Strengere regels voor Indonesische visserij
08 april 2010 09:46
Vissers die in Indonesische wateren op een intensieve manier, zoals trawler en purse seine, willen vissen krijgen hier vanaf nu geen vergunning meer voor van de Indonesische regering. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vindt de beslissing een stap in de goede richting, maar benadrukt dat een vermindering in het huidige aantal vissers de enige manier is om de overbevissing in de Koraaldriehoek aan te pakken.
Met name de visserij met trawlers (sleepnetten) en purse seine (ringnetten) zijn een groot probleem in de Koraaldriehoek. Het leidt tot massaal wegvissen van te jonge tonijnen, waardoor zij zich niet meer kunnen voortplanten. Sinds 2007 zijn er meer dan 30.000 boten geteld die op deze intensieve manier vissen onder meer op grootoogtonijn, skipjack tonijn en geelvintonijn. Trawlerschepen slepen met hun netten door de zee en kunnen op deze manier per keer zo’n 30.000 kilo vis vangen. Deze manier van vissen werd in 1980 verboden in Indonesische wateren, maar twee jaar geleden werd dit verbod weer teruggedraaid. Bij de purse seine visserij is vooral de bijvangst van onder andere zeeschildpadden en te jonge tonijnen een probleem.
Indonesië ligt in het hart van de Koraaldriehoek. Het totale gebied beslaat bijna 6.000.000 km2. Het gebied is een waardevolle kraamkamer, waar vissen kuit schieten en nieuw leven ontstaat. Nergens ter wereld is de soortenrijkdom zo groot als hier. Hier vind je 75 procent van alle koraalsoorten, 6 verschillende soorten zeeschildpadden, walvishaaien, mantaroggen, 22 soorten dolfijnen en meer dan 3000 verschillende soorten vissen. De koraalriffen, mangrovebossen en zeegrasbedden voorzien ruim 100 miljoen mensen in de kustgebieden van voedsel en inkomsten uit (duik)toerisme en visserij.
Bron: WNF