za 16 jan 2010, 11:15
Indonesische minister van Toerisme Jero Wacik: "2010 wordt hoogtepunt in toerisme naar ons land”
door Ron Peereboom Voller
AMSTERDAM - Het jaar 2010 moet een nieuw hoogtepunt worden voor toerisme naar Indonesië. Dat vertelde de Indonesische minister van Toerisme Jero Wacik ons op de grote stand van het gastland Verre Reizen op de 40ste Vakantiebeurs in Utrecht.
Met de opheffing van de EU-ban op Indonesische luchtvaartmaatschappijen (Garuda zal weer op Amsterdam vliegen en ook KLM vliegt weer op Bali) en een vernieuwd aanbod van bijzondere bestemmingen, attracties en evenementen, biedt Indonesië de Nederlandse toerist een warm welkom.
„Na de bomaanslagen in Bali en het wegblijven van de toeristen, zijn we in 2008 een grote campagne begonnen om Indonesie weer aantrekkelijk te maken voor de reiziger”, vertelt Wacik, een geboren en getogen Balinees. „Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want het toerisme is weer enorm aangetrokken. Wel jammer vind ik het dat zoiets op Bali zijn weerslag heeft op een heel land. Je kunt je niet voorstellen hoe groot Indonesie is, en als zoiets dan op een eiland gebeurt, hoef je je echt geen zorgen te maken bij de Borobodur op Java.”
In 2008 bezochten ruim 140.000 Nederlanders de voormalige kolonie. „Dit jaar zetten we in op 200.000”, liet de minister weten.
Nederland en Indonesië hebben een langdurige, historische relatie die terugvoert tot de 16e eeuw. Maar ook in 2010 hebben meer dan 1,6 miljoen Nederlanders emotionele banden met Indonesië via familierelaties of doordat hun ouders of grootouders lange tijd op de Indonesische eilanden hebben gewoond.
Nederlandse toeristen spelen een belangrijke rol in het toerisme van Indonesië. Veel bezochte eilanden zijn: Java en Bali, gevolgd door Sumatra, Sulawesie, Oost- en West-Nusatenggara, de Molukken en Papoea. De gemiddelde verblijfsduur is meer dan een maand.
Indonesië investeert fors in vliegveiligheid, faciliteiten en infrastructuur. In Makassar en Padang zijn nieuwe luchthavens gebouwd en de vliegvelden van Manado en Surabaya zijn uitgebreid. Daarnaast zijn er plannen om de capaciteit te vergroten van de luchthaven van Bali.
Het eiland Lombok opent in 2010 een nieuw vliegveld, (twee keer zo groot als de luchthaven van Bali) en bedient onder meer gasten van het nieuwe mega-resort op Zuid-Lombok, met golfbanen, hotels, recreatiegebied en winkelcentra (investering van 600 miljoen US dollar).
Naast investeringen is er ook veel aandacht voor duurzaam toerisme en worden verschillende nieuwe initiatieven ontwikkeld. Bescherming van de natuur, in stand houden van culturele gebruiken en betrokkenheid van de lokale bevolking zijn de uitgangspunten.
De persoonlijke top drie van de minister? „Bali natuurlijk, omdat ik daar geboren ben. Als tweede zou ik Bandung op West-Java willen aanraden, een prachtige stad. En op de derde plaats komt bij mij West-Sumatra, waar veel voormalige kolenmijnen hebben gezeten en een enorme historie ligt. Maar ach, er zijn zoveel meer prachtige plekken en daarom zou ik alle Nederlanders willen inviteren om ons toch vooral eens te komen bezoeken. Men zal niet teleurgesteld zijn!”
Telegraaf