Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Nederland helpt bij rampenbestrijding Indonesië

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wujud
Admin
wujud


Aantal berichten : 1008
Registratiedatum : 08-12-08

Nederland helpt bij rampenbestrijding Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Nederland helpt bij rampenbestrijding Indonesië   Nederland helpt bij rampenbestrijding Indonesië Icon_minitimevr 23 jan 2009 - 18:01

Nederland helpt bij rampenbestrijding Indonesië
23-01-2009 11:56 | Van onze correspondent

Nederland helpt bij rampenbestrijding Indonesië 3219963913_814cea499e_m
Atjeh eind 2004 .

JAKARTA – In Indonesië hebben dagelijks aardbevingen plaats. Ook overstromingen en landverschuivingen teisteren grote delen van het land. Natuurgeweld is volksvijand nummer één. Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Huizinga gaat nu de helpende hand bieden.

Het Bureau voor Meteorologie, Klimatologie en Geofysica (BMKG) in Jakarta moet Indonesië waarschuwen als er een ramp is. Het kleine, geelwitte kantoorgebouw in het noordelijke deel van Jakarta vormt het centrum van een uitgebreid netwerk aan boeien, zeesensoren en radiostations.

Seconde
Zo kunnen de Indonesische autoriteiten razendsnel aardbevingen en tsunami’s waarnemen. Elke seconde telt.

Voor professor Fauzi van het BMKG is het een drukbezette baan. Gemiddeld hebben dagelijks vijf sterke aardbevingen plaats, en Fauzi is als hoofd van de afdeling data en informatie verantwoordelijk voor het registreren van aardbevingen en mogelijke tsunami’s.

Het nachtwerk heeft zijn sporen achtergelaten bij de jonge professor. Met diepe wallen onder zijn ogen legde hij gisteren het ”early warning system” voor tsunami’s uit aan zijn Nederlandse gasten.

Eilandenrijk
Staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) is op bezoek in Indonesië, en in haar kielzog zijn ook waterexperts van het KNMI en Deltares, het Nederlandse instituut voor watermanagement, naar Indonesië gekomen.

Een nieuw samenwerkingsverband voor de lange termijn tussen Indonesië en Nederland moet de enorme natuurproblemen in het eilandenrijk te lijf gaan.

Het KNMI en Deltares stellen daarom vanaf nu hun data en technologie ter beschikking om Indonesië beter voor te bereiden op mogelijke natuurrampen.

De prioriteit van de Indonesische regering ligt momenteel bij het goed functioneren van een tsunamiwaarschuwingssysteem. „De angst voor tsunami’s zit nog steeds diep”, vertelt dr. Fauzi. „Tijdens de aardbeving in het Papoeaanse Manokwari renden de mensen volledig in paniek de bergen in. De herinneringen aan de ramp in Atjeh is bij iedereen in het geheugen gegrift.”

Op 4 januari veroorzaakte een aardbeving met een sterkte van 7,7 op de schaal van Richter grote paniek in de kuststad van West-Papoea. Een kleinere tsunami van 75 centimeter ontstond, maar veroorzaakte geen schade.

Vloedgolf
Tsunami’s trokken de afgelopen vijf jaar een spoor van dood en vernieling in Indonesië. Op tweede kerstdag 2004 stierven meer dan 130.000 mensen in Atjeh de verdrinkingsdood, toen een tsunami toesloeg.

In 2006 was het opnieuw raak. Een zeebeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter veroorzaakte een vloedgolf die minstens 500 bewoners van het toeristische kustplaatsje Pangandaran in Zuid-Java van het leven beroofde.

De Indonesische president Yudhoyono opende afgelopen november het langverwachte nationale tsunamiwaarschuwingssysteem, dat het BMKG met lokale overheden in de meest afgelegen gebieden verbindt. Zo kunnen lokale veiligheidsdiensten, minuten na een tsunamiwaarschuwing, met luidsprekers de bevolking mobiliseren.

Voorspellen
Deltares wil ook een bijdrage leveren, met digitale voorspellingsmodellen voor tsunami’s. Hiermee kan worden berekend hoe ver een tsunami landinwaarts zal komen.

Maar behalve aardbevingen en tsunami’s, wil het BMKG steeds beter kunnen voorspellen wanneer overstromingen plaatshebben.


Staatssecretaris Huizinga had dan ook geen beter moment kunnen uitkiezen voor haar bezoek. De afgelopen twee weken overstroomden opnieuw grote delen van Jakarta. Duizenden mensen raakten tijdelijk dakloos.

Uitdagingen
„Dit bezoek maakte duidelijk dat Indonesië enorme uitdagingen heeft. Er moeten besluiten worden genomen”, sprak Huizinga voor de ondertekening van de nieuwe samenwerkingsovereenkomst. „En er rest nog vijftien jaar om de juiste beslissingen te nemen.”

Volgens schattingen van Jan Jaap Brinkman, projectleider van het Flood Hazard Mapping project, ligt in 2025 het waterniveau van Jakarta mogelijk 2 tot 4,5 meter onder de zeeoppervlakte.

„Als dan de zeedijken doorbreken, kunnen er duizenden mensen omkomen.”

Natuurramp
Momenteel stijgt het zeeniveau, en zakt de bodem in Jakarta door grote grondwateronttrekkingen. Zo staat de stad over circa vijftien jaar een reusachtige natuurramp te wachten.

Maar Jan Jaap Brinkman is niet helemaal pessimistisch. „De gouverneur van Jakarta, Fauzi Bowo en de minister van Openbare Werken nemen nu werkelijk stappen. Staatssecretaris Huizinga: „Indonesië werkt nu hard, maar nog steeds moet er heel veel gedaan worden.”

Reformatorisch Dagblad
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
Nederland helpt bij rampenbestrijding Indonesië
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Nederland helpt Indonesië bij wateroverlast
» Vicepresident Indonesië in Nederland
» L1mburg Helpt zondag over project Indonesië
» Royal Haskoning helpt Indonesië damdoorbraken voorkomen
» 'Indonesië is vingertje van Nederland beu'

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Actueel-
Ga naar: