65 jaar na de Tweede Wereldoorlog: Voorbij maar niet verdwenendoor Lucia Hogervorst
08/04/2010 -
De oorlog gaat dit jaar 'met pensioen': het einde van de Tweede Wereldoorlog is in 2010 precies 65 jaar geleden.
Dat betekent dat steeds minder mensen de gebeurtenissen van destijds nog zelf hebben meegemaakt. De directe lijn met de Tweede Wereldoorlog wordt steeds dunner, maar het mentale verband wellicht steeds sterker. Oorlog vertegenwoordigt alles wat wij niet willen: dictatuur, onvrijheid, willekeur en geweld. Oorlog is steeds meer tot een symbool geworden en staat steeds minder voor de gebeurtenissen uit de periode 1940 - 1945.
Speciaal voor deze gelegenheid is het tijdschrift Voorbij maar niet verdwenen uitgebracht. Hierin wordt het thema 'oorlog' veelzijdig benaderd, getuige diverse artikelen als Wargames, Het oorlogsverleden als toneeluitvoering, Afrikaanse oorlogen en De vergeten oorlog in Atjeh. Een interactieve versie van het tijdschrift is online in te zien via www.65jaarnadeoorlog.nl .
In het kader van dit lustrumjaar 65 jaar viering bevrijding rijdt er vanaf 31 maart een speciale trein Stilstaan bij vrijheid door het land. In de trein staat de vraag centraal wat er nodig is voor vrijheid wereldwijd. Door de week rijdt de vrijheidstrein mee in de reguliere NS-dienstregeling. Iedereen kan meereizen. Op zaterdagen rijdt de trein speciale routes en vinden er in de trein debatten met studenten plaats. Op zondagen staat de vrijheidstrein de hele dag stil op een station in het kader van de Actie Niet Weggooien, een samenwerking van oorlogs- en verzetsmusea met de inzet erfgoed van de oorlog voor de toekomst te behouden.
Stilstaan bij vrijheidActie niet weggooiengeschiedenis.nl