do 18 feb 2010, 08:45
Drie Nederlanders in dodencel Indonesië
door Rob Hammink
AMSTERDAM - Aan de dreigende doodstraf van drie Nederlanders in Indonesië wordt momenteel in alle stilte en op hoog diplomatiek niveau gewerkt om deze af te wenden. Voor een van de drie mannen is recent een zogenaamd herzieningsverzoek ingediend. Voor de twee anderen volgt die binnenkort.
Dit moet het laatste redmiddel blijken om hen voor het vuurpeloton weg te slepen. De juridische bijstand van een lokale advocaat wordt bij hoge uitzondering door het ministerie van Buitenlandse Zaken betaald, omdat de drie de doodstraf boven het hoofd hangt en ze niet over financiële middelen beschikken. In dit krachtenspel opereren de Nederlandse ambassadeur Van Dam in Jakarta, minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Hirsch Ballin (Justitie) samen.
Als enige drie Nederlanders zitten Ang Kiem Soei, Dick Nicholaas en Siegfried Mets op het dodeneiland Nusa Kambangan vast, in afwachting van hun executie. Ondanks dat de drie niet samen één zaak vormen, wordt hun lot wel als dusdanig behandeld. Wat ze gemeen hebben: alle drie zijn ze voor de productie van xtc-pillen veroordeeld en zitten respectievelijk sinds 2003, 2006 en 2008 vast.
"Het rare is dat bij Dick geen enkele pil is aangetroffen. Hij had alleen wat technieken van internet afgeplukt", zegt een vriend van de 64-jarige Nicholaas in Harlingen.
Toegegeven
Volgens de Amsterdamse advocaat dr. Bart Stapert, die de zaak in ons land behartigt en is gespecialiseerd in doodstrafzaken, hebben de drie overigens wel de intentie tot fabricage toegegeven. "Jullie zijn eigenlijk te vroeg", zegt de strafpleiter. "De doodstraf kan alleen worden voorkomen als we deze zaak rustig en diplomatiek spelen. De doodstraf is geen oplossing voor drugsdelicten. Dat is een duidelijke stelling van Nederland, maar we hebben te respecteren dat landen hun eigen juridische mores erop na houden. Zeker in Indonesië ligt dat gevoelig."
Stapert heeft goede hoop dat de doodstraf wordt omgezet in levenslang. "Deze zaak is al vanaf het begin gemasseerd in tegenstelling tot de zaak van Johannes van Damme, die op het allerlaatste moment in Singapore gered moest worden. Dat is toen niet gelukt." Woordvoerster van Buitenlandse Zaken Canel kan niet zeggen hoeveel de verdediging van de mannen tot nu toe heeft gekost. "Wel hoop ik dat dit laatste juridische nieuws niet de stille diplomatiek, die zo nodig is in dit geval, zal ontwrichten."
Telegraaf