Kunstenaarsfamilie in museum
Maandag 11 januari 2010 | Mark Zaremba
Een Molukse kunstenaarsfamilie exposeert in Museum Maluku in Utrecht. Vader Paul Huwaë en zijn kinderen Suzette en Remy laten ieder hun eigen werk zien, al dan niet geïnspireerd door hun Molukse achtergrond.
Vader Paul werd geboren in 1944 op het eiland Ambon en kwam in 1951 naar Nederland, waar hij achtereenvolgens in Kamp Schattenberg en Kamp Vaassen woonde. Hoewel zijn ouders wilden dat hij in een fabriek ging werken, studeerde hij als kunstenaar bij Artibus in Utrecht en ging aan het werk als tekenaar bij ingenieurskantoren. Als kunstenaar maakt hij collages en schilderijen met zijn kamptijd en Aziatische achtergrond als inspiratie.
Dochter Suzette (1971) groeide op in Apeldoorn en woont nu in Amsterdam. Ze studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en werkt als art-director bij een uitgever. Hoewel haar kunst zich nu richt op het thema 'de multiculturele vrouw', speelde haar in haar vroege werk de Molukken een rol. Ze maakte een controversiële portretserie over typisch Molukse straffen die binnen de gemeenschap tot hevige discussie leidde.
Zoon Remy (1978) gebruikt zijn Molukse achtergrond nadrukkelijk niet in zijn werk. De stad New York staat bij hem centraal. Reclame, billboards, filmsterren en de complexiteit van het leven in New York fascineren hem en bewegen hem tot creativiteit. Hij studeerde aan de grafische school Cibap in Zwolle en werkt als grafisch ontwerper bij Nike.
Beluister hier een interview van radio Funx met de familie.
Waar: Museum Maluku, Kruisstraat 313 in Utrecht
Wanneer: The Huwaë connection is nog te zien tot 6 april 2010.
Info: ( 030) 236 71 16, www.museum-maluku.nl
Wereldjournalisten