Pencak Silat in Amersfoortmaandag 25 januari 2010 16:25
AMERSFOORT - De Amersfoortse Pencak Silat vereniging 'Persaudaraan Setia Hati' bestaat op 2 november twintig jaar. Michael Waldow, oprichter, voorzitter, beoefenaar en trainer van deze vereniging vertelt met verve over het ontstaan en de diepere betekenis van deze Indonesische vechtkunst/zelfverdedigingskunst.
door Huub van Aerssen
''Pencak Silat werd in 1903 in Indonesië opgericht en werd eind vijftiger jaren geïntroduceerd in Nederland door wat vroeger de Indonesische Nederlanders werden genoemd", begint een enthousiaste Michael Waldow zijn betoog. ''De Pencak Silat kent zo'n 156 verschillende stijlen en bestaat in zijn essentie uit vier onderdelen te weten: Kunst (Seni), Zelfverdediging (Bela diri), Sport (TTRG) en Mentaal - Spiritueel (Kebatinan). Seni is gebaseerd op culturele normen en waarden en laat de schoonheid zien van de bewegingen en patronen welke worden uitgevoerd op muziek in verschillende ritmes. Bela diri is de training van het lichaam zodat het verdedigd kan worden tegen elk gevaar. Silat Sport is de training van het lichaam op uithoudingsvermogen, kracht en lenigheid en het vierde onderdeel Kebatinan is de training van de individuele geest", vervolgd Waldow.
De vereniging kent inmiddels zo'n 25 leden die tweemaal per week onder zeer deskundige leiding trainen in het gymnastieklokaal aan het Spinetpad (dinsdagavond) en in het buurthuis De Driehoek aan de Woestijgerweg 3 (vrijdagavond). Waldow: ''Wereldwijd wordt deze vorm van sport beoefend door miljoenen mensen en ook in Nederland is men bijzonder actief met circa 5000 leden die zijn ondergebracht in een 30-tal verenigingen. De bewegingen die wij uitvoeren worden zonder hulpmiddelen getraind. Een les bestaat uit een warming up, krachttraining, aanleren van technieken en het oefenen van die technieken tegenover een tegenstander."
Op de vraag vanaf welke leeftijd deze geweldige sportvorm beoefend kan worden, antwoordt Waldow: ''Deze sport kan al worden beoefend vanaf 5-jarige leeftijd en kan tot op late leeftijd worden voortgezet. Voor de kinderen ligt de nadruk op het bewegen en simpele techniekjes. Voor de volwassenen bestaat de mogelijkheid om naast de reguliere technieken te trainen met traditionele wapens zoals de Tjabang (drietand), Golok (kapmes) en stok."
De 39-jarige Waldow reist meerdere malen per jaar naar Indonesië, het geboorteland van zijn echtgenote, om zich verder te bekwamen in Pencak Silat en het geleerde ook over te dragen aan zijn leerlingen. Waldow: ''Teneinde meer mensen enthousiast te maken voor deze sportvorm, geven wij met regelmaat demonstraties zowel in Amersfoort als in den lande.
Op
dinsdag 26 januari (Spinetpad) en vrijdag 29 januari (Woestijgerweg) alsmede dinsdag 2 februari (Spinetpad) aanstaande verzorgen wij weer een drietal demonstratie avonden waarop u van harte welkom bent. In het kader van het 20-jarig bestaan wil ik langs deze weg ook oud leden oproepen om gezamenlijk inhoud te geven aan dit bijzondere lustrum."
Voor meer informatie Persaudaraan Setia Hati: Michael Waldow, telefoon 033-4563443 of website www.setiahari.nl
DeStadAmersfoort