Expositie Parels en Paradijsvogels in Museum Maluku
Op 20 juni 2010 is de nieuwe wisseltentoonstelling Parels en Paradijsvogels in het Museum Maluku aan de Kruisstraat 313 in Utrecht geopend. In deze bijzondere expositie staat de natuur van het Molukse eilandengroep Aru centraal. Net als in Nieuw-Guinea komen er paradijsvogels voor. Tijdens de ijstijden van het Pleistoceen waren de Aru-eilanden door de lagere zeespiegels onderdeel van het continent Australië, dat tevens Nieuw-Guinea en Tasmanië omvatte. De laaglandregenwouden kennen net als elders in de wereld verschillende etages. De kroonlaag bestaat uit bomen met een hoogte van veertig tot zestig meter en daar houden zich de paradijsvogels op. De tentoonstelling loopt tot 27 februari 2011.
Twee films gereed
Voor dit project werkte Museum Maluku samen met Vilbrekprod, een team waarin Zwitserse fotografen en filmers zijn verenigd. Zij bezochten Aru verschillende keren, fotografeerden de wilde natuur en voltooiden inmiddels twee films: één over paradijsvogels en een tweede over de Arunese parelproductie. Aangevuld met opgezette dieren uit Aru, verschillende soorten parels, parelkettingen en modieuze hoedjes met paradijsvogelveren belooft dit een veelzijdige tentoonstelling te worden voor het hele gezin. De Aru-eilanden liggen het meest oostelijk in de Indonesische eilandengroep de Molukken en de 'kanalen' die de groep in hoofdeilanden verdelen zijn uniek. De jaarlijkse regenval op de noordelijke eilanden bedraagt 2000-3000 mm/jaar. Op de zuidelijke eilanden valt jaarlijks ongeveer 1400 mm neerslag, met een uitgesproken droogseizoen van mei tot augustus waarin gedurende vier maanden minder dan 100 mm neerslag per maand valt. In de brakwatergebieden van de Aru-eilanden zijn mangrovebossen te vinden. Door de getijden worden deze gebieden regelmatig overspoeld en is de grond zout. De mangrovebossen van de regio van Nieuw-Guinea hebben de grootste diversiteit van mangrovesoorten in de wereld.
Lezing Marc ArgelooOp zaterdag 11 september houdt de Nederlandse vogelkenner en natuurbeschermer Marc Argeloo van 15.00 tot 17.00 uur in Museum Maluku een lezing met als titel: ‘Paradijsvogels, Vogels der goden’. Op de Molukken komen zes soorten paradijsvogels voor. Marc Argeloo vertrok op 8 oktober 1990 op uitnodiging van het World Wide Fund for Nature en BirdLife International naar Sulawesi (Indonesië) voor de bestudering en bescherming van het Hamerhoen, ook de Maleo genoemd. Na zijn verblijf van een jaar in het regenwoud van Sulawesi bleef Marc actief in Indonesië. In 1992 bestuurde hij zeekoeien in de Molukken, in 1993 maakte hij een expeditie naar het afgelegen eiland Waigeo in de Raja Ampat. In 1995 trad hij in dienst van het Nederlandse Wereld Natuur Fonds om de samenwerking tussen de Nederlandse en Indonesische tak van deze organisatie in goede banen te leiden. Gedurende ruim vier jaar verbleef hij vervolgens de helft van de tijd in Indonesië en de andere helft in Nederland. En ook dat bood hem de gelegenheid de relatie tussen intrigerende vogelsoorten en de mens te bestuderen. Tegenwoordig heeft hij het 'groene' adviesbureau planG voor duurzaamheid en biodiversiteitsbescherming.
Kosten:
9,50 euro (toegang tot museum, tentoonstelling en spekkoek)
Vrienden van MuMa 5 euro.
Museum Maluku
Kruisstraat 313
3581 GK Utrecht
Reserveren & info: 030-2367116
www.museum-maluku.nl
Papua Erfgoed