Komodo National Park in race voor nieuw natuurwereldwonder
Van de 440 inzendingen, strijden nog 28 prachtige gebieden om de titel " nieuw natuur wereldwonder". De Indonesische inzending, het Komodo National Park, zit bij deze selecte groep met 28 kanshebbers. De uiteindelijke beslissing welke 7 gebieden deze felbegeerde titel zullen mogen dragen, zal pas in 2011 worden gemaakt. Internationale oproep
De selectie van Het Komodo National Park heeft in Indonesië veel enthousiasme teweeg gebracht. Het Ministerie van Cultuur en Toerisme heeft zelfs een Komodo support commissie in het leven geroepen om met behulp van verschillende campagnes de kandidatuur van Komodo ook op international niveau zoveel mogelijk te vergroten. Door Komodo National Park te ondersteunen wordt de Komodovaraan, ook wel draken genoemd, behoedt voor uitsterving. Indonesië roept dan ook mensen wereldwijd op om te stemmen op Komodo en deze prachtige enorme hagedissen, zodat ook volgende generaties nog volop van dit reptiel kunnen genieten.
Wat weetjes over het Komodo National Park
Het Komodo National Park is gelegen in het midden van de Indonesische Archipel, tussen de eilanden Sumbawa en Flores, in het oostelijk deel van een provincie genaamd Nusa Tenggara. (N.T.T.) Komodo is groot, het park beslaat maar liefst een oppervlakte van 1.817 km2. Het park bestaat uit 3 grotere eilanden, Komodo, Rinca en Padar en een heel aantal kleinere eilanden. De eilanden tezamen hebben een grondoppervlakte van 603 km2, zijn van oorsprong vulkanisch en worden bewoond door 5.600 mensen. De eilanden zijn bergachtig begroeid met regenwoud, mangrovebossen en groene rijstvelden. Vooral onder water valt er veel te bewonderen. De Komodo eilanden worden omringd door witte stranden, helder blauw water en koraalriffen. Komodo is een uurtje vliegen vanuit Den Pasar (Bali), ter plaatse is het een aanrader om de Komoden per boot te verkennen. Er zijn verschillende zeilcruises vanuit Rinca beschikbaar.
Komodo fauna
Komodo, als nationaal park, is beroemd geworden vanwege de enorme hagedissen, ofwel varanen genaamd. Sommige van deze draakachtige reptielen kunnen wel 3 meter lang worden en 160 kilo wegen. Varanen zijn de grootste reptielen op aarde en kunnen beschouwd worden als één van de langst overlevende prehistorische diersoorten. Ondanks hun bedreigende uiterlijk zijn varanen geen actieve jagers maar vallen ze dieren aan die al ziek of gewond zijn. Er zijn naar schatting nog 2.500 varanen in leven in het Komodo National Park, de kans is dan ook groot dat je als bezoeker oog in oog met deze reus te staan komt!
Komodo onder water
Het nationale park is ook onderwater een van de hotspots van Indonesië. Er zijn maar liefst 385 verschillende soorten koralen geteld. Ook grote vissoorten kun je er gemakkelijk tegenkomen: 10 verschillende soorten dolfijnen, 6 verschillende soorten walvissen, groene schildpadden, verschillende soorten roggen en duizenden soorten kleinere vissen zwemmen dagelijks je snorkel voorbij.
Wereld erfgoed Unesco
De unieke aanwezigheid van flora en fauna hebben Unesco al in1986 doen besluiten om het park op de lijst van beschermd wereld natuur erfgoed te plaatsen. Deze status zorgt ervoor dat de pracht van de eilanden groep, de unieke biodiversiteit en de indrukwekkende onderwaterwereld, behouden blijft. De Indonesische regering is zelfs van plan om het park met 25 km2 land (Banta eiland) en 479 km2 van watergebied uit te breiden. Zo zou het een totaal oppervlakte krijgen van 2,321 km2.
Bereikbaarheid Indonesië
Indonesië wordt door vele reisaanbieders aangeboden in Nederland. Ook vliegen vele vliegtuigmaatschappijen zoals KLM (via Singapore) naar Jakarta en Denpasar op Bali. Vanaf 2 juni 2010 gaat Garuda Indonesia (via Dubai) weer dagelijks vliegen naar Jakarta vanaf Schiphol.
Hoe je stem uit te brengen
Men kan op twee manieren een stem uitbrengen. Men kan naar de website www.new7wonders.com gaan en stemmen op Komodo National Park. Ook kan men telefonisch een stem uitbrengen door te bellen naar: +41 77 312 4041. Vervolgens toetst men de code 527 in voor Komodo National Park.
TourPress Holland