vrouwelijke leden van de NSB die opgepakt waren werden in eerste instantie met hun kinderen gedetineerd in de kazerne van Banjoebiroe op Java. Daar zaten zij opgesloten met Duitse vrouwen en hun kinderen. Later werden zij ondergebracht in een groot huis te Salatiga. De mannen werden geïnterneerd in permanente kampen. Op Java waren er drie: Ngawi voor Oost-Java, Ambarawa op Midden-Java en het eilandje Onrust voor West-Java. Vooral in het laatste kamp waren de omstandigheden heel slecht.

De meest staatsgevaarlijke NSB’ers werden geselecteerd om naar Suriname te worden getransporteerd. Na twee lange maanden kwamen zij in maart 1942 aan en werden ondergebracht in de gevangenis Nieuw-Amsterdam, kamp De Joden-savanne of gevangenis Fort Zeelandia. In juli 1946 werden deze NSB’ers vrijgelaten en getransporteerd naar Nederland, waar ze een rood paspoort kregen wat betekende dat ze het land de eerste jaren niet mochten verlaten.

De NSB-gevangenen die in Indië waren achtergebleven werden in maart 1942, toen Japan Java binnenviel, vrijgelaten. Aan het eind van dat jaar werden ze echter, tegelijk met overige Europeanen opnieuw geïnterneerd. Na de Japanse capitulatie gingen de meeste NSB’ers terug naar Nederland. Omdat zij zich over het algemeen niet schuldig hadden gemaakt aan collaboratie of verraad, werden ze in Nederland niet vervolgd.

Bron: Nationaal Archief

De Nieuwsgier
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

NSB in Nederlands-Indië Empty
BerichtOnderwerp: Re: NSB in Nederlands-Indië   NSB in Nederlands-Indië Icon_minitimedo 7 jan 2010 - 20:04

....Na de Duitse aanval op Nederland, op 10 mei 1940, gaf gouverneur-generaal Tjarda van Starkenborgh het bevel om alle Duitsers in Nederlands-Indië ter internering op te pakken.....


Als destijds de Nederlandse (Indische) Inlichtingendienst (of hoe ze toen ook had mogen heten) beter had opgelet en zich meer had gefocussed op de honderdtallen in Indonesia aanwezige Jappaners, dan had etc etc.....maar a(l) is verbrandde turf.
(De destijds aanwezige Jappen runden kleine toko's, fietsenfabriekjes etc etc)

Veel van de destijds daar aanwezige Jappen bleken later leden van de 5de kolonne of hoog geplaatste legeroffcieren te zijn, die zich héél goed van hun taak hadden gekweten, gelet op het gemak waarmee het Japanse leger destijds alles en iedereen overrompelde en over heen walste.

"Ach, dat zijn maar hele kleine gele mannetjes, waar geen gevaar van te duchten is." was destijds de gedachtengang waarbij met een wegveeg gebaar het gevaar van tafel werd geveegd.

Truste.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Ed Vos




Aantal berichten : 23
Registratiedatum : 30-12-09

NSB in Nederlands-Indië Empty
BerichtOnderwerp: Re: NSB in Nederlands-Indië   NSB in Nederlands-Indië Icon_minitimezo 7 feb 2010 - 20:27

Toevallig reageerde ik op dat artikel - in 1 sessie achterelkaar geschreven - en ik wil het hier nogmaals doen, op het gevaar dat ik zwaar bekritiseerd word.

Maar indo's moeten zichzelf eens in de spiegel durven kijken schreef ooit iemand hier.

Mijn reactie (met enkele taalkundige correcties):

Indische NSB
Geen enkele (voorouderlijke) band met de NSB, maar toch deze reactie.

Natuurlijk was er wel sprake van racisme binnen het NSB. Ook binnen de indische, het was gewoon een tak van de Nederlandse NSB. Mussert bracht zelfs tweemaal een bezoek aan Nederlands Indie, en werd enthousiast ontvangen en de indische kranten schreven lovend over hem.

Indo's - de gemengdbloedigen -behoorden volgens NSB opvattingen ook tot de groep bastaarden. Aangezien het grootste deel van de Europese groep bestond uit indo's (ook indische-nederlanders genoemd), kon de NSB nooit politieke macht krijgen wanneer zij de groep indo's niet aan zich bond. Dus moest zij haar rassenbeginselen dusdanig wijzigen dat zij de indo's ook aan zich kon binden zodat de indo's tot de "ware NSB'ers" konden worden gerekend. Het programma van de NSB was gewoon, "hou de inlander er onder" en dit idee strookte ook met de ideeen van de indo's, die zich als bestuurders van Nederlands Indie zagen, met natuurlijk de volboed Europeanen boven zich. Op dit punt vonden NSB en indo's elkaar. Dan was de NSB natuurlijk ook aantrekkelijk voor maatschappelijke mislukkelingen en voor mensen die vol wrok en wrevel zaten.

Dat het aantal leden van de Indische NSB terugliep, had te maken met het Duitse karakter van de NSB, dat meer en meer duidelijker aan het licht kwam. Stel je ook voor dat er Duitsers naar NI kwamen en de baantjes van de indo's overnamen.

Dat de NSB minder leden kreeg, betekende nog niet dat de "geest" - lees ideeen - ervan verdwenen was.

Vertaald naar het heden: je kunt in Nederland als politieke partij slechts 1 lid hebben, maar toch 30 zetels winnen tijdens verkiezingen.
Terug naar boven Ga naar beneden
Boeroeng

Boeroeng


Aantal berichten : 931
Registratiedatum : 03-01-09

NSB in Nederlands-Indië Empty
BerichtOnderwerp: Re: NSB in Nederlands-Indië   NSB in Nederlands-Indië Icon_minitimezo 7 feb 2010 - 23:01

Het teruglopen van het aantal leden en indo's bij de Indië-NSB heeft natuurlijk in grote mate te maken met het toenemende racisme vanuit NSB-Nederland.
Indo's zijn wel gek maar niet zo knettergek om zichzelf zo uitgesproken inferieur te verklaren. Ook totoks die indofamilie (vrouw, kinderen) en indokennissen hadden verlieten de partij..

http://indisch4ever.web-log.nl/verhalen/2009/11/de-indische-nsb.html
http://indisch4ever.web-log.nl/indisch4ever/2009/09/nsb-te-indi.html

Ik zou wel eens willen weten hoeveel indo's er nog lid waren op 1 januari 1940 en dit in verhouding met het aantal totoks en verse import-Hollanders . En wie was het leidinggevend kader ?
Terug naar boven Ga naar beneden
OmSid




Aantal berichten : 861
Registratiedatum : 08-01-09
Woonplaats : Negeri Kincir Angin

NSB in Nederlands-Indië Empty
BerichtOnderwerp: Re: NSB in Nederlands-Indië   NSB in Nederlands-Indië Icon_minitimema 8 feb 2010 - 0:33

Ed Vos schreef:
b]Duitse karakter [/b]van de NSB, dat meer en meer duidelijker aan het licht kwam. Stel je ook voor dat er Duitsers naar NI kwamen en de baantjes van de indo's overnamen.

.
Ik denk niet dat de Duitsers (met Duitse nationaliteit inclusief de Oostenrijkers ) een bedreiging kunnen worden voor de Indische Nederlanders.
Als je de cijfers gaat extrapoleren naar 1940 zouden ze hoogstens bestaan uit ongeveer 10.000 mannen en vrouwen .
Dit buiten het aantal van "Duitse" nakomelingen die al eeuwen geintegreerd/geassimileerd waren in de Indo Europese samenleving.
De enige die de Indische Nederlanders ( ongeveer 200.000) als potentiele concurenten kunnen zien waren de 2.310.533 Inlanders waarvan 131.801 met Nederlandse scholing. (stand 1940)
Terug naar boven Ga naar beneden
Gerard

Gerard


Aantal berichten : 65
Registratiedatum : 18-07-09
Leeftijd : 79

NSB in Nederlands-Indië Empty
BerichtOnderwerp: Re: NSB in Nederlands-Indië   NSB in Nederlands-Indië Icon_minitimedi 6 jul 2010 - 9:25

Zie ook mijn artikel op dit blog:

http://gerard45.bloggertje.nl/note/12194/de-zaakmeyer.html

Terug naar boven Ga naar beneden
http://gerard.bloggertje.nl/
Gesponsorde inhoud





NSB in Nederlands-Indië Empty
BerichtOnderwerp: Re: NSB in Nederlands-Indië   NSB in Nederlands-Indië Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
NSB in Nederlands-Indië
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Krankzinnig in Nederlands-Indië
» Limburgse jongens in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea 1945-1962
» Nederlands Indie - 2 dvd's
» DVD: Nederlands Indie
» Over WO II: Nederlands-Indië

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Geschiedenis-
Ga naar: