[Lezing] De Republikeinse Kampen in Nederlands-Indië
Arnhem, 07-03-2010
Op zondag 7 maart organiseert de Volksuniversiteit Arnhem de lezing ‘De Republikeinse Kampen in Nederlands-Indië’ door dr. M.C. van Delden.
Na de Japanse capitulatie in augustus 1945 werd de republiek Indonesië uitgeroepen. Vooral de jeugd verzette zich fel tegen terugkeer van het koloniale bestuur. Indonesische jongeren en politie haalden in de laatste maanden van 1945 ongeveer 46.000 Nederlandse burgers, voornamelijk Indo-Europeanen, van huis en brachten hen onder in kampen in de binnenlanden van Java en Madura. Afhankelijk van hun evacuatie verbleven zij drie tot negentien maanden in deze republikeinse kampen. De laatste evacuatie vond plaats op 30 mei 1947. Volgens de Indonesiërs ging het om beschermingskampen. De Nederlands-Indische autoriteiten en de geïnterneerden zelf spraken over gijzeling.
Mevrouw van Delden heeft onderzocht of de Indonesiërs de geïnterneerde Nederlanders inderdaad als gijzelaars hebben gebruikt en wat het begrip ‘beschermingskampen’ in werkelijkheid heeft betekend. Zij onderzocht ook hoe de Indonesiërs het klaarspeelden om in die chaotische revolutietijd 46.000 Nederlandse burgers te interneren en ze met behulp van een speciale organisatie te vacueren. In haar lezing zal zij op deze onderwerpen ingaan.
De kosten voor deelname bedragen € 10,-. Aanmelding voor de lezing kan geschieden middels het aanmeldingsformulier.
Locatie is Museum Bronbeek te Arnhem. De lezing vangt om 14.00 uur aan.
knhg.nl